Prima pagină » Actualitate » Raţionalizarea apei calde în Germania! Oficialii îi îndeamnă pe nemți să se spele repede

Raţionalizarea apei calde în Germania! Oficialii îi îndeamnă pe nemți să se spele repede

12 iul. 2022, 08:48,
în Actualitate

Berlinul îi îndeamnă pe oameni să economisească pe gaz, pe măsură ce cresc temerile că Rusia va reduce în continuare livrările, iar la nivel național se vorbește despre raţionalizarea apei calde în Germania.

Rusia furnizează din ce în ce mai puțin gaz Germaniei. Acum conducta Nord Stream este închisă pentru întreținere și nimeni nu știe sigur dacă va reveni online. Kremlinul folosește gaz pentru a exercita o influență asupra Germaniei.

Raţionalizarea apei calde în Germania, aproape de implementare

Iarna viitoare va fi prima fără gaz rusesc, sau cel puțin fără atât de mult pe cât era obișnuită Germania să-și hrănească puternicul său sector industrial și să încălzească casele multora dintre cei 83 de milioane de locuitori ai săi. Și asta înseamnă o posibilă raționalizare a apei calde.

Deocamdată măsurile sunt preventive: este vorba de economisirea cât mai mult posibil în cazul în care urmează o iarnă grea nu doar din cauza penuriei, ci și din cauza creșterii drastice a prețurilor la carburanți. O campanie guvernamentală omniprezentă a încurajat oamenii să facă dușuri mai scurte și mai reci pentru a încerca să obțină o economie colectivă a consumului de 10% față de verile anterioare.

Avertismentele despre ceea ce poate veni iarna câștigă teren în discursul public. În urmă cu câteva zile, Jens Kerstan, șeful departamentului de mediu din Hamburg, spunea că criza gazelor – în contextul confruntării cu Moscova din cauza războiului din Ucraina – ar putea duce la raționalizarea apei calde în locuințe. În caz de urgență, a declarat el pentru ziarul Welt am Sonntag , disponibilitatea apei calde ar trebui limitată la anumite ore ale zilei. Politicianul a mai menționat că orașul-stat are în vedere scăderea temperaturii maxime a încălzirii private.

Industria din Germania este dependentă de gazele naturale din Rusia

Până de curând, era greu de imaginat că temutul rațional de gaz va deveni vizibil în casele particulare, dintre care jumătate sunt încălzite cu gaz. Se credea că opririle vor fi resimțite mai întâi de industrie, principalul consumator al acestei hidrocarburi în Germania (35% din total). Există însă temeri de penurie larg răspândită în urma reducerii cu două treimi a aprovizionării cu gaze care sosește din Rusia prin conductă Nord Stream 1, cuplată cu posibilitatea ca o oprire tehnică pentru întreținerea infrastructurii (programată între 11 și 21 iulie) să devină permanentă. .

Raționalizarea apei calde anunțată într-un oraș din Germania

Săptămâna aceasta, o cooperativă de locuințe din Dresda, în estul țării, a făcut titluri de ziare, anunțând că intenționează să restricționeze furnizarea de apă caldă chiriașilor în aproape 300 din cele 600 de apartamente ale sale, pentru a reduce costurile. Ar fi disponibil doar la anumite ore de vârf: dimineața devreme, la prânz și noaptea. Ministrul Construcțiilor, Klara Geywitz, a fost nevoită să emită un memento public că legea nu permite raționalizarea apei calde, așa cum remarcase deja un purtător de cuvânt alarmat și supărat al Asociației Chiriașilor din Germania.

Proprietarii sunt obligați să furnizeze apă caldă în apartamentele închiriate 24 de ore pe zi, dar se pare că li se permite să reducă temperatura maximă de încălzire. Vonovia, cea mai mare companie imobiliară din Germania, a început să-și informeze chiriașii că în această toamnă caloriferele vor funcționa la minim noaptea. Compania, care deservește aproximativ o jumătate de milion de locuințe, dorește să reducă consumul de gaz cu 8% prin limitarea temperaturii la 17ºC (62ºF) între orele 23:00 și 6:00. Asociațiile de chiriași consideră că și acest lucru este ilegal, deoarece, deși nu este reglementat, mai multe hotărâri au forțat ca temperatura din locuințe să fie menținută la minim 20ºC (68ºF). Vonovia spune că planul său este fezabil și susține că încearcă „să protejeze chiriașii de creșterile îngrozitoare ale facturii la gaze ”.

Incertitudinea cu privire la viitorul aprovizionării cu gaz crește pe zi ce trece. Ministrul Economiei și Climei, Robert Habeck, de la The Greens, a prezentat un proiect de lege care oferă guvernului mai multă libertate în caz de urgență. Printre altele, permite adoptarea legilor prin decret prin care se dispune economisirea energiei și, de asemenea, accelerează injecția de bani publici în companiile energetice aflate în dificultate. Habeck, care a devenit fața vizibilă a guvernului de coaliție în criza gazelor, a spus că deocamdată nu este necesar să se recurgă la aceste instrumente, dar este important să fie disponibile pentru a le aplica rapid dacă situația se deteriorează.

 

Raționalizarea apei calde în Germania nu este singura măsură luată la nivel național. Vă aducem aminte faptul că până și uleiul de floarea soarelui a fost raționalizat în mai multe supermarketuri.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`