Prima pagină » Actualitate » Ratele românilor la bănci au scăzut cu doar doi lei. Consilierul lui Isărescu comentează această scădere nesemnificativă
Ratele românilor la bănci au scăzut cu doar doi lei. Consilierul lui Isărescu comentează această scădere nesemnificativă

Ratele românilor la bănci au scăzut cu doar doi lei. Consilierul lui Isărescu comentează această scădere nesemnificativă

10 aug. 2024, 18:40,
în Actualitate

Un muncitor este revoltat după ce Bancă Națională a României a anunțat că ratele au scăzut. Bărbatul spune că autoritățile își bat joc de români, iar datoria lui bancară s-a redus cu doar doi lei.

Într-un interviu pentru protestatarul Ceaușescu, omul se plânge de datoria imensă pe care o are la bănci și cum infimă scădere de doi lei nu îl ajută, de fapt, cu nimic.

Într-o intervenție la Realitatea Plus, Adrian Vasilescu, consilierul guvernatorului BNR, Mugur Isărescu, a oferit explicații suplimentare asupra felului în care rata de politica monetare afectează ratele la bancă:

 „În primul rând, intre rată la bancă şi rata de politică monetară pe care o stabilește Banca Națională este doar o legătura indirectă, pentru că rata de politica monetară influenţează rata de la bancă, dar nicidecum nu o determina. Determinarea ratei de la banca tine de foarte mulţi indicatori. În primul rând cât de scump sau ieftin se aprovizionează bancă cu fondurile monetare. Sunt bănci care au profit, bănci care au pierderi, astea toate nu au nico legătura cu rata de politica monetară”, a transmis Adrian Vasilescu.

Rata de politica monetară pe care o stabileşte Banca Naţională este o armă de luptă cu inflaţia. Iar inflaţia în România a încetat în ianuarie 2023. De atunci de un an şi jumătate suntem în ceea ce se numeşte dezinflatie. Adică o creştere tot mai înceată a preţurilor. Chiar guvernatorul la conferinţa de ieri a spus foarte limpede că rata de politica monetară nu rezolva toate problemele cu inflaţia şi cu alte deficite, inclusiv deficitele bugetare.

Realitatea Plus: „Ce se va întâmpla pe viitor, pentru că sunt informaţii că din octombrie aceasta dobândă cheie va creşte. Să ne aşteptăm să crească din nou raţele?”

 „Dacă sunt informaţii că dobânda cheie va creşte din octombrie, aceste informaţii sunt pe uşa din dos şi nu corespund adevărului. În primul rând doua precizări foarte importante s-au făcut la conferinţa de presă de ieri: 1. Inflaţia este în descreştere în continuare. Este dezinflatie. Iar în al doilea rând, rata dobânzii de politica monetară nu a zis guvernatorul şi nu a spus nimeni că va creşte. Deocamdată a scăzut odată anul acesta, şi a mai scăzut odată în şedinţa de alaltăieri”, a mai adăugat Adrian Vasilescu.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *