Prima pagină » Actualitate » Ratele românilor la bănci ar putea să mai crească. Indicele ROBOR a stabilit un nou record

Ratele românilor la bănci ar putea să mai crească. Indicele ROBOR a stabilit un nou record

18 oct. 2022, 13:38,
BZI.ro, în Actualitate

Indicile ROBOR continuă să crească. Marţi, 18 octombrie, a înregistrat o valoare de 8,18%, de la 8,17% luni, conform datelor publicate de Banca Națională a României BNR. Această diferenţă este resimţită de românii care trebuie să îşi achite creditele la bancă.

Indicele ROBOR, în funcție de care se calculează costul creditelor de consum în lei cu dobânda variabilă, continuă să crească. Cu câţiva ani în urmă, indicele ROBOR era sub 1%, pe când la începutul anului 2022, indicele la 3 luni era 3,02% pe an. Creșterea indicelui ROBOR este o lovitură puternică pentru ratele bancare ale românilor. Astfel, se poate constata o creștere de până la 40% a ratelor.

Indicele ROBOR, de câteva luni în creştere

Indicele la 6 luni, utilizat în calculul dobânzilor la creditele ipotecare în lei cu dobândă variabilă, a urcat la 8,28% pe an, de la 8,27% pe an anterior, iar ROBOR la 12 luni a ajuns la nivelul de 8,40% pe an, de la 8,39%. Dacă ne referim la indicele de referinţă pentru creditele consumatorilor IRCC, acesta este de 4.06% pe an și este calculat ca medie aritmetică a ratelor de dobândă ale tranzacţiilor interbancare din trimestrul II 2022, în urcare față de 2,65%, indice publicat în urmă cu trei luni.

Specialiștii din domeniul bancar susţin că persoanele afectate de ROBOR sau IRCC pot trece la varianta refinanţării.

„Absolut toți românii care au luat credite ipotecare la dobânda IRCC, plus dobânda băncii, în momentul de față vor avea o creștere a ratei dobânzii până în decembrie, când va urma o nouă creștere. Noi nu putem să prezicem ce se va întâmpla cu dobânzile. Ceea ce este cert este că, în următoarele 6 luni, ratele creditelor ipotecare bazate pe IRCC vor crește. Din fericire, există soluții. Practic, pentru un client care a luat un credit ipotecar la dobânda IRCC, plus marja băncii de 3,4 la sută, există soluții. E vorba de o refinanțare a creditului ipotecar pe o perioadă de 3-5 ani, cu dobândă fixă. Avem chiar multe cereri, în momentul de față, cu refinanțare de credite ipotecare. De ce? Pentru că i se asigură o liniște clientului, pentru următorii ani va avea o dobândă fixă care se situează între 6,5 și 7 la sută și este mult mai confortabil. Va avea o rată lunară fixă care nu se va modifica pe o perioadă de 3-5 ani. Asta, din păcate, este singura soluție care poate fi folosită acum. Chiar și celor cu dobânda ROBOR le recomand refinanțarea, chiar pe următorii 3 ani, pentru că toate semnele arată că dobânzile vor scădea”, a explicat Mugur Rotaru, broker de credite.

Un alt record indicele ROBOR a înregistrat și în mai, în timp ce și produsele alimentare s-au scumpit. Perioada economică dificilă în România a generat un nou val de scumpiri.

Ce reprezintă indicele ROBOR

Indicele ROBOR (Romanian Interbank Offer Rate) se referă la rata medie a dobânzii la care băncile româneşti se împrumută între ele, în lei. Creşterea acestui indice este influenţată de mai mulţi factori. Politica monetară, inflaţia şi politica fiscală ar fi câțiva dintre acești factori. ROBOR este un indicator al pieţei monetare, în funcţie de care se stabileşte rata creditelor. Din anul 2019, IRCC a înlocuit  ROBOR.

Indicele ROBOR a început să crească de când Rusia a declarat război Ucrainei, moment în care indicele a crescut de la 3,56% în data de 23 februarie 2022 la 3,61% în data de 24 februarie 2022.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *