Prima pagină » National » Ratele românilor ar putea fi amânate, susține Adrian Câciu
Ratele românilor ar putea fi amânate, susține Adrian Câciu

Ratele românilor ar putea fi amânate, susține Adrian Câciu

16 feb. 2022, 12:04,
BZI.ro, în National

Sunt noi informate legate de creșterea fără precedent a facturilor dar și a produselor. În contextul dificil din punct de vedere economic, Adrian Câciu consideră că ratele românilor ar putea fi amânate. Soluția este un aflată în acest moment pe masa politicienilor, în cazul în care plata ratelor devine de nesuportat. Oricum ratele au crescut cu o medie de 300 de lei în ultimii doi ani.

În condițiile în care BNR a decis în ianuarie ca să majoreze  ratei dobânzii de politică monetarăla 2.00, de la un procent care era 1.75.

 

Ratelor românilor ar putea fi amânate

Într-un interviu acordat unui jurnalist, Adrian Câciu menţionează că Guvernul ia în calcul toate variantele, inclusiv amânarea ratelor. Ministrul Finanțelor precizează faptul că situaţia nu era una necunoscută și că statul trebuia să fie pregătit pentru un astfel de scenariu. Jurnalistul l-a întrebat pe ministru dacă este îngrijorat de faptul că ROBOR-ul a atins cel mai mare nivel din ultimii 8 ani și că de acest lucru depinde şi ratele românilor:

Spre deosebire de alții, am spus anul trecut ce se va întâmpla. Dacă dobânzile vor crește și inflația va creşte. Nu aș spune că sunt îngrijorat pentru că se confirmă o realitate pentru care trebuia să fiu pregătit. Nu eu, statul trebuie să fie pregătit.

Riscurile default, adică riscurile ca unele credite să devină neperformante, având în vedere o prognoză de dobânzi care începe să fie crescătoare, acest risc este încă jos, marginal. Dacă lași lucrurile să se desfășoare nepredictibil, dobânzile vor creşte. Haideți să stopăm acest fenomen inflaționist și lucrurile vor reveni la normalitate. Dacă nu, vor crește dobânzile și vă trebuie să intervii ca stat, la fel ca în 2020, cu amânarea ratelor. Dar atunci nu era pentru că erau dobânzile sus ci pentru că erau restricții și oamenii nu aveau capital cu care să plătească raţele. a explicat ministrul de Finanțe potrivit antena3.ro.

Ratele românilor au crescut considerabil în ultima perioadă

Românii sunt puternic loviți de creșterea inflației, a dobânzii dar și a indicelui ROBOR. Așadar, într-o statistică făcută recent se vede faptul că, în medie, rata unui român a crescut cu 30 de lei. Economiștii au luat ca drept exemplu un credit de 250.000 de lei făcut pe o perioadă de 30 de ani:

rata lunară – 1.363 lei – 18 februarie 2019
rata lunară – 1.128 – 18 februarie 2021
rata lunară – 1.427 lei – prezent
rata lunară – 1.834 lei – estimare

BNR a majorat rata dobânzii

În ianuarie, pentru a ţine sub control rata inflației care ar putea trece de 10%, BNR a anunţat faptul că a majorat rata dobânzii. Efectele economice nu sunt cele mai fericite în acest sens şi, cu toate că inflația ar putea fi ținută sub control, românii vor fi afectați de dobânizile mai mari la raţe:

„Consiliul de administraţie al Băncii Naţionale a României, întrunit în şedinţa de pe, 10 ianuarie 2022, a hotărât următoarele: majorarea ratei dobânzii de politică monetară la nivelul de 2,00 la sută pe an, de la 1,75 la sută pe an, începând cu data de 11 ianuarie 2022; extinderea coridorului simetric format de ratele dobânzilor facilităţilor permanente în jurul ratei dobânzii de politică monetară la 1,00 punct procentual, de la 0,75 puncte procentuale; (…). explicau oficialii Băncii Naționale din România.

Cursă nebună pentru achiziția de apartamente noi, indiferent de preț

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *