Prima pagină » National » Ratele pentru credite cresc de la 1 octombrie 2024. Cu cât vor plăti mai mult clienții băncilor
Ratele pentru credite cresc de la 1 octombrie 2024. Cu cât vor plăti mai mult clienții băncilor

Ratele pentru credite cresc de la 1 octombrie 2024. Cu cât vor plăti mai mult clienții băncilor

26 aug. 2024, 11:20,
Mirela Gabriela Todosi în National

Ratele pentru credite cresc de la 1 octombrie 2024. Toate împrumuturile pentru populație acordate după luna aprilie 2019 vor crește din această toamnă. Iată cu cât vor plăti mai mult clienții băncilor.

Ratele pentru credite cresc de la 1 octombrie 2024

Indicele de Referință pentru Creditele acordate Consumatorilor (IRCC) va crește, de la 1 octombrie 2024,  până aproape de 6%, potrivit BNR. În prezent, IRCC se situează la 5,86%, după ce scăzuse de la 5,97%. Indicatorul IRCC este folosit pentru calculul dobânzilor tuturor creditelor cu dobândă variabilă luate de populație după aprilie 2019.

De exemplu, în cazul unui credit de 210.000 lei (aferent achiziției unui imobil de 300.000 de lei cu avans 30%) acordat de bancă cu o marjă de 2% pe o perioadă de 25 de ani, noua rată va fi de circa 1.690 de lei, față de 1.670 de lei cât este până la 31 septembrie.

Potrivit unei legi adoptate recent, băncile vor fi obligate să își ajute clienții în cazul în care aceștia nu pot plăti rata lunară. Măsurile de restructurare trebuie să țină cont de situația consumatorului și să includă refinanțare, amânare sau suspendare a plății ratelor, schimbarea ratei dobânzii, conversii valutare sau iertare parțială de datorie.

O altă lege recentă vizează serviciul Plăți Instant. Banca Română de Credite și Investiții (BRCI) a introdus în portofoliul său de servicii noul serviciu Plăți Instant, creat de Transfond. Serviciul Plăți Instant permite transferuri interbancare de până la 50.000 lei în mai puțin de 10 secunde, disponibile în orice moment al zilei, în fiecare zi a anului.

Ce trebuie să știe românii cu credite la IFN

O nouă lege vine în ajutorul românilor care au credite la IFN. Este vorba despre despre plafonarea dobânzilor anuale efective la instituţiile financiare nebancare şi la limitarea creanţelor pe care le solicită recuperatorii.

„Prezenta lege se aplică raporturilor juridice dintre consumatori, instituţiile financiare nebancare care acordă credite potrivit Legii nr.93/2009 privind instituţiile financiare nebancare şi entităţile care desfăşoară activitatea de recuperare creanţe, stabilind reguli de protecţie a consumatorilor contra dobânzilor excesive în scopul menţinerii echilibrului contractual şi al asigurării integrităţii pieţei financiar-bancare interne.”, se arată în textul legii.

Actul normativ vizează măsuri privind protecţia consumatorilor în raporturile juridice ale acestora cu instituţiile financiare nebancare şi entităţile care desfăşoară activitatea de recuperare de creanţe, stabilind reguli contra dobânzilor excesive. Actul normativ mai prevede că dobânda anuală efectivă (DAE) la creditele ipotecare pentru investiţii imobiliare nu poate depăşi cu mai mult de 8 puncte procentuale dobânda la facilitatea de creditare practicată de BNR pe piaţa financiar-bancară internă. În cazul creditelor de consum, DAE nu poate depăşi cu mai mult de 27 puncte procentuale dobânda la facilitatea de creditare practicată de BNR.

Mai mult, cererea consumatorului de rezolvare pe cale amiabilă sau prin apelarea la o entitate de soluţionare alternativă a litigiilor poate fi făcută direct sau prin intermediul unei asociaţii de consumatori.

„În situaţia depăşirii plafoanelor prevăzute, consumatorul poate solicita creditorului financiar revizuirea contractului, iar creditorul financiar este obligat să transmită în scris, în termen de maximum 30 de zile de la primirea solicitării consumatorului, o propunere de revizuire a contractului, ţinând cont de situaţia financiară, inclusiv din perspectiva gradului maxim de îndatorare.”, se precizează în actul normativ.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *