În satele ieșene Slobozia, Crucea și Zmeu, unde populația este majoritară de etnie romă, rata imunizării împotriva COVID-19 este de zero la sută. Medicii se luptă să-i convingă pe localnici să se imunizeze, dar aceștia refuză. În comuna Lungani din județul Iași, aproximativ 3.000 de persoane de etnie romă din două sate nu vor să se imunizeze
În satele din Iași cu populație predominantă de etnie romă, rata vacinării împotriva COVID-19 este de zero la sută. Niciun localnic din satele Zmeu și Crucea, din comuna Lungani, nu s-a vaccinat. Aceștia spun că se tem de moarte. Ioan Corobuță, primarul comunei Lungani din Iași, susține că a încercat să-i convingă pe localnici să se imunizeze, deoarece ei se deplasează zilnic dintr-un loc în altul. Sunt și persoane din comuna Lungani care au ales totuși să se imunizeze. Cel mai apropiat centru de vaccinare împotriva COVID-19 se află la Sala de Sport Centrul Civic Podu Iloaiei, unde ieri, 26 mai 2021, erau libere 1.557 de locuri.
„Nu s-a vaccinat nimeni din satele Zmeu și Crucea. În Lungani sunt persoane care s-au vaccinat, dar ceilalți nici nu vor să audă. Au centru de vaccinare la Podu Iloaiei, dar refuză să se vaccineze. Le este frică de moarte. Am mai mers prin sat și am încercat să-i conving, le-am explicat că este bine să fie vaccinați, mai ales la cum umblă ei peste tot și au mulți copii. Eu le-am spus, iar ei îmi răspund «nu mă vaccinez, nu vezi că a mai murit unu’?».
Nu înțeleg de bună voie și când va fi obligatoriu, nu o să aibă încotro. Și la ei e că dacă unu nu vrea, nici celălalt nu vrea. Au spus că mai așteaptă să se vaccineze alții și după se vaccinează și ei. Se sperie de ce mai văd la televizor. Vă dați seama că aproape 3 mii de persoane din două sate refuză să se vaccineze”, a declarat Ioan Corobuță, primarul comunei Lungani.
În satul Crucea din localitatea Lungani, din 1.420 de localnici, 958 sunt beneficiari de ajutor social. Comuna Lungani a devenit și mai săracă pe parcursul anului 2020, odată cu întoarcerea familiilor din străinătate.
Medicii de familie se luptă să-i convingă să se vaccineze
Într-un alt sat din județul Iași, unde majoritatea localnicilor sunt de etnie romă, situația este aceeași. Medicii de familie se luptă cu sătenii din Slobozia, comuna Voinești, județul Iași, să își vaccineze măcar copiii cu vârste de la 0 la 2 ani, campanie obligatorie.
„Noi avem în satul Slobozia o populație majoritară de etnie romă și au foarte mulți copii. Eu mă lupt de 30 de ani să îi conving măcar să își vaccineze copiii de la 0 la 2 ani, vaccin obligatoriu, apoi să se vaccineze ei împotriva COVID-19. Ce să mai comentăm, e complicată situația la ei. Nu îi pot obliga, dar nici nu reușesc să îi conving. Ei sunt mai mereu plecați. Îi sun, îi rog să meargă la ei acasă să-i vaccinez pe cei mici și tot nu vor. Cred că le este frică, altfel nu îmi explic motivul pentru care refuză”, a declarat doctor Viorica Lupu, medic de familie în comuna Voinești.
Niciun localnic nu a dorit să se imunizeze împotriva COVID-19, chiar dacă în comună există un centru de vaccinare unde se administrează serul Pfizer.
„Nu se vaccinează nimeni, mai ales din satul Slobozia. Ei sunt penticostali, pocăiți, și au alte concepții. Refuză total să se vaccineze. Noi avem un centru de vaccinare în comuna Voinești, dar din satul Slobozia nu s-a prezentat nimeni. Știam că așa va fi situația din partea lor. Din cei aproape 1.000 de locuitori din satul Slobozia, nici măcar unul nu a acceptat să se imunizeze și nici nu cred că vom reuși să-i convingem să facă acest pas”, a precizat Gheorghe Dobreanu, primarul comunei Voinești, Iași.
Punctul de vaccinare se află la Centrul de zi Voinești, în satul Voinești, unde ieri erau disponibile 825 de locuri.
S-a deschis cel de-al doilea centru de vaccinare drive-thru în municipiul Iași
Ieri, 26 mai 2021, a fost deschis cel de-al doilea centru de vaccinare împotriva COVID-19 de tip drive-thru. La ora 15:00 s-a dat startul vaccinării la centrul de imunizare de la Palatul Culturii din Municipiul Iași. Programul de funcționare a centrului de imunizare va fi zilnic între orele 10:00 – 22:00, iar serul administrat este Pfizer. De la începutul campaniei de vaccinare desfășurată la nivelul județului Iași și până ieri, 26 mai 2021, au fost efectuate 305.413 vaccinări. Din numărul total de persoane, 172.678 au fost vaccinate cu prima doză și altor 132.735 de persoane le-a fost administrat rapelul. Marți, 15 mai 2021, au fost administrate 2.810 doze. În cadrul campaniei de vaccinare împotriva COVID-19 au fost înregistrate doar 387 de reacții adverse ușoare. De la debutul pandemiei și până ieri, pe teritoriul județului Iași au fost confirmate 42.281 de cazuri cu persoane infectate cu COVID-19.