Rata șomajului în luna aprilie 2021 este de 3,1 la sută și se menține în continuare scăzută, fiind menținut trendul de la începutul anului. Iașul este unul dintre puținele județe din țară unde rata șomajului a fost constantă în ultima perioadă. Mai mult, patronii din Iași au demarat angajările în acest an, sute de persoane ocupând noi posturi din domeniul alimentar sau construcții
Rata șomajului înregistrată în Iași, în luna aprilie 2021, se menține scăzută, în jurul valorii de 3,1 la sută, o medie înregistrată în ultimele luni. Astfel, în luna ianuarie 2021, rata șomajului a fost de 3,27 la sută, fiind înregistrați 9.708 șomeri. În luna februarie, rata a fost de 3,31 la sută, cu 9.810 șomeri, și în luna martie, 3,27 la sută cu 9.676 șomeri. În luna aprilie 202, rata șomajului este de 3,1 la sută, cu aproape 9.500 de șomeri. În anul 2021, rata șomajului a fost, în medie, de 3 la sută, mult mai mică comparativ cu media națională, care a depășit 6 la sută.
Iașul este unul dintre puținele județe din țară unde rata șomajului a fost constantă în ultima perioadă. Chiar dacă pandemia a afectat afacerile multor patroni din Iași, aceștia au accesat ajutoare financiare prin intermediul AJOFM Iași, pentru ca numărul ieșenilor concediați să nu fie mare. Aceștia au trimis angajații în șomaj tehnic, în anul 2021 fiind efectuate plăți în valoare de 12 milioane de euro, către beneficiarii din Iași afectați de pandemie și 25 de milioane de euro în anul 2020.
Rata șomajului din Iași este mică, în comparație cu cea înregistrată la nivel național
Patronii din Iași cu afaceri în domeniul alimentar și construcții au făcut sute de angajări în acest an. Potrivit datelor furnizate de specialiștii din cadrul Agenției Județene pentru Ocuparea Forței de Muncă (AJOFM) Iași, în anul 2021 au fost angajate 626 de persoane. Piața livrărilor la domiciliu a explodat în ultimul an datorită pandemiei COVID-19 și în continuare patronii angajează curieri sau pe diverse posturi disponibile în restaurantele din Iași.
În această perioadă, numărul de locuri de muncă vacante a ajuns la 501, tot în construcții, domeniul alimentar și industrie fiind căutați noi angajați. În ceea ce privește locurile de muncă pentru ieșenii care vor să plece în străinătate, prin intermediul EURES sunt disponibile 149 de posturi, în creștere în ultima săptămână. Ieșenii pot afla mai multe informații despre ofertele angajatorilor din străinătate pe pagina AJOFM. Persoanele care vor să plece să muncească în străinătate pot câștiga până la 2.000 de euro lunar, în funcție de experiență și postul ocupat în compania unde se angajează.
Ieșenii care vor să urmeze cursuri de reconversie profesională o pot face dacă sunt șomeri
Aceștia se pot înscrie la Centrul Agenției Județene pentru Ocuparea Forței de Muncă (AJOFM) Iași. Singura condiție pentru înscrierea la aceste cursuri este ca ieșenii să fie șomeri care primesc indemnizația de șomaj. În ultimele 3 luni au fost organizate cursuri de recalificare profesională de către specialiștii din cadrul AJOFM Iași, pentru posturile de coafeză, electrician, specialist în resurse umane. Cursurile durează 3 luni și presupun atât proba teoretică, cât și cea practică.
În anul precedent au finalizat aceste cursuri 230 de șomeri, iar 60 la sută dintre aceștia au reușit să se integreze din nou pe piața muncii, schimbându-și meseria și domeniul de activitate. Una dintre ieșencele care a reușit să își găsească un loc de muncă imediat după finalizarea cursurilor este Elena Știrbu. Tânăra a muncit 13 ani în străinătate și s-a reîntors în țară unde a urmat cursurile de reconversie profesională, iar acum muncește în calitate de coafeză într-un salon de înfrumusețare din Iași.
AJOFM Iași a plătit către angajatorii care au solicitat șomaj tehnic în anul 2021 ajutoare de aproximativ 12 milioane de euro
Patronii firmelor din Iași afectate de pandemia COVID-19 care vor să trimită angajații în șomaj tehnic mai pot solicita ajutorul de la AJOFM. Pentru anul 2021 au fost făcute plăți în valoare de 12 milioane de euro, numărul angajatorilor care trimit salariații în șomaj tehnic fiind mai mic de la lună la lună. Pentru anul 2020 s-au făcut plăți în valoare de 25 de milioane de euro pentru această schemă de ajutor de la bugetul de stat. Patronii din Iași cu afaceri în diverse domenii de activitate au primit între 913 lei și 5.000 de lei de persoană, diferența de la 2.350 de lei până la 5.000 de lei fiind asigurată de angajator. Angajatorii din Iași care au cerut indemnizația de sprijin pentru perioada în care nu au avut activitate sunt din domeniile HoReCa, comerț, auto, industrie sau construcții.