Rata șomajului în luna mai 2021 a fost de de 3,07 la sută, fiind la fel de scăzută ca în lunile precedente din acest an. Iașul este unul dintre puținele județe din țară unde rata șomajului a fost constantă în ultima perioadă. Mai mult, patronii din Iași au demarat angajările în acest an, 626 de persoane ocupând noi posturi din domeniile servicii, industrie sau construcții
Rata șomajului înregistrată în Iași în luna mai 2021 a fost una scăzută, în jurul valorii de 3 la sută, o medie înregistrată în acest an. În luna precedentă au fost înregistrați 9.102 șomeri, dintre aceștia 1.300 încasând indemnizația de șomaj. Cei mai mulți șomeri provin din mediul rural și sunt femei. Iașul este unul dintre puținele județe din țară unde rata șomajului a fost constantă în ultima perioadă, începând cu luna ianuarie fiind în jurul valorii de 3 la sută.
Chiar dacă pandemia a afectat afacerile multor patroni din Iași, aceștia au accesat ajutoare financiare prin intermediul AJOFM Iași, pentru ca numărul ieșenilor concediați să nu fie mare. Aceștia au trimis angajații în șomaj tehnic, în anul 2021 fiind efectuate plăți în valoare de 12 de milioane de lei. Aceste ajutoare financiare mai pot fi obținute în continuare de la AJOFM. De asemenea, în anul 2021, patronii din Iași au demarat angajările, 626 de persoane ocupând noi posturi din domeniile servicii, industrie sau construcții. Aceștia s-au angajat pe poziții de ingineri, curieri, șoferi sau vânzătoare.
Ieșenii care sunt în căutarea unui loc de muncă se pot angaja în domenii precum construcții sau servicii
Potrivit datelor furnizate de specialiștii din cadrul Agenției Județene pentru Ocuparea Forței de Muncă (AJOFM) Iași, în această perioadă se fac angajări în diverse domenii precum construcții sau servicii. Cei care vor să se angajeze în Iași au la dispoziție aproape 500 de locuri de muncă vacante în această perioadă, cele mai multe pentru persoanele cu studii medii. În continuare în domeniul construcții sunt cele mai multe oferte de muncă, 150 la număr, și în servicii sunt 126 de posturi vacante. Patronii din domeniul construcțiilor caută muncitori calificați și necalificați, dar și ingineri care pot să câștige până la 1.000 de euro lunar.
De asemenea, în domeniul confecții sunt disponibile 20 de locuri de muncă vacante, iar în industrie, 44 de posturi. În agricultură și silvicultură sunt 6 locuri de muncă vacante. Salariile oferite ieșenilor care vor să se angajeze în această perioadă, în diverse domenii de activitate, sunt cuprinse între 1.400 de lei și 6.000 de lei. Numărul locurilor de muncă vacante a crescut în luna mai, comparativ cu luna aprilie 2021, dar în continuare cele mai multe oferte sunt în domeniul construcțiilor.
Ieșenii care vor să urmeze cursuri de reconversie profesională o pot face dacă sunt șomeri
Aceștia se pot înscrie la Centrul Agenției Județene pentru Ocuparea Forței de Muncă (AJOFM) Iași. Singura condiție pentru înscrierea la aceste cursuri este ca ieșenii să fie șomeri care primesc indemnizația de șomaj. În ultimele luni au fost organizate cursuri de recalificare profesională de către specialiștii din cadrul AJOFM Iași, pentru posturile de coafeză, electrician, specialist în resurse umane. Cursurile durează trei luni și presupun atât proba teoretică, cât și cea practică.
În anul precedent au finalizat aceste cursuri 230 de șomeri, iar 60 la sută dintre aceștia au reușit să se integreze din nou pe piața muncii, schimbându-și meseria și domeniul de activitate. Una dintre ieșencele care au reușit să își găsească un loc de muncă imediat după finalizarea cursurilor este Elena Știrbu. Tânăra a muncit 13 ani în străinătate și s-a reîntors în țară, unde a urmat cursurile de reconversie profesională, iar acum muncește în calitate de coafeză într-un salon de înfrumusețare din Iași.