Prima pagină » Economic Local » Rata șomajului înregistrată la Iași este în scădere. Sute de ieșeni s-au angajat în ultimele 3 luni
Rata șomajului înregistrată la Iași este în scădere. Sute de ieșeni s-au angajat în ultimele 3 luni

Rata șomajului înregistrată la Iași este în scădere. Sute de ieșeni s-au angajat în ultimele 3 luni

08 feb. 2023, 02:00,
Raluca COSTIN în Economic Local

Rata șomajului înregistrată la Iași este în scădere. În ultimele 3 luni s-a menținut sub valoarea de 3 la sută. Tot în această perioadă s-au angajat peste 400 de ieșeni în comerț sau HoReCa

Rata șomajului înregistrată la Iași la ultima raportare a fost de 2,8 la sută, fiind scăzută în continuare. În luna ianuarie 2023 au fost înregistrați peste 9.000 de șomeri, peste 1.000 dintre aceștia încasând indemnizația de șomaj. Cei mai mulți șomeri provin din mediul rural și sunt femei. De asemenea, în ultimele 3 luni, rata șomajului s-a menținut sub valoarea de 3 la sută. O parte din ieșenii care și-au căutat un loc de muncă în perioada analizată s-au angajat cu ajutorul specialiștilor Agenției Județene pentru Ocuparea Forței de Muncă (AJOFM).

Aceștia au mediat sute de persoane șomere sau care doar își căutau un loc de muncă. Peste 400 s-au angajat în comerț sau HoReCa. Acestea lucrează pe posturi de curier, vânzătoare, specialist PR, bucătar sau ospătar. De asemenea, șomerii din Iași au beneficiat de un stimulent de angajare, fiind motivați să își găsească un loc de muncă mai repede. În ceea ce privește mediul de rezidență al ieșenilor care s-au angajat, cei mai mulți sunt din mediul urban.

Rata șomajului înregistrată la Iași, în scădere

Ieșenii care în continuare își caută un loc de muncă și au studii medii au la dispoziție 344 de locuri de muncă ce au fost publicate pe site-ul Agenției Județene pentru Ocuparea Forței de Muncă (AJOFM). Domeniile unde sunt cele mai multe oferte de muncă sunt serviciile, cu 190 de posturi disponibile, dar și construcțiile, cu 119 locuri de muncă vacante. Anul acesta a crescut salariul minim pe economie în domeniul construcțiilor, astfel că angajații primesc 3.150 de lei, salariul net, chiar dacă sunt necalificați.

Angajatorii din acest domeniu au nevoie de faianțar, zugrav, zidar, electricieni și ingineri. Astfel, Elco Service SRL are nevoie de electronist depanator utilaje, iar Termo Service și Trei Brutari SRL, de electricieni. Pavalascu Construct SRL și Velis AG au nevoie de faianțari și ipsosari. Das SRL și RC Beton Bau SRL caută fierari betoniști.

Cursuri de reconversie profesională pentru ieșeni

Șomerii din Iași se pot angaja mai ușor cu ajutorul cursurilor de reconversie profesională organizate de AJOFM. Sute de ieșeni s-au angajat în anul precedent după ce au finalizat aceste cursuri. În această perioadă se organizează cursuri pentru 22 de meserii. Astfel, ieșenii pot să devină specialiști în domeniul HoReCa și să urmeze cursurile de bucătar, ospătar, ajutor de bucătar, cameristă sau recepționer.

De asemenea, compania Continental Iași a lansat un program de training. Acest curs este dedicat absolvenților de studii superioare care doresc să facă o reconversie profesională sau să-și îmbunătățească nivelul de cunoștințe în dezvoltarea de software pentru produse automotive. CETP este un program intensiv de pregătire ce va începe pe 9 martie 2023 și va dura 15 săptămâni. Acest curs își propune să ofere șansa unei cariere în dezvoltarea software tuturor celor interesați să facă parte din echipa Continental Iași.

Pe de altă parte, rata șomajului înregistrată la Iași este scăzută și datorită programelor de finanțare pentru angajați și angajatori.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *