Prima pagină » Economic Local » Rata șomajului, în scădere la Iași. A crescut numărul persoanelor angajate în diverse domenii de activitate
Rata șomajului, în scădere la Iași. A crescut numărul persoanelor angajate în diverse domenii de activitate

Rata șomajului, în scădere la Iași. A crescut numărul persoanelor angajate în diverse domenii de activitate

15 iun. 2022, 02:00, 1 ,
Raluca Costin în Economic Local

Rata șomajului din Iași s-a menținut scăzută de la începutul anului 2022, în jurul cifrei de 2,7 la sută. Anul acesta s-au făcut mai multe angajări prin intermediul AJOFM Iași, comparativ cu aceeași perioadă a anului precedent

Rata șomajului din Iași a fost scăzută de la începutul anul 2022. Potrivit specialiștilor din domeniul muncii măsurile prin care s-au acordat ajutoare financiare au contribuit la menținerea unui număr mic de șomeri. Rata șomajului a fost în jurul cifrei de 2,7 la sută, în anul 2022. Faptul că s-au angajat mai multe persoane de la începutul anului comparativ cu aceeași perioadă a anului precedent a contribuit la menținerea unei rate scăzute a șomajului. Peste 3.000 de persoane au fost încadrate în muncă în primele 5 luni ale anului 2022, după ce au solicitat ajutorul specialiștilor Agenției Județene pentru Ocuparea Forței de Muncă (AJOFM) Iași.

În funcție de rezidență, din totalul persoanelor încadrate în muncă, cele mai multe provin din mediul urban. Ieșenii din mediul rural care s-au angajat cu ajutorul AJOFM au ales domenii precum comerț, agricultură sau HoReCa. Din punct de vedere al nivelului de pregătire al persoanelor pentru care s-a identificat un loc de muncă, cele mai multe persoane care s-au angajat au studii profesionale.

Zeci de refugiați ucraineni s-au angajat în Iași

Pentru integrarea pe piața muncii, persoanele aflate în căutarea unui loc de muncă înregistrate în baza de date a AJOFM Iași beneficiază de pachete personalizate de măsuri active prevăzute de Legea nr. 76/2002 privind sistemul asigurărilor pentru șomaj și stimularea ocupării forței de muncă, modificată și completată. Refugiații ucraineni care vor să se angajeze în Iași nu au nevoie de un aviz pentru o perioadă de maximum 9 luni într-un an calendaristic. Pentru a se putea angaja cu ușurință, ucrainenii vor beneficia de un program de formare profesională asigurat. După dobândirea unei forme de protecție internaţională, aceștia se pot înregistra în evidențele AJOFM Iaşi. Acest lucru se datorează Legii nr. 200/2020 pentru completarea Ordonanţei de Urgenţă a Guvernului nr. 194/2002 privind regimul străinilor în România şi a Ordonanţei Guvernului nr. 25/2014 privind încadrarea în muncă şi detaşarea străinilor pe teritoriul României şi pentru modificarea şi completarea unor acte normative privind regimul străinilor în România.

Rata șomajului din Iași a scăzut și datorită programelor de sprijin

Programele de sprijin pentru angajați și angajatori au contribuit la menținerea unei rate scăzute a șomajului, potrivit specialiștilor din Iași. Antreprenorii și angajații din Iași au primit de la Agenția Județeană pentru Ocuparea Forței de Muncă(AJOFM) ajutoare financiare în valoare de 50 de milioane de euro, în perioada 2020-2021. Banii au fost acordați în cadrul mai multor programe derulate în perioada pandemică, pentru a ajuta mediul privat. Cei mai mulți bani au fost plătiți antreprenorilor care au suspendat activitatea și au trimis angajații în șomaj tehnic. Astfel, 30 de milioane de euro au fost plătite către 14.000 de angajatori care au solicitat banii pentru 110.000 de angajați ieșeni.

De asemenea, părinții care au stat acasă cu copiii pe perioada închiderii temporare a unităților de învățământ au primit ajutoare financiare în valoare de 885.000 de euro. În programul cu program de muncă redus, respectiv „Kurzarbeit”, AJOFM Iași a plătit peste două milioane de euro, iar pentru activitățile în regim de telemuncă, 1,5 milioane de euro.

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`