Rata șomajului în județul Iași a scăzut în luna ianuarie 2021, comparativ cu luna decembrie a acestui an. Deși firmele din Iași au făcut concedieri, cele mai multe individuale, Iașul nu este în topul județelor în ceea ce privește numărul șomerilor. Potrivit specialiștilor din cadrul AJOFM Iași, în anul 2020 rata șomajului a fost, în medie, de 3 la sută, mult mai mică comparativ cu media națională care a depășit 6 la sută.
Potrivit Agenției Județene pentru Ocuparea Forței de Muncă (AJOFM) Iași, rata șomajului în județul Iași a fost constantă în ultimele luni. Astfel, în luna ianuarie 2021, rata șomajului înregistrată în Iași era de 3,05 la sută, iar în luna decembrie 2020, de 3,07 la sută. Numărul șomerilor înregistrați la Iași este de 9.132 de persoane, din care 1.988 sunt beneficiari de indemnizație de șomaj. De asemenea, rata șomajului a fost constantă în ultimele luni, fiind înregistrată în luna august 2020 o rată a șomajului de 3,05 la sută, în medie, în ultimele 6 luni. Potrivit specialiștilor din cadrul Agenției Județene pentru Ocuparea Forței de Muncă (AJOFM) Iași, în anul 2020 rata șomajului a fost, în medie, de 3 la sută, mult mai mică comparativ cu media națională, care a depășit 6 la sută. De asemenea, patronii afectați de pandemia COVID-19 mai pot solicita ajutoarele de la stat.
„Se depun în continuare cererile pentru acordarea șomajului tehnic. Firmele din Iași pot obține aceleași sume ca și până acum pentru angajații trimiși în șomaj tehnic”, susține Gabriela Vasilache, director al AJOFM Iași.
În anul 2020 s-au făcut plăți în valoare de 25 de milioane de euro pentru angajații trimiși în șomaj tehnic de către patronii ale căror afaceri au fost afectate de pandemia COVID-19.
Rata șomajului din județul Iași, în luna ianuarie 2021, a scăzut, comparativ cu luna precedentă
Iașul este unul dintre puținele județe unde rata șomajului a fost constantă în ultimele 6 luni, fiind înregistrată o medie de 3 la sută. Chiar dacă pandemia COVID-19 a afectat afacerile multor patroni din Iași, aceștia au accesat ajutoare financiare prin intermediul AJOFM Iași, astfel încât numărul ieșenilor concediați să nu fie mare. Astfel, aceștia au trimis angajații în șomaj tehnic, în anul 2020 fiind efectuate plăți în valoare de 25 de milioane de euro către beneficiarii din Iași. De asemenea, imediat după ce patronii au reangajat persoanele trimise în șomaj tehnic, au primit ajutorul de 41,5 la sută din salariul de bază brut pe o perioadă de 3 luni.
Potrivit specialiștilor din cadrul AJOFM Iași, măsurile prin care atât patronii, cât și angajații din Iași au primit ajutoare financiare pentru a depăși criza financiară creată de pandemie au contribuit la menținerea ratei șomajului în jurul valorii de 3 la sută.
„Aceste măsuri au fost accesate în număr mare de beneficiarii din Iași, astfel că acest lucru a determinat ca rata șomajului să nu fie mare. S-a situat în jurul cifrei de 3 la sută, la jumătate față de media națională, de 6 la sută”, susține Gabriela Vasilache, director al AJOFM Iași.
AJOFM Iași a plătit către patronii afectați de pandemie ajutoare financiare în valoare de 41,5 milioane de euro
Patronii din Iași au obținut ajutoare financiare în valoare de 41,5 milioane de euro în anul 2020, de la AJOFM, pentru diverse scheme de sprijin, atât pentru angajatori, cât și pentru angajați. Din suma totală acordată beneficiarilor din Iași, 25 de milioane de euro reprezintă ajutorul de șomaj tehnic pentru cei aproape 100.000 de angajați cărora le-a fost suspendată activitatea o anumită perioadă de timp. De asemenea, 1.200 de cereri au fost depuse cu 3.525 de beneficiari la AJOFM pentru indemnizațiile acordate părinților pentru suprevegherea copiilor pe perioada închiderii temporare a unităților de învățământ.
În cadrul acestei măsuri, AJOFM Iași a acordat ajutoare financiare în valoare de 580.000 de euro. Șomajul tehnic se acordă și în acest an, iar măsura prin care patronii din Iași care reangajează persoanele trimise în șomaj tehnic și primesc 41,5 la sută din salariul mediu brut este valabilă și în 2021. De asemenea, și angajatorii care reangajează persoane peste 50 de ani cărora le-au încetat raporturile de muncă pe perioada stării de urgență sau de alertă sau reangajează persoanele între 16 și 29 de ani ramase fără serviciu în anul 2020 din cauza pandemiei COVID-19 pot solicita ajutoarele financiare în valoare de 2.500 de lei.