Rata șomajului în județul Iași a scăzut în luna decembrie 2020, comparativ cu luna noiembrie a acestui an. Deși firmele din Iași au făcut concedieri, cele mai multe individuale, Iașul nu este în topul județelor în ceea ce privește numărul șomerilor. Județele cu o rată mare a șomajului sunt Buzău, Vaslui, Teleorman sau Mehedinți, cu o rată a șomajului care depășește 6 la sută în fiecare județ
Potrivit Agenției Județene pentru Ocuparea Forței de Muncă (AJOFM) Iași, rata șomajului în județul Iași a fost constantă în ultimele luni. Astfel, în luna noiembrie, rata șomajului înregistrată în Iași era de 3,07 la sută, iar în luna decembrie 2020 este puțin mai mică. Numărul șomerilor înregistrați la Iași este 9.132 de persoane, din care 1.988 sunt beneficiari de indemnizație de șomaj. De asemenea, rata șomajului a fost constantă în ultimele 3 luni, fiind înregistrată în luna august 2020 o rată a șomajului de 3,05 la sută, 3,06 la sută în septembrie 2020 și 3,04 la sută în luna octombrie 2020. Potrivit specialiștilor din cadrul Agenției Județene pentru Ocuparea Forței de Muncă (AJOFM) Iași, patronii afectați de pandemia COVID-19 mai pot solicita ajutoarele de la stat.
„Se depun în continuare cererile pentru acordarea șomajului tehnic. Firmele din Iași pot obține aceleași sume ca și până acum pentru angajații trimiși în șomaj tehnic”, susține Adriana Sîrghie, purtător de cuvânt al AJOFM Iași.
Rata șomajului din județul Iași, în luna decembrie 2020, a scăzut, comparativ cu luna precedentă
Firmele din Iași care au resimțit primele efecte ale pandemiei de COVID-19 după ultimele restricții luate de autorități au început concedierile, astfel că, în ultimele 3 luni, au fost concediate 60 de persoane, iar numărul lor ar putea crește în următoarea perioadă. Chiar dacă nu au fost disponibilizări colective, companiile din domeniul HoReCa, comerț sau industrie, afectate de pandemia de COVID-19 au făcut concedieri individuale. În domeniul bancar au fost făcute disponibilizări și vor continua până în primul trimestru al anului 2021, specialiștii din Iași estimând că până la sfârșitul lunii martie 2020 vor fi concediate peste 200 de persoane din domeniul bancar. În anul 2020 și-au pierdut locurile de muncă aproximativ 3.000 de persoane care munceau în diverse domenii de activitate afectate de pandemia COVID-19.
Mii de ieșeni din domeniul HoReCa au rămas fără locurile de muncă din cauza pandemiei COVID-19
Domeniul HoReCa a fost printre primele domenii unde s-au înregistrat pierderi financiare importante încă din primele luni de pandemie, când autoritățile au decis închiderea restaurantelor și a cafenelelor și redeschiderea lor abia pe perioada verii. Activitatea din acest domeniu a fost restricționată sau suspendată în ultimele luni, astfel că patronii din Iași au făcut eforturi pentru a menține angajații în firme. Cei care nu au reușit să mai mențină locurile de muncă au făcut disponibilizări, fiind concediate în anul 2020 peste 2.000 de persoane care lucrau în domeniul HoReCa. Specialiștii de pe piața muncii estimează că numărul șomerilor va crește în anul 2021 dacă nu vor fi luate măsuri concrete pentru ca patronii de hoteluri, restaurante și cafenele să nu falimenteze.
Iașul este unul dintre puținele județe unde rata șomajului a scăzut în luna decembrie 2020
Pentru a veni în ajutorul patronilor și angajaților, statul a oferit și oferă în continuare ajutorul de șomaj tehnic. AJOFM Iași a plătit aproape 130 de milioane de lei drept șomaj tehnic angajatorilor din Iași care nu au mai avut activitate din cauza pandemiei. De la debutul pandemiei COVID-19, până în prezent, 13.773 de angajatori din Iași au solicitat șomaj tehnic pentru 93.256 de angajați. Patronii din Iași care au cerut indemnizația de sprijin pentru perioada în care nu au avut activitate sunt din domeniile HoReCa, comerț, auto, industrie sau construcții.
Imediat după finalizarea perioadei de șomaj tehnic, patronii din Iași au fost impulsionați să reangajeze personalul care a avut suspendată activitatea, prin acordarea unui ajutor financiar oferit de AJOFM. Acesta reprezintă 41,5 la sută din salariul de bază brut pe o perioadă de 3 luni, iar angajatorii sunt obligați să mențină salariații în firmă cel puțin până la sfârșitul anului 2020. Patronii din Iași au primit peste 65 de milioane de lei de la stat pentru peste 61.000 de persoane reangajate.