Prima pagină » National » Rata dobânzii, mărită de BNR la 2,5%. De când se aplică noua hotărâre
Rata dobânzii, mărită de BNR la 2,5%. De când se aplică noua hotărâre

Rata dobânzii, mărită de BNR la 2,5%. De când se aplică noua hotărâre

09 feb. 2022, 15:33,
în National

Veste proastă pentru românii care au credite. Astăzi, 9 februarie 2022, consiliul de administraţie al Băncii Naționale a României a decis să majoreze rata dobânzii de politică monetară. Astfel, cetățenii vor plăti în loc de 2 la sută pe an, 2,50 la sută pe an. Hotărârea urmează să intre în vigoare de mâine, 10 februarie 2022.

Mai mult decât atât, Banca Națională a României (BNR) susține că inflația ar putea urca în următoarele 3 luni cu până la două cifre, din cauza prețurilor mari la energiei și gaze.

BNR a mărit rata dobânzii cu 0,5 la sută

Astăzi, consiliul de administraţie al Băncii Naţionale a României a luat mai multe decizii. Printre acestea se regăsesc:

– creșterea ratei dobânzii de politică monetară la nivelul de 2,50 % pe an (de la 2,00 % pe an);

– majorarea ratei dobânzii pentru facilitatea de creditare (Lombard) la 3,50 % pe an, de la 3,00 % pe an;

– creșterea ratei dobânzii la facilitatea de depozit la 1,50 %, de la 1,00 % pe an, începând cu data de 10 februarie 2022, potrivit unui anunț făcut miercuri de reprezentanții BNR.

De asemenea, tot miercuri, 9 februarie 2022, BNR a decis să păstreze un control stabil în ceea ce privește lichiditățile de pe piața monetară și să mențină nivelurile actuale ale ratelor rezervelor minime obligatorii pentru pasivele în lei și în valută ale instituțiilor de credit.

”Caracteristicile schemelor de sprijin sunt totuși incerte, o eventuală modificare a duratei și/sau a conținutului acestora fiind de natură să afecteze semnificativ atât nivelul, cât și traiectoria viitoare a dinamicii anuale a inflației, mai cu seamă pe termen scurt. În același timp, incertitudini semnificative rămân asociate modului de evaluare și de includere în calculul IPC a impactului acestor scheme, iar riscuri notabile continuă să vină din evoluția cotațiilor materiilor prime, mai ales a celor energetice și agroalimentare, inclusiv în contextul situației geopolitice Rusia-Ucraina, precum și din blocajele persistente în lanțurile de producție și aprovizionare”, precizează BNR.

De ce a crescut rata dobânzii în România

Banca Naţională a României a decis astăzi în CA că sunt necesare o serie de majorări. Creşterea ratelor dobânzilor a fost facilitata de mai mulţi factori, printre care se regăseşte şi inflaţia. Aceasta a crescut de la 7,8 la sută la 8,19 la sută într-o singură lună. Iar specialiștii BNR preconizează o creștere de până la 8,6 la sută care se va înregistra în luna iunie a acestui an.

De asemenea, potrivit unor statistici, creşterea activităţii economice s-a reconfirmat a fi mult mai înceată.

În altă ordine de idei, dinamica anuală a Produsului Intern Brut (PIB) a înregistrat o scăderea vizibilă, de la 13,9 % la 7,4%.

În ceea ce priveşte dinamica anuală a producţiei industriale, aceasta a înregistrat un interval negativ, mai ales în industria prelucrătoare. Astfel, volumul lucrărilor de construcţii a scăzut, iar exporturile de bunuri au fost reduse mai mult decât importurile.

Un alt motiv pentru care rata dobânzii a fost majorată este acela că pe piaţa muncii au fost înregistrate o serie de blocaje persistente în lanţurile globale de producţie a energiei şi materiei prime.

Banca Naţională a României, pe lângă creşterea ratei dobânzii, a publicat şi indicatorii monetari pe luna decembrie a anului trecut.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *