Prima pagină » Local » Rata divorțurilor din Iași, la notar, este în scădere în 2024. Infidelitatea rămâne cauza principală

Rata divorțurilor din Iași, la notar, este în scădere în 2024. Infidelitatea rămâne cauza principală

07 nov. 2024, 02:00,
Georgiana TURCU în Local

Pe parcursul anului 2024, s-a observat că rata divorțurilor, la notar, din județul Iași a suferit o scădere semnificativă comparativ cu anii anteriori. Mai mult, numărul cuplurilor ieșene care ajung în pragul divorțului aleg să încheie acest proces în birourile notariale decât să parcurgă diferitele proceduri din instanță.

Rata divorțurilor din Iași, la notar, în anul 2024, este în scădere

Subiectul divorțului a devenit o problemă alarmantă la nivel național și nu doar local, însă, se pare că județul Iași înregistrează o scădere în ceea ce privește tendința divorțurilor comparativ cu anii anteriori, în special din perioada pandemiei. Mai mult, majoritatea cuplurilor care aleg să pună capăt relației de căsătorie apelează în ultimul timp la varianta mai rapidă și lipsită de „scandaluri”, aceștia găsind ajutor în notarii publici.

„Pandemia a influențat rata divorțurilor. Imediat după pandemie, în primul an, a fost o dublare a divorțurilor față de anul anterior. Soții au stat mai mult împreună, atunci au văzut deosebirile, atunci au văzut că nu se înțeleg și nu au avut capacitatea să acopere aceste diferențe de gândire sau de simțire. Acest lucru s-a întâmplat datorită faptului că soțul a fost mai autoritar și punea presiune pe soție să facă diverse lucruri. Statul, împreună, a născut probleme. Însă, comparativ cu perioada pandemiei, divorțurile sunt în scădere, cel puțin la birourile notariale”, a declarat Liliana Avram Blaj, notar.

Potrivit acesteia, majoritatea divorțurilor vin din partea cuplurilor tinere care trec cu greu pragul de 10 ani, ajungând acum să rupă căsnicia după cel mult 5 ani de căsătorie. Motivele sunt diverse, dar cauza principală care conduce soții spre a lua această decizie este legată de infidelitate, aceasta fiind urmată de condițiile materiale și alcoolism.

„Pe lângă infidelitate mai sunt și condițiile materiale. De obicei, când apar crizele materiale, când unul dintre ei pierde locul de muncă și tot așa. Celălalt care mai are posibilități fuge. Alcoolismul, lipsa de contribuție la activitățile casnice sunt de asemenea factori declanșatori. Soții nu vor să își ajute soțiile în diversele activități casnice pentru că sunt mai comozi, iar asta arată o educație proastă din familiile lor de origine. Acest lucru, pentru femeile care sunt mai active acum decât erau generațiile trecute, devine o piedică”, a mai povestit aceasta.

Divorțul părinților, dezastruos pentru copii

În majoritatea cazurilor, divorțul părinților poate avea efecte problematice asupra copiilor, lucru care devine alarmant din moment ce această ruptură a familiei poate fi traumatică pentru copii. În cazul divorțurilor cu copii, audierea minorului va rămâne o activitate delicată.

„Divorțul are întotdeauna efect dezastruos asupra copiilor, vreau să spun că pe cei peste 10 ani îi audiem și audierea minorului este o activitate deosebit de delicată, pentru că trebuie să înțelegi ce vrea copilul fără să îl traumatizezi. Prin urmare, îi pui întrebări colaterale până ajungi la miezul problemei. Trebuie să îl asiguri pe copil că părinții lui îl iubesc în continuare, indiferent de separarea lor. Divorțul și prin bună înțelegere, și prin instanță este dezastruos”, a susținut Liliana Avram Blaj, notar.

Mai mult, din punct de vedere legal, în urma unui divorț, minorul va rămâne la mamă, însă există și situații speciale în care aceștia rămân la tată. Cu toate acestea, părintele care rămâne cu copilul ar trebui să fie instruit. Există situații în care chiar unul dintre părinți are nevoie de terapie psihologică pentru a evita transpunerea stării lor asupra copilului. Totuși, având în vedere numărul divorțurilor care este în continuă scădere la birourile notariale, scad și divorțurile cu minori.

Soții divorțați ajung să se recăsătorească la scurt timp după separare

Conform acesteia, au existat foarte multe cazuri în care, după divorț, soții s-au recăsătorit. Acest lucru se întâmplă de obicei datorită faptului că aceștia sunt mânați de sentimente care au explodat în urma unor momente declanșatoare și nu neapărat toleranțe.

În medie, femeile sunt cele care inițiază primii pași spre divorț. Potrivit notarului, dacă ideea de divorț încolțește în mintea unuia dintre soți, aceștia nu mai pot scăpa de ea.

Mai mult, majoritatea divorțurilor sunt declanșate de intervenția părinților unuia dintre cei doi soți. Aici sunt incluse mamele hărțuitoare, soacrele clevetitoare și tații agresivi. În mare parte, toate pornesc de la civilizație și educație.

În cele din urmă, rata divorțurilor din Iași, în anul 2024, a înregistrat o scădere semnificativă în ceea ce privește divorțurile la notar. Totodată, cei care într-adevăr aleg să divorțeze la notar o fac din comoditate și, mai ales, din intimitate, în cazul în care aceștia sunt oameni echilibrați și care nu vor să își pună piedici unul altuia.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`