Prima pagină » Magazin » Rata de divorț în România este de 28%. Cum se compară țara noastră cu restul lumii? 
Rata de divorț în România este de 28%. Cum se compară țara noastră cu restul lumii? 

Rata de divorț în România este de 28%. Cum se compară țara noastră cu restul lumii? 

20 apr. 2023, 11:24,
în Magazin

Ultimele statistici arată că 1 din 4 căsnicii ajung la divorț. Chiar și așa, cuplurile din România par mai stabile ca cele din alte țări. Unde se află România în acest clasament?

Numărul divorțurilor în România s-a dublat în ultimele 3 decenii

Chiar dacă România este pe un trend opus țărilor din UE, cu o rată de 28% de divorțuri, totuși aceste statistici au fost influențate mai ales în ultimii ani. Specialiștii declară că din anul 2020 până în prezent, rata divorțurilor a crescut. Mai mult, spre deosebire de alte țări, în România durata unei căsnicii a scăzut sub 10 ani. 

Pandemia a fost printre factorii declanșatori pentru creșterea ratei divorțurilor nu numai în România, ci la nivel global. Cu toate acestea, datele prezentate de Casino Alpha arată că șansele ca un cuplu din România să divorțeze sunt mult mai mici decât șansele unui cuplu din America de Nord sau Asia de Est, unde rata divorțurilor depășește 30%. 

Care sunt țările cu rata cea mai ridicată de divorțuri?

Rata cea mai ridicată de divorț este prezentă în Rusia. Aproximativ 74% din mariajele încheiate în Rusia ajung să se finalizeze în divorț. Cauzele ca divorțurile să depășească 3 sferturi din căsătoriile din Rusia sunt diverse:

  • Inflatia;
  • Rata șomajului;
  • Abuzul de alcool;
  • Inegalitate de venituri.

Ultimele statistici arată că 1 din 172 dintre cetățenii ruși căsătoriți va intenta divorțul în decursul anului curent. 

48% dintre cuplurile canadiene ajung să divorțeze

Statisticile studiului dezvăluie aspecte interesante legate de țările precum America și Canada. Încă din anii 70, rata divorțurilor în țările din America de Nord s-a mărit considerabil. Ultimele date arată că aproximativ 48% dintre căsătoriile încheiate în Canada ajung să divorțeze, iar această rată este mai crescută decât în America, unde 45% dintre căsătorii se sfârșesc în divorț. 

Țările cu cea mai mică rată a divorțurilor

Divorțul este influențat de mai mulți factori precum religia sau alte valori culturale. Astfel, țara cu cea mai mică rată a divorțurilor este India, unde doar 1% dintre cupluri ajung să divorțeze. Acest fapt este cauzat de mentalitatea colectivă asupra subiectului, aceștia fiind încurajați să găsească soluții înainte de a încheia mariajul. 

Cu toate acestea, există anumite zone unde această rată crește în ultimii ani. New Delhi, Calcutta și Mumbai sunt doar câteva dintre regiunile unde divorțul este mai comun, cu o rată care ajunge la aproximativ 30%. Acest lucru este cauzat de rata crescută a femeilor angajate, care au mai multă stabilitate financiară, astfel sunt mai sigure că pot să părăsească o căsnicie nefuncțională. 

Cetățenii din Regatul Unit și Noua Zeelandă au căsnicii mai longevive

Regatul Unit și Noua Zeelandă sunt zonele unde aproximativ 4 din 10 căsnicii ajung să divorțeze. În Regatul Unit doar 1 din 371 dintre cetățeni ajung să înainteze divorțul, iar în Noua Zeelandă, statisticile arată că doar 1 din 433 dintre oameni vor divorța în următoarele 12 luni. 

Vaticanul și Filipine – țările unde divorțul este interzis

Cu toate că la nivel global divorțul este permis în mai toate țările, în Vatican și Filipine divorțul este complet interzis. Cu toate acestea, musulmanii din Filipine au dreptul de a divorța. Vaticanul, fiind un oraș-stat suveran ecleziastic, nu are reglementată o procedură pentru divorț.

România la nivelul Europei – unde se clasează rata divorțurilor?

La nivel european, România se clasează printre țările cu o rată de divorț medie, iar în următoarele 12 luni, 1 din 542 de români vor înainta divorțul. Țările cu o rată similară de divorțuri la nivelul Europei sunt Serbia (27%) și Muntenegru (26%). 

Aproape toate căsniciile sfârșesc în divorț în Portugalia și Spania

Rata divorțurilor în Portugalia atinge aproape 92%, fiind urmată în clasament de Spania cu o rată de 86%. Astfel, în următoarele 12 luni, în Portugalia 1 din 376 portughezi vor divorța, iar predicțiile pentru cetățenii spanioli arată că 1 din 413 dintre aceștia își va încheia căsnicia. 

Alte țări europene cu o rată de divorț crescută

După ultimele statistici, specialiștii dezvăluie că cetățenii din țările din vestul Europei sunt mult mai predispuși să divorțeze decât cele din estul Europei. Acest lucru poate fi cauzat de mai mulți factori de la nivelul de trai până la influențe de mentalitate externe. 

Rata divorțului în România a crescut cu 75% din 1990 

Până în anii ‘90, rata divorțului în România stagna la o rată de 16%, însă până la finalul 2020, specialiștii au înregistrat că 1 din 3,5 căsătorii ajung la divorț. Cu toate acestea, specialiștii prezic că numărul divorțurilor va crește și în următorii ani, considerând că durata căsniciilor în România este printre cele mai mici în Europa, aproximativ 9 ani. 

Bugetul.ro
Amenințare pentru ANPC și Cristian Popescu Piedone de la Bruxelles. Comisia Europeană pare să-i fi pus gând rău instituției care se ocupă de protecția consumatorilor
redactia.ro
Doliu în lumea televiziunii. Una dintre cele mai frumoase femei s-a stins subit la doar 27 de ani. Avea tot viitorul în față și o poveste emoționantă
Bugetul.ro
Marele zăcământ de petrol ascuns în „măruntaiele” României. Locul în care a fost găsită o adevărată „comoară” de petrol și gaze naturale este surprinzător
a1.ro
Horoscopul săptămânal 14 - 20 aprilie 2025. Ce ți-au pregătit astrele pentru săptămâna viitoare
Playtech.ro
Circulația corectă pe o stradă cu sens unic în România. Ce se întâmplă dacă dai cu spatele, ce spune Codul Rutier
observatornews.ro
Momentul în care un șofer de 75 de ani trage brusc de volan şi lovește în plin o dubă, în Constanţa. Ar fi fost vorba de o reglare de conturi
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Evz.ro
Schimbări importante la RAR. Rămâi imediat fără talonul mașinii
realitatea.net
Ce trebuie să faci cu bulbii lalelelor după ce se scutură florile? Trucuri pentru reluarea înfloririi
Playtech.ro
Monedele de 1 euro ce valorează azi 4.500 de lei. Sunt și acum în circulație, un mic detaliu le transformă în comori
Dailybusiness.ro
România evită recesiunea în 2025, dar stă pe un butoi cu pulbere economic. Adrian Vasilescu (BNR): Trebuie să stăpânim inflația!
RomaniaTV
Vestea tristă a zilei! După o suferință foarte grea, copila cea jucăușă, ai cărei ochi verzi râdeau mereu fericiți, ne-a părăsit!
stiriromania.ro
La 57 de ani, Carmen a devenit cea mai în vârstă mamă de gemeni din România. Partenerul, cu 22 de ani mai tânăr
RomaniaTV
Preşedintele Bolojan şi premierul Ciolacu, anunţ în tandem despre banii românilor: Este prioritate absolută!
redactia.ro
Doliu în lumea artistică din România. A murit unul dintre cei mai cunoscuți dansatori din țară
ego.ro
Donald Trump, înșelat de a doua soție chiar cu garda lui de corp! Detalii halucinante

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`
BZI - Editia Digitală - pdf
14 aprilie 2025
14 aprilie 2025