Prima pagină » Actualitate » Rata de analfabetism funcţional este uriaşă în România, iar președintele Klaus Iohannis propune metode revoluţionare de predare
Rata de analfabetism funcţional este uriaşă în România, iar președintele Klaus Iohannis propune metode revoluţionare de predare

Rata de analfabetism funcţional este uriaşă în România, iar președintele Klaus Iohannis propune metode revoluţionare de predare

31 aug. 2021, 11:39,
în Actualitate

Nu e niciun secret faptul că în România există, probabil, cel mai mare procent de analfabeți funcţionali din Uniunea Europeană. Totuşi, de Ziua Limbii Române, președintele Klaus Iohannis, a ţinut să transmită un mesaj prin care îşi exprimă interesul pentru limba română.

Președintele a afirmat faptul că prin implementarea proiectului România Educată, va exista o revoluție a metodelor de predare.

Președintele Klaus Iohannis, mesaj de felicitare în legătură cu Ziua Limbii Române

La începutul mesajului, președintele Klaus Iohannis a dorit să transmită felicitări tuturor celor care contribuie în domeniul literar, editorial la cultivareal limbii române:

„Astăzi, 31 August, sărbătorim Ziua Limbii Române. Îi felicit cu acest prilej pe toți cei care contribuie în domeniul literar, al științei și al cercetării, în spațiul academic ori editorial la cultivarea limbii române și la comunicarea prin intermediul acesteia a importantelor valori ale civilizației românești și universale! Pentru românii de peste hotare, limba română este cea care îi face să se simtă , oriunde s-ar afla, iar, într-o diasporă atât de numeroasă, rolul său de liant este mai important ca niciodată. Dragi români de pretutindeni, să nu încetați să iubiți limba română și să cultivați dragostea pentru aceasta și în rândul copiilor, în spiritul prețuirii și folosirii sale corecte”, transmite Klaus Iohannis.

Klaus Iohannis promite metode revoluţionare de predare

În încheierea mesajului, președintele Klaus Iohannis a promit că, prin implementarea proiectului ” România Educată ” se vor implementa metode revoluționare de predare. De alttel, acesta a salutat eforturile private ale asociaţilor care vor să tină viu accesul românilor la învăţarea limbii materne:

„Sunt încrezător că, prin implementarea Proiectului , se vor găsi soluții pentru digitalizarea predării limbii române, atât în țară, cât și în comunitățile românești din străinătate, precum și pentru sprijinirea celor care, prin cultivarea limbii, mențin legătura comunităților de români de pretutindeni cu țara. Salut efortul făcut de numeroase asociații și inițiative private din toată lumea pentru a menține viu accesul românilor la învățarea limbii materne. Limba română va continua să ne țină uniți și apropiați de țară. Această comoară, care a dăinuit peste veacuri, va rămâne elementul central al identității noastre, întru mulți ani”, conchide Iohannis.

Desigur, asociaţiile private fac eforturi constante şi dificile în acest sens, dar statul român nu pare să îşi dea suficient de tare interesul. Vă aducem aminte faptul că premierul Florin Cîțu nu a vorbit deloc despre situaţia românilor din Ucraina, în contextul în care a fost prezent la un summit şi de faptul că în Ucraina, minorităţile române nu au acces deloc la învăţarea în limba maternă. În fine, premierul Florin Cîțu a tăcut în momentul în care președintele Ungariei a comparat anexarea Crimeei cu pierderea, de către unguri, a Transilvaniei.

Învăţământul românesc suferă de lipsa de viziune a autorităţilor

Deşi au trecut 7 ani de când promite proiectul România Educată, până în 2021 nimic din ce se spune în proiect nu a fost pus în aplicare. De altfel, învăţământul românesc a ajuns să sufere teribil din cauza viziunii autorităţilor care au condus țara în ultimii 30 de ani. Recent, o statistică arară faptul că 1 din 4 copii nu are acces la sistemul de învăţământ online, în contextul în care în 2020, copiii au învăţat în pare parte în sistemul online.

De altfel, România este țara care are una dintre cele mai crescute rate de analfabetism funcțional din Uniunea Europeană.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`