@ Un acuzat dintr-un dosar de coruptie sustine ca a fost chemat în biroul anchetatorilor si i s-a propus o întelegere foarte clara: sa formuleze denunturi si sa scape de puscarie @ Pentru ca a refuzat sa faca aceasta întelegere, Stefan Costea a fost trasformat din martor în inculpat @ Intr-o înregistrare intrata în posesia BZI, barbatul povesteste cu lux de amanunte cum s-au derulat evenimentele @ Exista suspiciuni ca procurorii DNA fac presiuni în continuare pe instantele de judecata din Bacau @ „Atunci, dumnealui mi-a spus sa nu uit niciodata ca «maioul este mai aproape decât camasa». Eu am spus: «nu pot sa fac acest lucru pentru ca nu am cum. Asta ar însemna sa ma apuc sa scriu ceea ce dumneavoastra doriti sa scriu, desi eu nu am participat niciodata la acele discutii”, a declarat Stefan Costea.
Este vorba despre unul dintre dosarele care vizeaza modul în care au fost administrate cinematografele din zona Bacau de catre sefii din cadrul Regiei Autonome de Distributie si Exploatare a Filmelor RomâniaFilm (RADEF).
Este un dosar instrumentat de catre procurorii de la Directia Nationala Anticoruptie Bacau (DNA), unde a inceput cercetarea penala inca din 2010 si trimis in judecata în anul 2014. In urma cu câteva luni, prima instanta de judecata, Tribunalul Bacau, a decis condamnarea celor implicati în aceasta poveste la pedepse cu suspendare.
Acum, dosarul a ajuns la Curtea de Apel Bacau si are urmatorul termen de judecata pe data de 18 iulie 2017. Esenta acestui dosar, potrivit acuzatiilor formulate de procurorii DNA, este urmatoarea: în perioada octombrie 2009/aprilie 2010, un om de afaceri din zona Bacau, Catalin Neculai Prutica, ar fi dat trei autoturisme sefilor din cadrul RADEF RomâniaFilm pentru a fi favorizat în legatura cu exploatarea unor cinematografe din judetul Bacau.
De asemenea, în schimbul celor trei masini, un Audi A6, un Volkswagen Touareg si un Mercedes-Benz GL 450, firma lui Catalin Prutica ar fi primit si un contract de reparatii la cinematograful din Piatra Neamt.
Reporterii BUNA ZIUA Iasi au intrat în posesia unei întregistrari video cu unul dintre personajele cheie ale acestei povesti, „omul de legatura”, cum era denumit de procurorii de la DNA.
Este vorba de Stefan Costea, un barbat acuzat de comiterea infractiunilor de complicitate la dare de mita, complicitate la fals în încrisuri sub semnatura privata si complicitate la spalare de bani. Acesta sustine ca a fost presat de anchetatori sa dea declaratii mincinoase în acest dosar împotriva celorlalti acuzati din dosar.
Culisele întâlnirii dintre martor si anchetatori
In marturia facuta de Stefan Costea, acesta sustine ca dosarul a pornit de la anumite interese economice ale unor baroni locali din Bacau. Anchetatorii ar fi reactionat la comenzile unor politicieni locali care se certau între ei. Mai exact, ar fi existat un razboi între omul de afaceri Catalin Prutica si fostul parlamentar Ion Vrânceanu. Stefan Costea era mâna dreapta a lui Catalin Prutica în perioada în care procurorii sustin ca i-ar fi mituit pe sefii de la RADEF RomâniaFilm.
Prutica a fost trimis în judecata în acest dosar pentru dare de mita, complicitate la spalare de ani si fals în înscrisuri sub semnatura privata, iar Cristian Marius Iurascu, fostul director general al RADEF pentru luare de mita, participatie improprie la infractiunea de fals si spalare de bani.
„Eram încarcerat în Penitenciarul Bacau în urma unei alte sentinte de condamnare pe care o aveam într-un alt dosar anterior. Am fost citat la DNA si m-am prezentat la domnul Ababei (Liviu Ababei, ofiterul de politie judiciara din cadrul DNA Bacau- nr. ). In momentul în care am intrat în biroul domnului Ababei, acesta a cerut celor de la escorta sa fiu lasat sa vorbesc doua minunte cu el între patru ochi. A fost eliberat biroul. Am stat si am avut o discutie în particular. Eu am fost chemat în acest dosar în calitate de martor, nu de inculpat. Dumnealui, foarte relaxat, m-a poftit sa iau loc, sa servesc o cafea daca doresc…«nu, multumesc», am raspuns. Mi-a spus «dom’le, eu cunosc implicarea dumitale în acest dosar, cunosc faptele dumitale, chiar nu ai nicio treaba. Da-mi-l pe Prutica si automat pe Iurascu Marius», ca sa demonstreze o presusa dare de mita. In acel moment eu eram foarte apropiat, cum se spune, mâna dreapta a domnului Prutica. Atunci, dumnealui mi-a spus sa nu uit niciodata ca «maioul este mai aproape decât camasa». Eu am spus: «nu pot sa fac acest lucru pentru ca nu am cum. Asta ar însemna sa ma apuc sa scriu ceea ce dumnevoastra doriti sa scriu desi eu nu am participat niciodata la acele discutii. Chiar habar nu am ce au vorbit acesti doi oameni»”, a declarat Stefan Costea în cadrul înregistrarii intrate în posesia BZI.
„Am devenit inculpat doar pentru ca nu am scris ce au vrut ei sa scriu”
De asemenea, acesta sustine ca a fost obligat de anchetatori sa scrie povesti, însa nu a acceptat sa faca acest lucru. „Eu nu pot sa spun ceea nu stiu si ceea ce nu am vazut. Pot sa spun doar ceea ce am facut eu. Dupa acest moment în care am discutat doar eu si domnul Ababei au intrat si avocatii in birou si am dat o declaratie de martor. Acea declaratie nu a fost luata în calcul niciodata. A fost foarte nemultumit de aceasta declaratie a mea domnul Ababei”, a precizat Costea.
Acesta mai sustine ca ulterior, pentru ca nu a acceptat sa faca aceasta întelegere cu DNA, a fost transformat din martor în inculpat.
„Am devenit inculpat doar pentru ca nu am scris ce au vrut ei sa scriu. De ce am devenit inculpat? Daca eu ziceam atunci «ce vreti sa scriu?» «asta, asta, asta si cu asta, ca Prutica a facut si cu Iurascu si a dres si asa mai departe» eram în continuare în calitate de martor, nu eram acuzat de nimica. Toate lucrurile astea s-au facut la comanda. A început urmarirea penala în acest dosar penal în 2009, iar trimiterea în judecata s-a facut abia în 2014, doar dupa ce a fost schimbat procurorul. Un nou procuror, pe care nu l-a vazut niciodata, a dat drumul la dosar în instanta sa se judece într-un moment în care acest dosar a stat în sertare pentru ca nu existau probele necesare trimiterii în judecata. Pe nimeni nu a interesat acest lucru. Acest dosar a avut grija sa strice reputatia, viata si familiile unor oameni care sunt nevinovati”, a explicat Costea.
Acesta mai sustine ca oamenii politici implicati în aceasta poveste s-au folosit de conexiunile lor din interiorul DNA, pentru a face presiuni sa fie construit acest dosar.
„DNA este o unealta pe care niste domni, mai mari sau mai mici, au posibilitatea sa o acceseze si sa o foloseasca în anumite interese, pe unii de-ai distruge, pe altii de-ai discredita, si tot asa. Totul este carne de tun. Este cineva cu luneta care vâneaza”, a conchis Stefan Costea.
Acuzatiile procurorilor. Se fac presiuni asupra judecatorilor din Bacau?
Procurorii de la DNA sustin ca Stefan Costea ar fi dus la Bucuresti masinile de la seful sau catre superiorii din cadrul RADEF. „În perioada octombrie 2009 – aprilie 2010, între societatea administrata de Prutica Catalin Neculai si R.A.D.E.F. RomâniaFilm era încheiat un contract de închiriere cu privire la cinematograful „Oituz” din municipiul Onesti, judet Bacau, iar în data de 14.10.2009 a fost încheiat un contract de asociere în participatiune cu privire la cinematograful „Orizont” din municipiul Bacau. Dupa ce s-au cunoscut în vara anului 2009, inculpatii Prutica Catalin-Neculai si Iurascu Marius-Cristian au început o ampla colaborare privitoare la exploatarea si valorificarea celor doua cinematografe, precum si la alte operatiuni comerciale între entitatile juridice controlate de cei doi. Aceasta colaborare a depasit cadrul normal al unor operatiuni legale si s-a situat în sfera infractionalului, interesele inculpatului Prutica Catalin-Neculai fiind sprijinite de inculpatul Iurascu Marius-Cristian si de subordonatul acestuia, inculpatul Apostol Tudor, în schimbul remiterii unor autoturisme”, au declarat procurorii de la DNA.
„Inculpatii Iurascu Marius Cristian si Apostol Tudor, prin încalcarea atributiilor de serviciu, l-au sprijinit pe inculpatul Prutica Catalin-Neculai în demersurile sale de cumparare a cinematografului „Oituz” si au acordat, fara respectarea dispozitiilor legale privind licitatiile publice, firmei administrate de Prutica Catalin-Neculai, lucrari de reparatii la cinematograful „Dacia” din Piatra Neamt. În plus, inculpatul Iurascu Marius Cristian l-a mai sprijinit pe Prutica Catalin-Neculai în demersurile de preluare a cinematografului „Orizont””, se arata în acuzatiile formulate de procurorii de la DNA.
Pentru conformitate si conform spuselor lui Stefan Costea, trebuie mentionat faptul ca, pe intregul parcurs al termenelor de judecata de la Tribunalul Bacau, au fost audiati peste 50 de martori, nici unul dintre acestia neputand declara ceva care sa-i incrimineze pe inculpati si nici nu le-au fost admise probe care ar fi putut duce la stabilirea nevinovatiei acestora. De mentionat este faptul ca, la ultimul termen de judecata, Tribunalul Bacau nu a luat in considerare suplimentul de declaratie pe care Stefan Costea l-a dat in sedinsa publica, prin care demonstra nevinovatia celor implicati in dosar si nici nu a admis reaudierea lui Prutica Catalin Neculai, care ar fi putut schimba integral soarta acestui dosar.
Toti acuzatii sustin ca sunt nevinovati si sustin ca si-ar dori sa fie judecati corect de instantele de judecata.