Prima pagină » Local » Răsturnare de situație în cazul celei mai mari rețele de contrabandă cu țigări din Iași! Peste 40 de ani de închisoare pentru 12 ieșeni! FOTO / VIDEO
Răsturnare de situație în cazul celei mai mari rețele de contrabandă cu țigări din Iași! Peste 40 de ani de închisoare pentru 12 ieșeni! FOTO / VIDEO

Răsturnare de situație în cazul celei mai mari rețele de contrabandă cu țigări din Iași! Peste 40 de ani de închisoare pentru 12 ieșeni! FOTO / VIDEO

18 mart. 2021, 02:00,
Ciprian Nedelcu, în Local

Una dintre cele mai mari rețele de contrabandă cu țigări a fost destructurată la Iași. Judecătorii au emis ieri sentința definitivă în cazul celor 12 ieșeni acuzați că vindeau tutun adus de peste Prut. Magistrații din cadrul Curții de Apel Iași au redus, totuși, cuantumul total al pedepselor, de la peste 100, la peste 40 de ani de închisoare

Răsturnare de situație în cazul celei mai mari rețele de contrabandă cu țigări din Iași! Judecătorii au redus pedeapsa totală, de la peste 100 de ani de temniță, la peste 40 de ani de închisoare pentru 12 ieșeni! Astfel, ieri, magistrații din cadrul Curții de Apel Iași au admis apelurile formulate în cauză. Judecătorii au dispus condamnarea lui Mihai Ursu la 9 ani de pușcărie, iar Cristian Holban a primit o pedeapsă de 8 ani și 6 luni de temniță.

În ceea ce îi privește pe Valeriu Anghel și pe Cristinel Airimioaei, magistrații au menținut pedepsele de 2 ani și 4 luni, respectiv 3 ani și 6 luni de închisoare. În cazul altor 8 persoane, instanța a redus pedepsele: Roxana Ursu a fost condamnată la 3 ani de închisoare, cu suspendare, Vasile Simionică – 3 ani și 4 luni de închisoare, Adrian Cazacu – 3 ani și 4 luni de închisoare, Gabriel Arnăutu – 1 an și 4 luni de închisoare, cu suspendare, Virginia Postolache – 1 an, 8 luni și 20 de zile de închisoare, cu suspendare, Mihai Sorin Surugiu – 2 ani de închisoare, Zîna Mihaela Surugiu – 1 an și 4 luni de închisoare, cu suspendare, iar Victor Goga – 3 ani și 4 luni de închisoare. De asemenea, instanța a respins apelul formulat de ANAF. Sentința este definitivă.

Membrii rețelei, trimiși în judecată în urmă cu aproape trei ani

Inițial, cei mai mulți dintre membrii rețelei de contrabandă cu țigări au primit pedepse mai mari. Astfel, Tribunalul Iași a dat o pedeapsă totală de aproximativ 100 de ani de închisoare. În plus, inculpații au fost obligați la plata unor despăgubiri în valoare totală de aproape 350.000 de lei. Ulterior, ieșenii acuzați în acest caz au contestat sentința.
Procesul celor 12 a început după ce anchetatorii au efectuat primele rețineri în cauză, în luna martie 2018.

„Din luna septembrie 2017, inculpații Ursu Mihai, Ursu Roxana, Goga Victor, Holban Cristian și Airimioaei Cristinel au constituit un grup infracțional organizat având ca scop comercializarea pe raza municipiului Iași a țigărilor provenite din contrabandă. Membrii grupului au acționat cu preponderență pe raza municipiului Iași, în vecinătatea unei piețe agroalimentare (Nicolina), potențialii beneficiari ai produselor de contrabandă fiind selectați din două surse, respectiv din rândul clienților ocazionali ai pieței agroalimentare și din categoria clienților «fideli».

S-a constatat faptul că, pentru a ascunde activitatea infracțională, inculpații își luau mai multe măsuri de prevenție, respectiv inculpații Holban, Simionică și Arnăutu locuiau fără forme legale la alte adrese decât acelea de domiciliu și conduceau autoturisme care nu erau înmatriculate pe numele lor, foloseau un limbaj codificat și le solicitau persoanelor cu care interacționau să procedeze în acest mod, dezvoltarea unui mecanism privind schimbul reciproc de informații cu privire la eventualele acțiuni ale organelor de ordine sau la prezența în zona pieței agroalimentare a unor autoturisme posibil a fi folosite de către acestea, folosirea de antemergător”, au precizat procurorii DIICOT Iași.

Aflau unde stăteau polițiștii și jandarmii, pentru a nu avea probleme

Oamenii legii au mai afirmat că întreaga colaborare dintre membrii grupului, în afară de divizarea lucrativă a activității, potrivit rolurilor specifice (aprovizionare, depozitare, transport, vânzare, deținere de către beneficiari) mai cuprindea alte aspecte, respectiv atenționarea reciprocă cu privire la prezența și controalele desfășurate de către organele de Poliție și alte autorități, ce ar fi de natură să surprindă activitatea infracțională.

„Astfel, membrii grupului stabileau unde se află organele de Poliție sau de jandarmi, direcția de patrulare a acestora în interiorul și în vecinătatea pieței, autoturismele utilizate în exercitarea atribuțiilor de serviciu, cel mai bun traseu de urmat pentru evitarea lor. Pe 27 martie 2018 au fost efectuate 25 de percheziții domiciliare, ocazie cu care a fost găsită și ridicată cantitatea de 4.000 de pachete cu țigări fără timbru de acciză sau cu timbru de Republica Moldova, sumele de 25.000 de lei și 7.850 de euro, provenind din activitatea de contrabandă”, au mai spus procurorii DIICOT.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *