Una dintre cele mai cunoscute ghicitoare din Moldova s-a ales cu o pedeapsă din partea magistraților ieșeni. Judecătorii de la Curtea de Apel Iași au decis condamnarea femeii la 1 an și 4 luni de închisoare, cu suspendare, pentru trafic cu substanțe toxice. Dinarca Brătianu a susținut mereu că nu este vinovată, spunând că, de fapt, mercurul descoperit de mascați era folosit de tatăl ei la făcut de ceaune
Răsturnare de situație în cazul celei mai cunoscute ghicitoare din zona Moldovei! Dinarca Brătianu a fost pedepsită de magistrații ieșeni, după ce mascații au descoperit că aceasta avea substanțe interzise! Astfel, ieri, judecătorii din cadrul Curții de Apel Iași au admis apelul procurorilor în cazul femeii.
„Instanța admite apelul formulat de Parchetul de pe lângă Judecătoria Bârlad. O condamnă pe inculpata Dinarca Brătianu la pedeapsa de un 1 an și 4 luni de închisoare, cu suspendare, pentru trafic de produse sau substanțe toxice. Inculpata va presta o muncă neremunerată în folosul comunității, cu durata de 60 de zile, în cadrul unei instituții de amenajare a spațiilor verzi sau de salubritate din subordinea Primăriei municipiului Bârlad, la alegerea consilierului de probațiune. Definitivă”, au afirmat ieri magistrații ieșeni.
Dinarca Brătianu, acuzată că avea substanțe toxice în casă
Cunoscuta practicantă a magiei albe, din Bârlad, a ajuns recent în fața judecătorilor din cadrul Curții de Apel Iași. Asta, după ce Dinarca Brătianu (62 de ani) a fost acuzată de procurori de trafic cu substanțe toxice. Inițial, Judecătoria Bârlad a achitat-o pe ghicitoare, dar procurorii au contestat decizia emisă pe 9 iulie 2020. Sora bulibașei din Bârlad a ajuns în vizorul polițiștilor de la Serviciul Arme, Explozivi, Substanțe Periculoase Vaslui în urma unei percheziții ce viza o altă cauză penală.
La descinderi, în locuința femeii, polițiștii au descoperit un recipient cu 1,6 kilograme de mercur, substanță foarte toxică, a cărei deținere este interzisă prin lege. Percheziția a avut loc pe data de 18 mai 2018. În casa femeii a fost găsită, într-o dependință, o sticlă din plastic ce conținea o substanță argintie cu masă densă. S-a constatat că substanța respectivă era mercur. La audieri, Dinarca Brătianu a afirmat că știa că este mercur în acea sticlă.
„Eu îl foloseam la descântece pentru copii și oameni apropiați. Foloseam mercurul într-un ritual, în care topeam într-un polonic cositor, iar, peste acesta, turnam de 3 ori mercurul”, a spus femeia la audieri.
Însă oamenii legii au susținut că mercurul se află pe lista substanțelor toxice, fiind încadrat în clasa de pericol „toxicitate acută”. Potrivit Legii privind regimul substanțelor și preparatelor chimice periculoase și Regulamentului European privind clasificarea, etichetarea și ambalarea substanțelor și a amestecurilor, deținătorii și utilizatorii de mercur trebuie să notifice deținerea și utilizarea acestuia. Totuși, cunoscuta ghicitoare din Bârlad a spus că nu este vinovată.
„Nu știam că e interzis să ai mercur în casă! Mercurul a rămas de pe vremea când trăia tatăl meu. Mercurul era folosit la confecționarea cazanelor”, a subliniat ghicitoarea în fața magistraților.
De ce a fost achitată inițial ghicitoarea din Bârlad
La prima instanță, magistrații au menționat că o condamnare se dispune doar când există convingerea că acuzația a fost dovedită dincolo de orice îndoială rezonabilă, astfel că au decis inițial achitarea Dinarcăi Brătianu.
„Instanța constată că se impune achitarea inculpatei, deoarece există o cauză de neimputabilitate, respectiv cea prevăzută de art. 30 din Codul penal: eroarea. Nu constituie infracțiune fapta prevăzută de legea penală săvârșită de persoana care, în momentul comiterii acesteia, nu cunoștea existența unei stări, situații ori împrejurări de care depinde caracterul penal al faptei. În speța de față, inculpata ar fi trebuit să cunoască aspectul că mercurul deținut în locuința sa, prin moștenire de la părinți, și cunoscând că acea substanță era folosită la fabricarea cazanelor, ar avea un caracter special, fiind interzisă de lege deținerea acestei substanțe și săvârșește astfel infracțiunea de contrabandă.
Dar inculpata a arătat împrejurarea că nu cunoștea faptul că era interzisă deținerea acestei substanțe, cu atât mai mult cu cât ea o avea în locuință de foarte mulți ani, fiind rămasă moștenire de la tatăl său. Mai mult decât atât, inculpata știa de foarte mult timp că acest mercur se folosea la fabricatul cazanelor, îndeletnicire pe care o avea tatăl său și o au, în general, cei din etnia rromă”, au spus atunci magistrații.