Gravida care a decedat subit marțea trecută la Maternitatea „Cuza Vodă” din Iași nu era infectată cu COVID-19. În urma necropsiei, medicii legiști au dat peste cap toate ipotezele medicilor. În tot acest timp, controversata Doina Iancu, medicul care i-a urmărit sarcina, spune că nu ea a îngrijit-o pe pacientă
O tânără de 28 de ani a murit subit marțea trecută la Maternitatea „Cuza Vodă” din Iași la scurt timp după ce a fost consultată în privat de medicul cu un bogat „CV” de malpraxis, Doina Iancu. Femeia avea o sarcină oprită din evoluție și a ajuns la spital pe picioarele ei. La distanță de o oră, a murit fară a apuca să-și ia rămas bun de la soțul și copilul ei. În urma decesului său, conducerea maternității a declanșat o anchetă internă și au alcătuit mai multe ipoteze legate de motivul care a cauzat decesul tinerei mame. Printre primele suspiciuni se afla infecția cu coronavirus, ipoteză care nu a fost confirmată de medicii legiști care au efectuat necropsia pacientei. Rezultatul final al necropsiei va fi gata în următoarele luni. Până atunci, familia tinerei de 28 de ani nu va avea liniște.
Gravida de 28 de ani a murit fără să știe dacă suferă sau nu de o boală
I.S. avea 28 de ani și se afla la cea de-a treia sarcină. Era născută în Republica Moldova, dar lucra de ceva vreme în România. Marțea trecută, tânăra a ajuns la Maternitatea „Cuza Vodă” din Iași pe picioarele ei. Aceasta a povestit medicilor că fusese trimisă de medicul care i-a urmărit sarcina, controversata Doina Iancu. În urma unui consult de rutină, medicul a descoperit că sarcina era oprită din evoluție, așa că a trimis-o la maternitate. La distanță de o oră, femeia a murit lăsând în urma ei multe semne de întrebare. Pentru că niciun medic din spital nu a putut stabili cauza exactă a decesului, trupul neînsuflețit al tinerei a fost dus la Institutul de Medicină Legală din Iași. Între timp, conducerea maternității a declanșat o anchetă internă prin care s-a analizat traiectoria pacientei în spital. Una dintre ipotezele care ar fi cauzat moartea tinerei era infecția cu COVID-19.
„Se poate ca pacienta să fi avut trombofilie sau noi ne-am gândit și la o infecție cu COVID-19. Se știe că noul tip de virus poate determina tromboembolism. Practic, cauza morții ar fi tromboembolism pulmonar după părerea noastră”, spunea dr. Bogdan Doroftei, directorul medical de la Maternitatea „Cuza Vodă” din Iași.
Alte ipoteze alte medicilor privind decesul gravidei de 28 de ani
În urma necropsiei efectuate la IML Iași, ipoteza medicilor de la Maternitatea „Cuza Vodă” din Iași a fost eliminată. Medicii legiști au luat probe de laborator din placenta mamei și din embrion. Efectuarea și analizarea probelor durează chiar și câteva luni. Până atunci, familia tinerei se poate mulțumi doar cu ipotezele făcute de către medicii de la maternitate. În afară de suspiciunea de COVID-19, medicii spitalului au mai enumerat o serie de cauze care ar fi putut determina decesul tinerei paciente.
„Fătul, în momentul în care s-a oprit sarcina din evoluție, elimină în circulație niște factori care perturbă coagularea. De obicei se consumă repede factorii de coagulare și femeia ramâne fără coagulare. Din ceea ce am văzut, copilul nu era macerat. Nu prezenta semne că ar fi fost de mult timp oprit din evoluție. Este un teren atipic și asta pentru că pacienta mai pierduse în trecut o sarcină”, mai spune medicul ieșean.
Controversata Doina Iancu nu recunoaște că a urmărit sarcina pacientei care a murit la Maternitatea „Cuza Vodă” din Iași
Trupul neînsuflețit al lui I. a fost luat de către familie. Aceasta a fost condusă pe ultimul drum sub privirile disperate ale soțului său care nu s-a așteptat nicio secundă să-și piardă tânăra soție. I. a lăsat în urma ei un al copilaș, care va fi îngrijit de restul familiei.
„Familia a fost contactată de psihologul spitalului. Vă dați seama, soțul era șocat când a auzit vestea”, mai spune dr. Bogdan Doroftei. Ceea ce s-a întâmplat în cabinetul privat al controversatei Doina Iancu nu știe nimeni și asta pentru că doctorița nu recunoaște nimic. Contactată de redactorii BZI, medicul a negat faptul că ar fi urmărit sarcina tinerei gravide. „Nu cunosc persoana, nu mi-a fost pacientă. Nu am consultat-o”, a specificat dr. Doina Iancu, medic la Maternitatea „Elena Doamna” din Iași.
A murit pe masa de operații, după ce a făcut stop cardio-respirator
Marțea trecută, I. se programase la medicul care i-a urmărit sarcina, pentru monitorizare. Nu s-a gândit nicio secundă la ceea ce avea să urmeze și asta pentru că nu avea niciun simptom care să o îngrijoreze. În momentul în care doctorița Doina Iancu i-a făcut ecografia, a observat că sarcina de 20 de săptămâni era oprită din evoluție. Din acest motiv, a trimis tânăra la maternitate.
„Este vorba despre o femeie la a treia sarcină, de 28 de ani, care s-a prezentat în triajul spitalului marți, la ora 13:15 minute. La ora 13:50 a fost internată, i s-au făcut analizele rapide pentru testele COVID-19, i s-a făcut ecografie și s-a constatat că sarcina era oprită din evoluție și avea vârsta gestațională de 20 de săptămâni. Ulterior s-a depistat că avortul era declanșat, la internare pacienta având undeva la 6-7 centimetri dilatație. S-a dus la sala de naștere unde la ora 14:30 avortează un făt mort. La 10 minute distanță de avort, pacienta a livrat placenta. Imediat au ajuns și analizele care ne-au arătat că era într-o tulburare profundă de coagulare. Cei doi medici de gardă au decis să o bage în sala de operații pentru a-i salva viața. În timpul intervenției, pacienta a făcut stop cardio-respirator”, adaugă dr. Bogdan Doroftei.
Medicii de la maternitate au făcut tot ceea ce le-a stat în putință pentru a salva viața tinerei mame
Medicii de la Maternitatea „Cuza Vodă” din Iași au făcut tot ceea ce le-a stat în putință pentru a salva viața tinerei mame. Reacția corpului ei imediat după ce a avortat fătul i-a luat prin surprindere și pe medici. Din păcate însă, pentru că I. ajunsese în urgență la maternitate și niciun medic din spital nu-i cunoștea istoricul medical, tânăra s-a pierdut. Nimeni nu știe nici acum care a fost motivul decesului. Acest rezultat al necropsiei va ajunge în următoarele luni.
„Spitalul a asigurat tot ceea ce se putea asigura pentru acest caz. Au fost folosite 10 flacoane de NovoSeven, un preparat foarte scump și foarte eficient în aceste cazuri. S-a folosit concentrat trombocitar, sânge, tot ceea ce am avut. Din păcate, partea de coagulare era atât de afectată, încât pacienta a decedat”, încheie medicul ieșean.