Prima pagină » International » Răspunsul liderilor europeni la cererea lui Putin de a primi plățile pentru gaze în ruble
Răspunsul liderilor europeni la cererea lui Putin de a primi plățile pentru gaze în ruble

Răspunsul liderilor europeni la cererea lui Putin de a primi plățile pentru gaze în ruble

24 mart. 2022, 21:46,
BZI.ro, în International

Prim-miniștrii Uniunii Europene transmis că este imposibil să ajungă la un acord cu Federația Rusă cu privire la furnizarea de gaze naturale în ruble.

În acest sens, cancelarul german, Olaf Scholz, a spus că în contractele de furnizare de gaze stă scrisă o altă valută – euro și dolarul.

„Peste tot există acorduri ferme în care indicarea valutei în care se face plata face parte din contract. Acesta este ceea ce ar trebui să funcționeze”, a spus cancelarul.

Premierul Italiei consideră plata în ruble o încălcare a contractului

Premierul Italiei Mario Draghi a spus că transferul plăților pentru gaze naturale în ruble va fi considerat o încălcare a contractului.

„Aceasta este de fapt o încălcare a contractului. Contractele sunt considerate încălcate dacă acest articol este folosit de Rusia”, a spus el.

Slovenia a declarat că UE nu va plăti gazul în ruble

Prim-ministrul Sloveniei, Janez Janša, a declarat că Uniunea Europeană nu va plăti gazul în ruble. El a mai remarcat că aproape nimeni în Europa nu știe „cum arată rublele”.

În același timp, prim-ministrul Belgiei Alexander de Croe a remarcat că trecerea la plata în ruble în cadrul contractelor de furnizare a gazelor ar putea duce la o modificare a prețurilor la combustibil.

„Dacă schimbăm termenii contractului, putem renegocia totul, inclusiv prețurile. Pentru mine, cel mai important este că prețurile scad”.

Pe 23 martie, Rusia a decis să ceară ca plățile pentru livrările de gaz către Europa să se facă în ruble.

Putin a cerut Băncii centrale de la Moscova să instituie în cel mult o săptămână un sistem de plăţi exclusiv în ruble pentru exporturile de gaz spre Uniunea Europeană.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *