Prima pagină » Culinar » Rasol de porc la cuptor cu bere, gutui și legume. Atât de fraged încât se desprinde de pe os!

Rasol de porc la cuptor cu bere, gutui și legume. Atât de fraged încât se desprinde de pe os!

27 oct. 2023, 16:01,
în Culinar

Vă propunem o rețetă mai elaborată, care se distinge prin combinația irezistibilă dintre carnea de porc suculentă și aromele parfumate ale gutuilor, însoțite de un amestec minunat de ierburi și condimente. Acest rasol de porc la cuptor este perfect pentru ocazii festive, care necesită ceva mai mult efort și răbdare. Este mai potrivită pentru un weekend, atunci când familia și prietenii se adună în jurul mesei. Mai mult decât atât, este o rețetă de sezon care vă permite să folosiți gutuile într-un mod inedit.

Pregătirea marinadei pentru rasol de porc la cuptor

Pentru această rețetă, puteți alege fie pulpă, piept sau rasol de porc, cu condiția să aibă un conținut de grăsime adecvat (pentru a nu lăsa carnea lipsită de gust) și cu șorici. Porcul este pregătit cu grijă, fiind „masat” cu o combinație de miere, muștar și mirodenii, apoi lăsat să se odihnească (sau, cu alte cuvinte, să marineze) și prăjit ușor într-o tigaie pentru a căpăta o crustă apetisantă. Ulterior, carnea va fi pusă în să fiarbă încet într-o combinație de bere și sucuri proprii. De asemenea, pentru a evita plictisul în cuptor, se adaugă mai târziu niște însoțitori, cum ar fi cartofii, gutuile și ceapă roșie. Aromele care vor pătrunde în bucătărie vor fi cu adevărat memorabile.

Pentru 4-6 porții aveți nevoie de 2 bucăți de rasol de porc (aproximativ 1,6 kg), 4 cartofi medii (aproximativ 900 g), 3 gutui (aproximativ 400 g), 2 cepe roșii (aproximativ 280 g), 110 g muștar, 2 linguri de miere (aproximativ 50 g), 6-7 căței de usturoi, 1 linguriță de semințe de fenicul, 2 lingurițe de cimbru uscat, 1 linguriță de rozmarin uscat, 400 ml supă de carne (făcută în casă sau din cuburi cumpărate), 350 ml bere blondă, 2 foi de dafin, coaja de la o lămâie, 2 linguri de ulei, sare și piper măcinat.
Într-un bol, amestecați mierea, 60 g de muștar, 2 căței de usturoi (zdrobiți), jumătate din semințele de fenicul măcinate, 1 linguriță de cimbru uscat, rozmarin, și un praf de sare și piper măcinat. Asigurați-vă că faceți tăieturi adânci în șorici, cu un cuțit bine ascuțit, apoi turnați marinada peste rasol și masați bine pentru a permite pătrunderea acesteia în toate tăieturile. Lăsați carnea să se marineze, de preferat, de la o zi la alta.

Modalitate de preparare

Scoateți carnea din frigider și permiteți-i să se apropie de temperatura camerei. Preîncălziți cuptorul la 180 de grade Celsius și pregătiți supa de carne, menținând-o caldă. Într-o tigaie mare, încingeți uleiul și rumeniți bucățile de carne pe toate părțile. Transferați-le apoi într-un vas mai mare, de preferință din sticlă rezistentă la căldură. Turnați supa de carne și berea în tigaie. Adăugați restul de semințe de fenicul, cimbru uscat, muștar, coaja de lămâie și foi de dafin. Lășați să ajungă la punctul de fierbere, și ajustați gustul cu sare și piper.

Turnați acest sos peste rasol, acoperiți vasul cu folie de aluminiu și introduceți-l în cuptor. Lăsați-l acolo timp de aproximativ o oră, apoi îndepărtați folia și creșteți temperatura cuptorului la 210 grade Celsius. După încă o oră, ridicați cu grijă carnea pentru a permite legumelor (cartofii și gutuile, tăiate cuburi, ceapa tăiată în sferturi) să fie plasate sub ea și în jurul ei. Întoarceți vasul înapoi în cuptor și lăsați-l pentru încă 30-40 de minute. La final, carnea de porc ar trebui să fie atât de fragedă încât să se desprindă de pe os, iar șoriciul să fie auriu și crocant. Vă rugăm să rețineți că timpul de coacere poate varia în funcție de mărimea rasolului. Legumele, deși pătrunse, nu ar trebui să fie prea moi, ci să-și păstreze textura. Lăsați rasolul de porc la cuptor să se odihnească timp de aproximativ 10 minute înainte de a-l tăia și servi alături de legumele și gutuile coapte.

Bugetul.ro
Tăcutul patron de la Arabesque, marele magazin de materiale de construcții din România. Afacerile l-au transformat într-unul dintre cei mai bogați oameni din Galați
redactia.ro
Dana Budeanu i-a distrus pe Călin și Cristela Georgescu. "V-ați folosit de Biserică ca ultimele scursuri"
Bugetul.ro
Județele groazei din România. Oamenii rămân pe drumuri din cauza concedierilor masive făcute de companiile care funcționează în aceste zone ale țării
a1.ro
O femeie și-a comandat o geantă de pe un site preferat de români. A rămas mască atunci când a deschis punga adusă de curier
Playtech.ro
”Salariul” legendar al Andreei Esca, depășit de propria fiică. Alexia Eram are încasări uriașe
observatornews.ro
Vremea se schimbă radical de luni în ţară. Revin ninsorile, iar temperaturile scad cu 20 de grade
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Evz.ro
Două zodii trec printr-o despărțire dureroasă. Se alege praful de relația romantică
realitatea.net
Nu răspunde niciodată la numerele de telefon care încep cu aceste cifre. Sunt folosite de escroci pentru a mai da o lovitură
SportpeSurse
Bombă de presă! Idilă în familia lui Trump, după ce detaliile dintre Tiger Woods și Vanessa au făcut înconjurul lumii
Playtech.ro
Nawfal, „Puștiul lui Musk”, i-a spus lui Georgescu că are afaceri in România, dar nici urmă de ele. Legătura cu frații Tate
Dailybusiness.ro
Sute de angajați din școlile de stat, concediați în urma unei ordonanțe. Decizia se aplică și medicilor
RomaniaTV
Iarna se întoarce, un ciclon va aduce ninsori! Elena Mateescu, ANM: Trecem de la 30 de grade C, la temperaturi negative!
stiriromania.ro
La 57 de ani, Carmen a devenit cea mai în vârstă mamă de gemeni din România. Partenerul, cu 22 de ani mai tânăr
RomaniaTV
Mihai Trăistariu, dezvăluiri despre relația cu Ioana Ignat. De ce a fost părăsit: Ne plăcea să facem dragoste în fiecare dimineaţă
redactia.ro
Povestea lui Răzvan Arnăut, jandarmul împușcat mortal de un coleg. Tânărul a reprezentat România în competițiile europene de sport
ego.ro
Vedeta PRO TV regretă relația cu postul! Dezvăluiri neașteptate! EXCLUSIV

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`
BZI - Editia Digitală - pdf
15 martie 2025
15 martie 2025