Prima pagină » Stiri si curiozitati » Rasa de găini pitice Chambo: Aspect, colorit și personalitate – FOTO

Rasa de găini pitice Chambo: Aspect, colorit și personalitate – FOTO

18 dec. 2023, 14:17,
în Stiri si curiozitati

Rasa de găini pitice Chambo este una dintre rasele de pui pitici cele mai îndrăgite, cunoscută pentru succesul său în cadrul expozițiilor specializate. Dacă sunteți în căutarea unor pui miniaturali pentru a anima curtea dumneavoastră cu niște păsări cochete și prietenoase, Chabo este cu siguranță alegerea potrivită. În terminologia specializată, aceste păsări sunt denumite Bantam japonez, cu termenul „bantam” referindu-se la mai multe tipuri de pui de dimensiuni mici. Cu toate acestea, denumirea populară sub care sunt cunoscute este „chabo”, cuvânt care în javaneză înseamnă „pitic”.

Dacă nu rase de găini pentru expoziție este ceea ce cauți, atunci îți recomandăm alte tipuri de rasă. Există rase de găini pentru ouă, cum este gaina Araucană, sau rase de găini mixte cum este găina  Wyandotte

Aspectul găinilor Chabo

Bantamul japonez este o rasă de găini de talie mică, marcându-se prin vitalitate, agilitate și o aparență fizică distinctivă. Acestea prezintă un piept bine dezvoltat, cu o formă bombată spre partea anterioară, având potențialul de a depăși extremitatea ciocului. Gâtul lor scurt și gros susține cu eleganță capul, care este remarcat la cocoș prin creasta și bărbia bine dezvoltate. Creasta roșie, formată din 5-6 lobi, este purtată în mod constant în poziție ridicată. Un aspect specific al acestei rase îl reprezintă picioarele lor extrem de scurte, ceea ce face ca abdomenul și vârful aripilor să fie mereu în contact cu solul.

Aripile sunt bine dezvoltate, având două rânduri de pene, cele secundare fiind mari și atingând solul. Coada lor este bogată, compusă din pene lungi în formă de secera și unele mai scurte, accesorii, care oferă volum în lateral. Standardul specifică faptul că înălțimea cozii trebuie să fie mai mare decât înălțimea capului. Văzut din lateral, cocoșul Chabo prezintă o formă de „V”, cu spatele scurt, purtat în jos în raport cu dimensiunea cozii. Crescătorii numesc adesea această rasă „păunul lumii galinaceelor” datorită coamei bine dezvoltate și a aripilor care ating solul. Găina Chabo are aceeași structură a corpului, însă coada nu este la fel de bine exprimată ca la mascul. Masculul cântărește în jur de 600 de grame, în timp ce femela cântărește puțin mai puțin (500g).

Aceste găini sunt disponibile într-o diversitate considerabilă de culori. Varietatea de culori și combinații speciale le transformă în adevărate bijuterii pentru orice curte sau grădină. Culorile următoare sunt printre cele mai întâlnite: alb cu coadă neagră, alb pur, negru pur, albastru, roșu, portocaliu, ciocolatiu, pestriț, precum și combinații între aceste nuanțe.

Personalitatea rasei de găini pitice Chabo

Bantama japoneză este o pasăre blândă și energică, care poate deveni un companion excelent, face parte din top cele mai ușoare rase de găini ușor de îngrijit. Ele pot fi ușor domesticite dacă li se acordă suficientă atenție încă de la vârsta de pui. Acestea pot deveni genul de pasăre care să stea cu încredere pe umărul dumneavoastră. Ele trăiesc armonios în grupuri mari, atât cu păsările de aceeași rasă, cât și cu alte rase de găini mai mari. Cu toate acestea, se pare că există o anumită animozitate între Chabo și curci.

Găinile Chabo nu tolerează bine temperaturile scăzute. În timpul iernii, este important să le oferiți un adăpost bine izolat termic, menținând o temperatură ridicată și constantă. Aşternutul trebuie să fie mereu curat și capabil să absoarbă umezeala. Datorită faptului că abdomenul și aripile ating constant solul, excrementele și murdăria pot aduna în penaj, afectând confortul păsării și crescând riscul de îmbolnăvire. Un aşternut curat contribuie la menținerea penelor într-o stare bună.

Aceste găini sunt jucăuşe și iubesc să se cațere. Este esențial să oferiți suficiente obiecte pe care să le folosească pentru a se urca. Starea pe bare asigură, de asemenea, o bună ventilare a zonei inferioare a corpului, ajutând la uscarea penelor care sunt în contact cu solul. Dacă doriți să țineți găinile în curte sau grădină, aceasta este rasa potrivită, deoarece aceste păsări sunt prea delicate pentru a provoca daune semnificative.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *