Tot mai multe ţări vorbesc despre imunizarea elevilor în ultima perioadă, această hotărâre ar urma să fie luată pentru a reuşi să îndepărtăm complet virusul Covid-19. Preşedintele Consiliului Național al Elevilor, Rareş Voicu a vorbit despre acest subiect.
Rareş Voicu este președintele Consiliului Național al Elevilor, iar acesta a făcut o declaraţie în care a susţinut că majoritatea elevilor sunt reticenţi în privinţa imunizării împotriva Covid-19, cifrele fiind îngrijorătoare.
„Nu numai că am vorbit cu colegii noștri, dar am făcut și un sondaj în acest sens la care ne-au răspuns peste 3300 de elevi și cifrele sunt destul de îngrijorătoare. Avem aproape 38% dintre respondenți care s-au vaccinat, însă în același timp avem 33% dintre respondenți care au spus din capul locului că nu vor să se vaccineze și 28% care nu sunt siguri. Deci vedem că mai mult de jumătate dintre elevi nu știu dacă vor să se vaccineze sau nu vor să se vaccineze. Este clar că indiferent de forma pe care o va lua campania de vaccinare în rândul copiilor, trebuie să fie targhetată din punct de vedere al comunicării foarte-foarte bine.”, a declarat Rareș Voicu.
De ce elevii nu vor să se vaccineze
Rareş Voicu a vorbit despre motivele elevilor care refuza se se imunizeze împotriva Covid-19. Elevii temându-se în mod special de reacţiile adverse pe care le pot avea în urma vaccinării.
„Principalele motive care stau în spatele reticenței sunt frica de reacțiile adverse care ar putea apărea după imunizare, zvonurile care au apărut în spațiul public pentru că din păcate mulți dintre ei nu au acest filtru care să îi ajute să discearnă și să își dea seama care informații sunt adevărate și care sunt contrafăcute și o altă temere pe care elevii o transmit a fost lipsa studiilor în ceea ce privește eficiența vaccinului, asta au invocat ei.Tocmai de asta spun că privind aceste temeri este clar că acea campanie de informare pe care Guvernul a derulat-o, în care demontat aceste temeri, nu a ajuns și la elevi. „, a mai spus Rareș Voicu.
Rareş Voicu a făcut recomandări Guvernului Cîțu
Rareş Voicu Președintele Consiliului Național al Elevilor, a spus că una dintre problemele principale ale campaniei de vaccinare este aceea că în şcoli nu se discuta de imunizare. Acesta le-a sugerat autorităţilor să se folosească de platformele de socializare care sunt populare printre tineri pentru promovarea vaccinării.
„Nu se discută. Am pus o întrebare în cadrul sondajului și 43% dintre elevi au spus că nu au vorbit niciodată despre vaccin în școli, în contextul în care marea majoritate a elevilor fac ore de biologie sau ore de știință, deci cumva cred că poate fi începută o campanie de informare, dar mai mult decât atât e important să fim foarte obiectivi să vedem care sunt platformele de comunicare pe care tinerii le folosesc și autoritățile să targheteze aceste mesaje pe aceste platforme, să ajungă la audiență acolo unde este ea.”, a punctat Voicu.
Valeriu Gheorghiţă vorbeşte despre vaccinarea copiilor
Vlaeriu Gheorghiţă, coordonatorul campaniei naţionale de vaccinare, a vorbit despre numărul de copii care pot fi vaccinaţi împotriva Covid-19. Aproximativ 800.000 de copii care sunt încadraţi în categoria de vârsta 12-15 ani pot fi imunizaţi anti-Covid.
„Depinde foarte mult de momentul la care se acordă acea autorizare de punere pe piaţă. Sigur, avem o reţea suficient de variată, în momentul de faţă, de centre de vacinare, încât să permitem accesul şi vaccinarea tuturor celor care îşi doresc să se vaccineze din acea grupă de vârstă. Mai mult sau mai puţin, vorbim de circa 800.000 de copii care sunt în această grupă de vârstă 12-15 ani, avem suficiente doze, deci se poate asigura fără probleme vaccinarea lor în măsura în care părinţii înţeleg importanţa vaccinării”, a declarat Valeriu Gheorghiţă.
Dacă în România se vorbeşte despre vaccinarea minorilor, alte ţări cer ajutorul pentru a-şi imuniza cetăţenii. Directorul general al Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS) Tedros Adhanom Ghebreyesus, a declarat că ţările care vor să imunizeze copii cu vârste cuprinse între 12 şi 15 ani ar trebui să renunţe la această idee şi să doneze dozele de vaccin tarilor sărace.