Prima pagină » Actualitate » ​​Raportul preliminar prezentat în plenul CCR dă dreptate judecătorilor. Pensiile speciale rămân neatinse
​​Raportul preliminar prezentat în plenul CCR dă dreptate judecătorilor. Pensiile speciale rămân neatinse

​​Raportul preliminar prezentat în plenul CCR dă dreptate judecătorilor. Pensiile speciale rămân neatinse

01 aug. 2023, 18:20, 1 ,
în Actualitate

​​Raportul preliminar prezentat în plenul CCR după ce Curtea Supremă a atacat noile prevederi pentru pensiile speciale ale magistraților dă dreptate judecătorilor. Altfel spus, pensiile speciale rămân neatinse.

Curtea Constituțională va decide miercuri asupra sesizării depuse de ICCJ după ce Parlamentul a modificat legea pensiilor speciale.

​​Raportul preliminar prezentat în plenul CCR dă dreptate judecătorilor

Potrivit raportului întocmit chiar de șeful CCR, Marian Enache, și obținut de spotmedia.ro se propune admiterea tuturor motivelor de neconstituționalitate invocate de ICCJ pe fondul legii.

Este vorba despre prevederi precum privind creșterea vârstei de pensionare, cuantumul pensiei de serviciu, actualizarea acesteia, baza de calcul, precum și impozitarea. Astfel, acstea ar urma să fie declarate neconstituționale.

În soluția propusă, șeful CCR susține că argumentul Coaliției că reforma pensiilor speciale este jalon PNRR nu ține.

„Trebuie subliniat că niciun plan economic, financiar sau de altă natură convenit de autoritățile publice cu organisme inter- sau supranaționale nu poate fi realizată cu încălcarea Constituției”, se arată în documentul obținut de spotmedia.ro.

Ce a decis Parlamentul

La finalul lunii iunie, parlamentul a adoptat o serie de modificări privind pensiile magistraților, potrivit cărora procurorii și judecătorii se pot pensiona până în 2028 în aceleași condiții ca până acum, adică indiferent de vârstă, dacă au 25 de ani vechime, și beneficiind de o pensie în cuantum de 80% din indemnizația brută și sporurile din ultima lună de activitate. Mai exact, modificarea instituie o perioadă de grație de cinci ani pentru pensionarii speciali.

Vârsta de pensionare crește de anul viitor etapizat, de la 50 de ani, în 2024, la 60 de ani în 2035.

De asemenea, s-a decis impozitarea cu doar 15% a pensiilor speciale mai mari de 4.000 de lei net.

USR acuză CCR că apără pensiile speciale

USR acuză că CCR că apără pensiile speciale, însă nu există o cale de a-i trage la răspundere pe magistrații consituționali.

„Este de așteptat ca pensiile speciale să fie salvate de CCR în condițiile în care jumătate dintre judecătorii CCR sunt beneficiari de pensii speciale. Iar Marian Enache, raportor pe legea pensiilor speciale și fost consilier al lui Ion Iliescu, este dublu pensionar special, încasând bani atât ca fost parlamentar, cât și ca judecător CCR. Anul trecut, el a primit pensii speciale de aproape 500.000 de lei”, a declarat deputatul USR Cristian Seidler.

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`