La data de 03.02.2023 a avut loc Adunarea generală a judecătorilor de la Curtea de Apel Iași, în cadrul căreia a fost dezbătut Raportul de bilanț privind activitatea desfășurată în anul 2022. Evenimentul a avut loc cu participarea judecătorilor Curții de Apel Iași și a magistraților care asigură conducerea instanțelor din județele Iași și Vaslui.
Invitația la acest important moment din viața justiției ieșene a fost onorată de domnul Vasile Chifan, Procuror General al Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Iași, domnul Viorel Postică, Procuror-șef serviciu al Direcției Naționale Anticorupție – Iași, domnul Dan Ciprian Tunaru, Procuror-șef serviciu al Direcției Naționale Anticorupție – Vaslui, domnul Marius Branici, avocat în Baroul de avocați Iași, domnul Radu Bobîrnat, decanul Baroului de avocați Vaslui, doamna judecător Elena Radu Costache, doamna judecător Ramona Grațiela Milu și domnul judecător Liviu Gheorghe Odagiu, membri ai Consiliului Superior al Magistraturii.
Curtea de Apel Iași, locul 3 la nivel național în raport de media complexității cauzelor nou înregistrate
În anul 2022, cu un volum de 6155 de cauze nou intrate, Curtea de Apel Iași s-a situat pe locul 3 la nivel național în raport de media complexității cauzelor nou înregistrate.
În ceea ce privește cauzele aflate pe rol, cu un număr de 8345 de dosare, s-a înregistrat o scădere cu 5,33%, în raport cu anul 2021, evoluție care se află în acord cu tendința generală la nivel național (scădere cu -1,69%).
În privința numărului de dosare soluționate, respectiv 6367 de dosare, s-a înregistrat o scădere cu 4,76% în raport cu anul 2021, evoluție care se situează în acord cu cu tendința generală la nivel național (scădere cu -1,14%).
Durata medie de soluționare a cauzelor, până la pronunțare, a fost de 3,5 luni
Referitor la operativitate, Curtea de Apel Iași a avut o rată de soluționare de 103,44 prin raportare la cauzele nou înregistrate, în creștere cu 2,76% față de anul 2021, fiind astfel poziționată peste media națională (103,44% față de 101,4%), situându-se, astfel, pe locul 8 la nivel național.
Durata medie de soluționare a cauzelor, până la pronunțare, a fost de 3,5 luni. În anul 2022, comparativ cu anul 2021, s-a înregistrat o variaţie a volumului de activitate pe grade de jurisdicţie, respectiv: o scădere la nivelul Curţii de Apel Iaşi cu 5,33% (față de scăderea cu 1,69% la nivel național) şi la nivelul tribunalelor din circumscripție o medie de scădere cu 4,00% (față de scăderea cu 1,74% la nivel național), respectiv, o creştere la nivelul judecătoriilor din circumscripție cu 6,28% (față de creşterea cu 4,87% la nivel național).
La Curtea de Apel Iași indicatorii statistici reflectă o încărcătură pe judecător de 522,3 dosare/judecător care au funcţionat efectiv în anul 2022, cu 38,7 dosare mai puţin faţă de 2021, când s-au înregistrat 561 dosare, reprezentând o tendinţă de scădere cu 6,9%.
Curtea de Apel Iaşi se încadrează în gradul de eficienţă „foarte eficient”
Având în vedere datele menționate mai sus, din perspectiva indicatorilor de eficienţă, pe baza datelor statistice aferente anului 2022, Curtea de Apel Iaşi se încadrează în gradul de eficienţă „foarte eficient”.
La nivelul Curții de Apel Iași, în anul 2022, s-au pensionat 33 de judecători, din care 15 de la Tribunalul Iași, reprezintând un procent de peste 10% din numărul total al judecătorilor din schemele celor 10 instanțe din circumscripția Curții de Apel Iași.
Un obiectiv punctual al anului 2022 l-a constituit amenajarea de camere pentru audierea minorilor și la celelalte șapte instanțe din circumscripție, după modelul celor făcute în anul 2021 la Curtea de Apel Iași, Tribunalul Iași și Judecătoria Iași.
Camere pentru audiere minori la nivelul Judecătoriilor Vaslui, Bârlad și Pașcani
În urma demersurilor efectuate la Consiliul Superior al Magistraturii și Ministerul Justiției, s-a reușit aprobarea amenajării camerelor pentru audiere minori la nivelul Judecătoriilor Vaslui, Bârlad și Pașcani în cadrul proiectului „Formarea profesională și consolidarea capacității la nivelul sistemului judiciar”, finanțat în cadrul Programului „Justiție”, prin mecanismul Financiar Norvegian 2014-2021, fiind finalizate și procedurile de achiziție a mobilierului și dotărilor IT, astfel încât aceste încăperi vor fi dotate corespunzător în primăvara anului 2023.
Pentru Judecătoriile Hîrlău, Răducăneni și Huși, care se află în consolidare și reamenajare, în temele de proiectare s-au inclus și aceste camere pentru audiere minori, astfel încât, la finalizarea lucrărilor, minorii vor beneficia de un cadru adecvat în procedurile judiciare.
Recomandarea adresată participanților la procedurile judiciare către comunicarea în format electronic a documentelor a avut ca efect creșterea accesărilor, descărcărilor și cererilor noi de acces la dosarul electronic. Din analiza comparativă pentru anii 2021 și 2022 rezultă că numărul de cereri de acces a crescut cu 34% pentru toate instanțele ieșene, numărul de accesări a crescut cu 164% și numărul de descărcări de fișiere din dosarul electronic a crescut cu 159%.
La nivelul Curții de Apel Iași a fost dezvoltat, în cursul anului 2020, „Portalul de transfer documente între parchete și instanțe” prin intermediul căruia utilizatorii ce dețin un cont pe acest portal pot încărca/descărca documentele pdf ce conțin rechizitoriile și dosarele de urmărire penală pentru dosarele înaintate de parchete către instanțe.
Website-ul propriu a fost modernizat în anul 2022
În anul 2022 au fost transferate 4.655 dosare înaintate de unitățile de parchet, totalizând un număr de 6.372 de fișiere pdf.
Website-ul propriu a fost modernizat în anul 2022, pentru a face faţă noilor standarde de adaptabilitate pentru browsere web, rezoluţii de afişare, oferind şi posibilitatea utilizării pe majoritatea dispozitivelor de afişare: telefoane mobile, tablete, smart tv-uri.
Raportul de bilanț privind activitatea desfășurată în anul 2022 de Curtea de Apel Iași poate fi consultat on-line, pe portalul Curții de Apel Iași, la rubrica „Instanța în cifre”, secțiunea „Rapoarte și studii” sau accesând acest link.