Prima pagină » Local » Raport devastator la spitalul mobil de la Lețcani. Un salon a fost decuplat de la energie electrică de frica incendiului. Procurorii ieșeni au cerut toate documentele de la Ministerul Sănătății

Raport devastator la spitalul mobil de la Lețcani. Un salon a fost decuplat de la energie electrică de frica incendiului. Procurorii ieșeni au cerut toate documentele de la Ministerul Sănătății

09 feb. 2021, 02:00,
Vlad Rotaru în Local

Detalii scandaloase ies la iveală despre achiziția privind spitalul mobil de la Lețcani pentru bolnavii de COVID-19. Corpul de Control de la Ministerul Sănătății a scos la iveală peste 30 de nereguli găsite la unitatea medicală de la marginea municipiului Iași. Spitalul este închis de mai bine de o lună, în timp ce deficiențele nu au fost încă remediate. Inclusiv autorizația sanitară de funcționare a fost emisă fără respectarea condițiilor. Echipamentele medicale ajunse la Lețcani au cedat pe capete

Dezastru pe linie la spitalul mobil de la Lețcani, unitate pentru care s-au plătit 10,4 milioane de euro unei firme din Turcia. Un raport făcut de Corpul de Control de la Ministerul Sănătății a scos la iveală un adevărat dezastru. Inspectorii au evidențiat 31 de deficiențe la unitatea medicală pentru bolnavii de COVID-19, deficiențe care încă nu au fost remediate de furnziorul turc SDI Global LLC, firma care a livrat echipamentele. Raportul a fost solicitat și de procurorii de la Parchetul de pe lângă Judecătoria Iași, instituție care are deja în lucru un dosar privind achiziția respectivă.
Printre deficiențele constatate apare și lungimea containerelor medicale. Unele saloane figurează în documente cu 88 de metri, însă în realitate acestea au mai puțin de jumătate.

Autorizația de funcționare a fost emisă ilegal

Autorizația de funcționare a spitalului mobil de la Lețcani a fost emisă de către Direcția de Sănătate Publică (DSP) Iași fără a fi respectate toate cerințele. DSP, prin directorul Vasile Cepoi, a emis această autorizație la îndemnul lui Maricel Popa, fostul șef CJ Iași, grăbit să se folosească electoral de spitalul mobil în toamna lui 2020.

„Eliberarea autorizațiilor sanitare de funcționare pentru spitalul mobil/modular Lețcani s-a realizat în mod ilegal, fără evaluarea/verificarea corespunzătoare a tuturor condițiilor care trebuiau îndeplinite, fără consemnarea disfuncționalităților și fără emiterea unui program de conformare”, au susținut cei de la CJ Iași.

Documentele au prevăzut chiar 3 avize de acest gen. Mai întâi au fost avizate 150 de locuri, apoi s-a ajuns la 118 paturi. Într-un final s-au autorizat 250 de paturi, însă cu funcționarea a 118 pe perioada pandemiei COVID- 19.

Număr uriaș de deficiențe. CJ cere intervenția prim-ministrului la Lețcani

În raport au fost semnalate o serie de deficiențe care afectează desfășurarea optimă a actului medical. Corpul de Control al Ministrului Sănătății a dispus 31 de măsuri pentru remedierea aspectelor disfuncționale. Aceste măsuri cad în sarcina Spitalului de Boli Infecțioase, Asociației Euronest și Direcției de Sănătate Publică Iași. Până la rezolvarea problemelor semnalate, spitalul modular Lețcani va rămâne închis. Costel Alexe, președintele CJ Iași, a cerut inclusiv intervenția Corpului de Control al prim-ministrului în situația achiziției de la Lețcani.

„Interesul și prioritatea noastră este să remediem cât mai repede toate aceste deficiențe și să menținem capacitatea de intervenție în prevenirea și combaterea COVID-19. Până atunci, activitatea spitalului rămâne suspendată. Nu ne putem permite să facem în anul 2021 medicina cu improvizații. Voi solicita Corpului de Control al prim-ministrului să demareze un proces de verificare completă a legalității achiziției spitalului modular”, a spus Costel Alexe.

Ventilatoare defecte la spitalul mobil. Un salon a fost decuplat de la curentul electric

Conducerea Spitalului de Boli Infecțioase „Sf. Parascheva” din Iași a scos la iveală și alte deficiențe de la unitatea medicală de la marginea orașului. În plus, dr. Florin Roșu, managerul spitalului, a evidețiat și faptul că zile la rând în saloane au fost și temperaturi de 4 grade Celsius.

„Din 60 de ventilatoare, 9 au avut defecțiuni. În momentul în care noi am curățat spațiile, înțelegerea cu Asociația Euronest a fost ca ei să se ocupe de problemele de ordin tehnic. Sunt și saloane ATI în care au fost 4 grade Celsius. Multe echipamente nu sunt conforme cu normele UE. Deși sunt echipamente medicale, ele nu au avizele pentru UE, iar furnizorul trebuie să le înlocuiască”, a spus medicul ieșean.

În plus, acesta a arătat că s-a ajuns ca un salon să fie decuplat de la energie electrică după ce s-a simțit și un miros de cablu încins. Avem un salon deconectat total de la energia electrică, acolo unde am simțit miros de fum. Euronest are obligația de a asigura condițiile oportune în spital, noi avem obligația să ne ocupăm de pacienți. S-au văzut tragediile din Piatra Neamț și de la „Matei Balș”. Pe lângă instalația electrică, există probleme la instalația de climatizare. Nu am văzut și nici nu am făcut un instructaj pentru echipamente”, a mai spus dr. Florin Roșu.

Lista deficiențelor constatate. Reacția DSP Iași

În raportul Corpului de Control al Ministerului Sănătății au fost evidențiate mai multe deficiențe. Mai toate echipamentele sunt în limba turcă, iar inspectorii au cerut să fie remediat acest lucru. Măsurile au picat în sarcina Asociației Euronest. De asemenea, s-a decis și să se asigure aria utilă minimă pentru fiecare pat, să se respecte numărul maxim de paturi admis într-un salon. Conform raportului, trebuie să se asigure apă curentă rece și caldă în toate saloanele și spațiile de lucru. În plus, este necesară și autorizarea sanitară pentru toate spațiile existente la nivelul secției exterioare. S-a cerut și izolarea termică a conductelor de alimentare cu apă și evacuare. Spitalul trebuie să asigure și rezerva de apă necesară în caz de incendiu. Dr. Vasile Cepoi, directorul DSP Iași, a explicat cum a emis autorizația pentru Spitalul Mobil de la Lețcani.

„Autorizația sanitară de funcționare a fost dată temporar pentru perioada în care spitalul putea funcționa. El a încălcat niște reguli birocratice de tipul unor coagulări a raportărilor făcute de experții DSP care s-au dus acolo. Deci membrii Corpului de control trimiși de Ministrul Sănătății au făcut o evaluare birocratică și nu una făcută în condițiile în care le aflam atunci când am deschis spitalul. Dacă spitalul ar fi fost deschis ilegal și în condiții de risc pentru pacienți, Ministerul Sănătății nu își putea permite să îl lase să funcționeze, trebuia să îl închidă.

Faptul că nu l-au închis și că l-am închis noi doar atunci când condițiile de temperatură nu mai permiteau funcționarea spitalului și am avut posibilitatea de a transfera pacienții de acolo, dovedește că nu am încălcat nicio prevedere legală care să supună pacienții la risc. În rest, despre formulările unor raportări pe care angajații DSP nu le-au respectat, nu consider că este o ilegalitate, ci consider că este o abatere de la niște norme pentru care s-a făcut comisie de disciplină și au fost sancționați”, susține dr. Vasile Cepoi, directorul DSP Iași.

Vezi AICI monitorizare temperaturi Spital Mobil Lețcani

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`