Prima pagină » Local » Rampele electrice montate de primărie la pasarela pietonală de la Gară nu funcționează de ani de zile. Viceprimarul Daniel Juravle: „Vom verifica în zilele următoare” – FOTO

Rampele electrice montate de primărie la pasarela pietonală de la Gară nu funcționează de ani de zile. Viceprimarul Daniel Juravle: „Vom verifica în zilele următoare” – FOTO

27 mart. 2024, 02:00, 2 ,
Paul CIORNEI în Local

Rampele pentru persoanele cu dizabilități, montate la pasarela pietonală care face legătura dintre zona Gării și cartierul Alexandru cel Bun, sunt nefuncționale. Primăria Iași dă dovadă de dezinteres în ceea ce privește facilitățile pe care ar trebui să le ofere familiilor cu copii în căruț și persoanelor în scaun cu rotile

Practic, pasarela pietonală din zona Gării nu poate fi folosită de persoanele cu dizabilități, iar familiile cu copii sunt nevoite să care în spate cărucioarele pentru a urca scările, pentru că rampele electrice sunt defecte. Mai mult decât atât, inclusiv mocheta pe care Primăria Iași a montat-o este distrusă.

Primăria Iași, dezinteresată de rampele de la pasarela pietonală Gară-Alexandru cel Bun

Rampele electrice pentru persoanele cu dizabilități, montate la pasarela care face legătura dintre Gară și cartierul Alexandru cel Bun, sunt nefuncționale. Mai mult decât atât, în loc să înlocuiască gresia spartă, administrația publică locală a decis mascarea defecțiunilor prin montarea unei mochete verzi. Deși în anul 2018 au fost efectuate lucrări de reabilitare a construcției, atât structura, cât și integritatea pasarelei sunt în pericol, prezentând semne evidente de uzură, care pot afecta siguranța pietonilor. Treptele sunt rupte, ruginite, iar pereții din plastic sunt fie îndoiți, fie extrem de murdari. Contactați de reporterii BZI, reprezentanții Primăriei Iași au transmis faptul că rampele au fost vandalizate.

„Rampele electrice au fost vandalizate de 7 ori, iar Primăria Iași le-a reparat de 6 ori, de fiecare dată. Din nefericire, cei care au distrus rampa au rupt și un motoraș care se găsește foarte greu pe piață. De asemenea, cei care au vandalizat au introdus și fâșii de metal, și alte obiecte în mecanismul rampelor. Compania responsabilă cu repararea și întreținerea acestor rampe nu a putut găsi acea piesă, motiv pentru care rampele au rămas defecte”, a transmis, iniţial, Daniel Juravle, viceprimarul Iaşului.

Ulterior, viceprimarul Daniel Juravle a revenit cu lămuriri în ceea ce priveşte situaţia rampelor electrice. Acesta a transmis faptul că modulele au fost trecute în conservare la CNCIR.

„Platformele au fost date în folosință în 1 august 2020, după două luni au fost vandalizate, reparate de SC IFMA SRL, în februarie 2021 au fost din nou vandalizate. Pe fondul pandemiei, nu s-au putut repara, pe motive de piese de schimb. Au fost trecute în conservare la Compania Naţională pentru Controlul Cazanelor Instalațiilor de Ridicat şi Recipientelor sub presiune (CNCIR). Pentru siguranța în exploatare, s-a sugerat de către CNCIR deservirea acestor echipamente cu personal calificat, ele, momentan, fiind acționate cu telecomanda”, a adăugat Daniel Juravle.

Rampele electrice, bune de aruncat la fier vechi

Rampele electrice destinate persoanelor cu dizabilități sau familiilor cu copii în căruț sunt într-o stare deplorabilă. Semnele evidente de rugină și motoarele rupte indică faptul că acestea nu funcționează de ani de zile și au devenit doar fiare vechi. Unele cabluri sunt smulse și aruncate la întâmplare. Este revoltător faptul că nevoile oamenilor cu dizabilități, cărora le sunt necesare aceste rampe electrice, nu sunt luate în seamă, sunt tratate cu total dezinteres de Primăria Iași, mai ales din perspectiva faptului că aceste module electrice nu sunt un lux, ci o necesitate. O persoană ce se află într-un scaun cu rotile, ce ar dori să treacă peste linia de cale ferată, este obligată să evite complet această rută.

„Nu le-am văzut vreodată să funcționeze, stau acolo în paragină, îmi e greu mie, că sunt bătrână, să trec pe aici, apăi, săracii oameni cu cărucior nu știu ce-ar face, trebuie să înconjoare. De femeile cu copii în căruț ce să mai zic, dacă nu e cineva să le ajute, cine știe cum ar urca scările cu tot cu cărucior în brațe”, a transmis Maria, o femeie care se deplasa pe acest pasaj.

Primăria Iași este total dezinteresată de nevoile cetățenilor, precum rampele electrice de la pasarela de la Gară.

Comentarii
  • da salarii ieuropene au aia d la primarie, nu?

  • Nici scarile rulante de la Hala Centrala nu functioneaza . Firma Ifma probabil incaseaza doar intretinerea.
    Multi, multi din Primarie dorm , habar nu au de nimic. Treziti-va !

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`