Prima pagină » Local » Rămășițe umane găsite la Popricani. Procurorii au deschis o anchetă
Rămășițe umane găsite la Popricani. Procurorii au deschis o anchetă

Rămășițe umane găsite la Popricani. Procurorii au deschis o anchetă

15 iul. 2024, 17:02,
BZI.ro, în Local

La data de 04.07.2024 Parchetul Militar de pe lângă Tribunalul Militar Iași a fost sesizat în jurul orei 14,00 că pe raza com./sat. Popricani jud. Iași au fost identificate într-un șanț pentru o canalizare 2 proiectile de artilerie și oase omenești printre acestea.

Parchetul Militar Iași a luat următoarele măsuri:

• s-a sesizat din oficiu pentru săvârşirea infracţiunii de ucidere din culpă, prevăzută de art. 192 alin. 1 Cod Penal,

• a dispus începerea urmăririi penale pentru aceeași infracțiune,

• a dispus efectuarea cercetării locului faptei, efectuarea planșei foto și schiței locului faptei, filmarea și fotografierea, ridicarea de obiecte sau înscrisuri,

• constituirea echipei de cercetare criminalistică,

• cercetarea efectivă a locului faptei. La fața locului s-a deplasat echipa de cercetare criminalistică alcătuită din procuror militar criminalist, lucrători I.S.U., lucrători ai I.P.J. Iași -Biroul de Investigare Tehnico-Științifică a Locului Faptei. S-a procedat la ridicarea de obiecte relevante, muniție, resturi osteologice. Locul faptei a fost plasat sub pază pe durata cercetării cu sprijinul Inspectoratului Județean de Jandarmi Iași.

Cercetarea locului faptei a avut loc la 04 și 05.07.2024, pe parcursul acesteia fiind identificate într-o groapă comună resturi osteologice de la minim 2 persoane decedate, având asupra lor obiecte de tip militar și schije. Cercetările vor continua în vederea stabilirii mecanismului concret de producere a decesului victimelor, datelor criminalistice și altor date medico-legale ale victimelor, datelor de identificare, date privind operațiunile militare din zonă.

La 08.07.2024 Parchetul Militar de pe lângă Tribunalul Militar Iași a fost sesizat în jurul orei 08,00 că pe raza com. Rediu sat. Horlești jud. Iași au fost identificate pe câmp mai multe proiectile de artilerie și oase omenești printre acestea.

Parchetul Militar Iași a luat următoarele măsuri:

• s-a sesizat din oficiu pentru săvârşirea infracţiunii de ucidere din culpă, prevăzută de art. 192 alin. 1 Cod Penal,

• a dispus începerea urmăririi penale pentru aceeași infracțiune,

• a dispus efectuarea cercetării locului faptei, ridicarea de obiecte/înscrisuri, efectuarea planșei foto și schiței locului faptei, filmarea și fotografierea,

• constituirea echipei de cercetare criminalistică,

• cercetarea efectivă a locului faptei. La fața locului s-a deplasat echipa de cercetare criminalistică alcătuită din procuror militar criminalist, lucrători I.S.U., lucrători ai I.P.J. Iași -Biroul de Investigare Tehnico-Științifică a Locului Faptei. S-a procedat la ridicarea de obiecte relevante, muniție, resturi osteologice, asanarea de muniția neexplodată, verificări suplimentare ale zonei prin săpături de explorare.

Cercetarea locului faptei a avut loc în perioada 07-11.07.2024, pe parcursul acesteia fiind identificate într-o groapă comună resturi osteologice de la minim 6 persoane decedate în condiții de conflict militar, având asupra lor obiecte de tip militar- muniție, plăcuțe de identificare, obiecte personale, armament individual, schije. Cercetările vor continua în vederea stabilirii mecanismului concret de producere a decesului victimelor, datelor criminalistice și altor date medico-legale ale victimelor, datelor de identificare, date privind operațiunile militare din zonă.

În ambele cauze victimele sunt combatanți din al doilea război mondial, locul descoperirii lor fiind zonă de front.

Dată fiind frecvența cauzelor de acest tip Parchetul Militar Iași solicită persoanelor care identifică obiecte sau materiale explozive, obiecte de tip militar, obiecte care pot servi la identificarea combatanților din al doilea război mondial, să sesizeze de îndată Parchetul Militar Iași, Inspectoratul pentru Situații de Urgență Iași și/sau Poliția și să nu atingă sau manevreze obiectele, muniția, armamentul.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *