Prima pagină » Actualitate » Rămâne închis Spitalul din Constanța unde s-a produs incendiul soldat cu mai mulți pacienți decedați. Angajații vor fi detașați la alte unități medicale
Rămâne închis Spitalul din Constanța unde s-a produs incendiul soldat cu mai mulți pacienți decedați. Angajații vor fi detașați la alte unități medicale

Rămâne închis Spitalul din Constanța unde s-a produs incendiul soldat cu mai mulți pacienți decedați. Angajații vor fi detașați la alte unități medicale

02 nov. 2021, 10:15,
Roxana Butuc, în Actualitate

Luni seara, 1 noiembrie 2021, s-a luat decizia ca Spitalul Clinic de Boli Infecţioase (SCBI), va rămâne închis cel puțin până în luna decembrie, urmând ca atunci să se decidă dacă spitalul ar putea fi redeschis parțial.

Cât privește situația cadrelor medicale, s-a stabilit detașarea acestora la alte unități medicale pe diferite durate de timp.

Spitalul de Boli Infecțioase Constanța rămâne închis până în decembrie

Prefectura Constanța a decis luni seara, 1 noiembrie 2021, faptul că în cazul situației Spitalului Clinic de Boli Infecţioase (SCBI), unde a izbucnit incendiul la începutul lunii octombrie 2021, și în care au murit mai mulți pacienți, va rămâne închis până în luna decembrie, perioadă în care s-ar discuta deschiderea lui parțială.

Subiectul Spitalului din Constanța a fost intens dezbătut în cadrul ședințelor Instituției Prefectului – Județul Constanța, organizată de Comisia de Dialog Social. Acestea au fost conduse de Silviu – Iulian Coșa, prefectul județului și în cadrul cărora au participat mai mulți reprezentanți ai diferitelor instituții publice de pe plan local.

„În ceea ce priveşte Spitalul Clinic de Boli Infecţioase Constanţa, reprezentanţii Primăriei Constanţa estimează că, în luna decembrie, unitatea medicală ar putea fi redeschisă, cel puţin parţial. De asemenea, aceştia au transmis că astăzi, 01.11.2021, a fost depus proiectul tehnic la ISU ‘Dobrogea’ Constanţa, urmând ca în cel mai scurt timp să fie eliberate avizele necesare. Concomitent, se lucrează la expertiza tehnică a clădirii, precum şi la refacerea circuitelor şi a instalaţiilor electrice, astfel încât clădirea să prezinte o siguranţă absolută în exploatare”, se arată într-un comunicat de presă transmis de Instituţia Prefectului.

Angajații Spitalului din Constanța au fost repartizați temporar la alte unități

În ceea ce privește cadrele medicale care nu mai pot munci la Spitalul din Constanța pe perioada cât acesta rămâne închis, s-a luat decizia ca angajații să fie detașați la alte unități. Această decizie s-a luat prin consultarea reprezentanților federațiilor sindicale iar managerul interimar al spitalului a informat că 40 de angajați vor fi detașați în alte spitale timp de trei luni. În timp ce alți 95 vor fi detașați doar pentru o perioadă de 30 de zile cu posibilitate de prelungire.

Incendiu la Spitalul Clinic de Boli Infecțioase din Constanța

Amintim faptul că, în data de 1 octombrie 2021, un incendiu a izbucnit la Spitalul din Constanța. Autoritățile au intervenit de urgență, declanșând planul alb de intervenție. Incendiul violent a fost înregistrat la secția de Anestezie și Terapie Intensivă Covid-19, principala cauză a izbucnirii  fiind de la o priză, în urma suprasolicitării.

„Nu am primit nicio solicitare la videoconferințele cu managerii de spitale legat de spitalul din Constanța. Să avem încredere în autorități și în ISU ca să stabilim cauza incendiului. Fără a ști cauza, antamăm o anumită soluție sau alta.

Când știm cauza, știm cine a greșit și unde, dacă sunt cauze obiective sau subiective. Să vedem exact unde a fost produs incendiul. Dacă vorbim de ATI, e vorba de o secție cu supraveghere permanentă. Dacă cauza e legată de infrastructură, suprasolicitare de instalații, e o situație, dacă e alt motiv, e altă situație”, a spus ministrul.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *