Prima pagină » National » Raluca Turcan solicită instituțiilor care beneficiază de pensii de serviciu să vină cu propuneri de modificare

Raluca Turcan solicită instituțiilor care beneficiază de pensii de serviciu să vină cu propuneri de modificare

29 mart. 2021, 18:49,
Bianca Rebegea în National

Raluca Turcan, ministrul Muncii și Protecției Sociale, a cerut instituțiilor care beneficiază de pensii de serviciu să aducă propuneri de modificare.

Ministrul a precizat că există 9.500 de beneficiari de pensii de serviciu cu o pensie medie de 9.600 de lei. În acest fel, se produce o diferență enormă între ceea ce se plătește pentru contributivitate și ceea ce ajunge la bugetul de stat.

De aceea, Raluca Turcan solicită instituțiilor care beneficiază de pensii de serviciu să vină cu propuneri de modificare.

Raluca Turcan, ministrul Muncii: „Trebuie să am în vedere și sustenabilitatea și echitatea”

Luni, 29 martie, Raluca Turcan a discutat cu reprezentanții instituțiilor beneficiare de pensii de serviciu, cu excepția celor beneficiare de pensii ocupaționale din sistemul de apărare și ordine publică. Discuțiile au vizat analizarea celor 5 variante propuse de minister pentru reașezarea sistemului de pensii speciale din România.

„Avem 9.500 de beneficiari de pensii de serviciu cu o pensie medie de 9.600 de lei, existând o diferență uriașă între ce se plătește pe contributivitate și ce vine de la bugetul stat.

Pe de altă parte, sunt aproximativ 90.000 de români care au ajuns la vârsta de pensionare și care nu au acces nici măcar la pensia minimă socială, pentru că nu au stagiul minim de contributivitate, de 15 ani. Eu, ca ministru, trebuie să am în vedere și sustenabilitatea și echitatea”, a explicat Raluca Turcan.

Ministrul Muncii și Protecției Sociale a făcut această solicitare, pentru ca instituțiile care beneficiază de pensii de serviciu să reanalizeze cadrul legislativ și propunerile ministerului pe care îl reprezintă.

Raluca Turcan, despre legea care interzice cumulul pensiei cu salariul: „S-au creat niște mituri și intoxicări pe care aș vrea să le demontez”

Raluca Turcan a decis să facă o serie de precizări referitoare la Legea care interzice cumulul pensiei cu salariul în sistemul de stat, în contextul în care, spune oficialul guvernamental, în spațiul public au apărut ”niște mituri și intoxicări” cu privire la acest subiect.

Ministrul Muncii a menționat că informația potrivit căreia prin această reglementare oamenilor li se interzice dreptul la pensie este falsă.

”E un proiect pe care ni l-am asumat la nivel de Guvern și acum este în etapa de transparență decizională. (…) Chiar astăzi am avut o nouă rundă de discuții cu sindicatele și am constatat că (…) s-au creat niște mituri și intoxicări pe care aș vrea să le demontez. Un mit este acela că le interzicem oamenilor dreptul la pensie. Total fals. Este o opțiune, este un proiect prin care în sistemul public și privat, dacă dorești să rămâi mai mult în câmpul muncii, poți să o faci. Dacă optezi în sistemul public să rămâi mai mult după vârsta de pensionare, se suspendă dreptul la pensie. Așadar, este o opțiune dacă mergi pe pensia în sistemul public sau pe salariul în sistemul public”, a explicat munistrul Muncii.

Raluca Turcan a mai accentuat ideea potrivit căreia „nu interzice nimeni dreptul la muncă”, spunând că acesta este un alt mit care circulă în spațiul public.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`