Joi, 8 octombrie 2020, Raluca Turcan, viceprim-ministrul României, și Bogdan Gheorghiu, ministrul Culturii, s-au întâlnit cu reprezentanţi ai sectoarelor culturale, care suferă din cauza crizei sanitare. Au discutat despre planul de acumulare a celor mai bune variante de sprijin economic, menite să protejeze operatorii culturali în această perioadă de noi restricţii. De asemenea, a fost adusă în vedere și identificarea soluţiilor tehnice în perspectiva acordării unei noi scheme de ajutor de stat.
„Am mai avut astfel de întâlniri, ce au devenit o practică în aceste vremuri grele pentru a lua decizii rapid şi eficient. Analizăm şi alte modele de bune practici, aşa cum a procedat Germania, şi luăm în considerare recomandările Comisiei Europene, pentru a le adapta situaţiei noastre. În următoarele săptămâni vrem să avem un document de lucru care să poată fi pus în consultare publică. Trebuie să gândim un sprijin real pentru întreaga industrie, de la organizatorii de evenimente mari şi până la personalul tehnic, la industria conexă sau chiar artiştii care sunt implicaţi în evenimente culturale mai mici”, a declarat Raluca Turcan.
Ministrul Culturii: „Situaţia sanitară este gravă”
Mai mult, Bogdan Gheorghiu a adăugat că Ministerul Culturii se oferă să administreze schema de ajutor de stat şi că noul grup de lucru se va întâlni din nou săptămâna următoare.
„Situaţia sanitară este gravă, iar restricţiile au impact major asupra activităţilor culturale. După cum vedeţi, am organizat imediat un grup de lucru, pentru că trebuie să asigurăm continuitatea activităţilor şi să securizăm financiar lucrătorii culturali din toate sectoarele creative. Ne dăm seama cât de importantă este implicarea Guvernului în a le oferi sprijin financiar şi cât de important este domeniul cultural-creativ. De aceea, noi, ca Minister al Culturii, ne oferim să administrăm viitoarea schemă de ajutor de stat. Săptămâna viitoare vom avea din nou o întâlnire cu acest grup de lucru”, a spus el.
Vicepremierul Raluca Turcan, despre închiderea unităților de învățământ
Vicepremierul Guvernului Orban, Raluca Turcan, a vorbit, marți, 6 octombrie 2020, despre posibilitatea intrării tuturor școlilor din România în scenariul roșu, cursurile desfășurându-se exclusiv online. Astfel, aceasta susține că nu crede că ne apropiem de o astfel de decizie radicală, ci în principiu la nivel național, cursurile se vor desfășura fața-n față.
“Eu nu cred că ne apropiem, la nivel naţional, de o închidere a şcolilor şi o includere a tuturor şcolilor în scenariul roşu şi predarea online. Și nu este de dorit. Toate studiile arată că învățământul cu prezență fizică dă rezultate mult mai bune. Am lăsat la latitudinea autorităților locale.
De aceea am lăsat la latitudinea autorităţilor locale. Şi acolo, şcolile, inspectoratele, DSP-urile, cu comitetele judeţene de situaţii de urgenţă decid dacă există pericol în comunitate, în proximitatea şcolii, dacă există şi o creştere a numărului de cazuri. Ar fi anapoda oarecum în unele localități în care nu ai niciun caz să introduci școlile în scenariul roșu doar pentru că în alte localități ai o creștere a numărului de infectări.
Decizia noastră, la nivel național, este ca școala să se desfășoare în principiu cu prezență față în față, dacă sunt respectate cele 2 criterii: criteriul epidemiologic și criteriul intern al școlii de protecție sanitară pentru copii și profesori”, a declarat Raluca Turcan.