Prima pagină » National » Raluca Turcan, ministrul Muncii, anunță că salariile de la stat se vor schimba: „Cei care au venituri foarte mari ar putea să scadă”

Raluca Turcan, ministrul Muncii, anunță că salariile de la stat se vor schimba: „Cei care au venituri foarte mari ar putea să scadă”

18 mart. 2021, 21:51,
Bianca Rebegea, în National

Raluca Turcan, ministrul Muncii, anunță că salariile de la stat se vor schimba în noua grilă de salarizare. Cei cu salarii mici vor fi favorizați, pe când cei cu venituri mari vor avea de suferit, fiindcă salariile vor scădea. Potrivit ministrului, există persoane care încasează 50.000 de lei de la stat.

„Până acum au fost discuții despre sporuri în societate, dar nimeni nu a vorbit de eficiența din instituțiile publice astfel încât sporurile să fie pentru munci dificile sau pentru performanță.

Cei care au venituri foarte mari ar putea să scadă. Sunt unii cu 50.000 de lei pe lună. Sporurile sunt aici de 80%. N-aș vrea să încep spun instituțiile”, a spus Raluca Turcan, ministrul Muncii, la Digi24.

Raluca Turcan: „Este firesc să avem același salariu de bază în plată”

Ministrul Muncii și Protecției Sociale este de părere că normal este că salariul de bază să fie același. În plus, ea a mai adăugat că, în noua lege a salarizării, sporurile vor fi la maximum 20% din nivelul salariului.

„Este firesc să avem același salariu de bază în plată. Avem unele salarii de bază calculate la nivelul anului 2019, altele la nivelul anului 2022. Cele la nivelul anului 2022 au și excepții la legea salarizării cu sporuri de 85%. Atunci am solicitat ministerelor de linie, care sunt responsabile cu familiile ocupaționale, ca pe un set de principii pe care noi le-am identificat să vină cu propria viziune.

Sporurile în noua lege a salarizării să fie la maximum 20% din nivelul salariului”, a mai spus Turcan.

Raluca Turcan, despre cine poate cumula pensia cu salariul

Persoanele care vor putea cumula pensia cu venitul de stat sunt asistenții maternali, asistenții persoanelor vârstnice și îngrijitorii la domiciliu. Această categorie a fost introdusă recent, în primă lectură, în proiectul de lege privind interzicerea cumulului dintre pensie și salariu.

Miercuri, 17 martie 2021, Raluca Turcan a fost întrebată, în conferința de presă organizată după ședința de Guvern, despre excepțiile de la regula privind interzicerea cumulului dintre pensie și salariul. Aceasta a declarat că e vorba mai degrabă de o formă de venit, nu de o categorie socio-profesională, cum sunt, de exemplu, dascălii, care pot fi plătiți la oră.

„Nu e vorba de o categorie socio-profesională, ci de o formă de venit. Vorbim despre venituri din plata cu ora, așa cum vorbim și de venituri din drepturi de autor și conexe, în baza legii 8/1996. De asemenea, vorbim de venituri pe care le încasează și asistenții maternali sau asistenții persoanelor vârstnice sau îngrijitorii la domiciliu, o categorie pe care am introdus-o astăzi în primă lectură în acest proiect le lege”, a spus Raluca Turcan.

Raluca Turcan a mai fost întrebată despre câte persoane fac parte din această excepție de la regulă, respectiv câte persoane pot cumula în continuare în continuare pensie și un venit de la stat. Aceasta a afirmat că, din categoria asistenților, este vorba de circa 1.000 de persoane.

„Numărul este nesemnificativ și vorbim, să spunem, de un număr mai mare pe partea de plată cu ora, sistem folosit în sistemul de educație și de asemenea, pe partea de asistență maternală și îngrijire la domiciliu, unde practic persoanele sunt alături de persoanele pe care le asistă și cred că am avea, în total, aproximativ 1.000 de persoane”, a răspuns Turcan.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *