Prima pagină » Actualitate » Raluca Turcan, ministrul Muncii, a precizat ce sporuri vor dispărea din domeniul bugetar
Raluca Turcan, ministrul Muncii, a precizat ce sporuri vor dispărea din domeniul bugetar

Raluca Turcan, ministrul Muncii, a precizat ce sporuri vor dispărea din domeniul bugetar

16 feb. 2021, 10:32,
Elena Nicoleta Bujor, în Actualitate

Ministrul Muncii şi Protecţiei Sociale a transmis marţi, 16 februarie 2021, o serie de vești proaste pentru bugetari! Astfel, oficialul a precizat că vor dispărea mai multe dintre sporurile salariale din sistemul public.

De asemenea, unele venituri suplimentare, adăugate la salariile din sistemul public, vor fi tăiate, iar altele vor fi date în mod egal pentru toată lumea, a spus Raluca Turcan la un post de televiziune. Printre acestea se află și sporul de lucru în prezența radiațiilor.

Care sunt sporurile care vor dispărea din domeniul bugetar

Ministrul Muncii a criticat aspru acordarea sporurilor pentru salariații din sistemul public, care au rămas ca măriri artificiale ale veniturilor.

”Sporuri care, în loc să fie motivatoare, au ajuns să fie privite, mai degrabă, ca un dat în majorarea veniturilor funcționarilor publici, uitându-și menirea”, spune ministrul Muncii.

Oficialul din Guvernul lui Florin Citu a menţionat faptul că bugetarii care încasează sporuri de calculator şi de confidenţialitate le vor pierde. Nu toate sporurile vor fi tăiate, printre acestea şi cel de şef.

”Cel de calculator nici nu ar trebui să existe din punctul nostru de vedere și vom propune eliminarea. Așa cum am propune și eliminarea și pentru sporul de confidențialitate. Dacă lucrezi într-un domeniu în care trebuie să respecți confidențialitatea, atunci nu trebuie să fii răsplătit pentru că respecți legea.

Acolo unde sunt sporuri anapoda, în momentul în care le luăm la puricat, punem degetul pe rană și fie le acordăm fie într-o sumă fixă, dacă ele trebuie acordate, fie unele vor fi eliminate”, a mai spus Turcan.

Sporul de radiaţii ar putea fi menţinut

Raluca Turcan a pledat pentru menţinerea sporului de radiaţii pentru toţi cei care lucrează în Palatul Parlamentului. Numai că, sporul va fi acordat la fel, şi pentru preşedinţii celor două camere ale parlamentului, şi pentru portar.

”Acest spor, dacă se acordă, trebuie dat într-o sumă fixă. Pentru că la fel e şi portarul şi femeia de serviciu şi referentul”, a menționat Raluca Turcan, ministrul Muncii și Protecției Sociale.

Menţinerea sau acordarea sporului de antenă va fi decisă după o analiză pe care ministrul a cerut-o de la o echipă de experţi din mai multe ministere.

”La finalul acestei analize, care va presupune și negocierea și prezentarea cu reprezentanții fiecărei categorii ocupaționale, vom face tabloul exact al modului în care noi privim salarizarea în sistemul public. Să avem un plafon al sporurilor, dincolo de care salariiile în sistemul public să nu mai crească. După aceea, aceste sporuri pe care noi le identificăm, unele să fie plafonate, altele să fie eliminate, sau chiar încurajatoare, motivante”, a concluzionat ministrul Muncii.

Raluca Turcan, despre o nouă lege a salarizării

Ministrul Muncii anunță că am putea avea o nouă lege a salarizării, într-un an de zile. Această lege ar putea fi „într-adevăr unitară”, pentru că în prezent sunt atât de multe excepţii de la lege, încât „excepţia a devenit regula”.

”Pe fond, nu mai avem foarte mult de lucru la această lege, dar, după ce o finalizăm, ne trebuie un consens politic, evident, în coaliţia de guvernare şi ulterior să începem negocierile cu fiecare categorie socio-profesională. După aceea să trimitem proiectul de lege la Parlament, acolo, evident, vor avea loc dezbateri pentru că nu suntem deţinătorii adevărului absolut şi într-un final să iasă această lege”.

Ministrul este de părere că într-un an de zile am putea avea această nouă lege.

”Eu cred că într-un an de zile am putea avea o nouă lege a salarizării unitare şi care să fie, într-adevăr, unitară (…) Excepţia a devenit regula în sistemul de salarizare unitar.”, a mai afirmat Turcan.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *