Ministrul Muncii și Protecției Sociale, Raluca Turcan, a anunțat ce demersuri vor fi făcute în perioada următoare, în ceea ce privește evaluarea dosarelor de pensii.
În perioada care urmează, ministrul Muncii a precizat că una dintre intervențiile esențiale va fi procesul de recrutare pentru personal suplimentar, angajat pe o perioadă determinată pentru operațiunile de evaluare. De asemenea, Raluca Turcan a dezvăluit că s-a ajuns deja la 310.000 dosare de pensii evaluate la nivel național, în ciuda condițiilor existente la nivelul caselor teritoriale din toată țara.
„Discuțiile pe care le-am purtat, la Zalău, cu reprezentanții Casei Județene de Pensii Sălaj îmi confirmă faptul că efortul național de evaluare a dosarelor de pensii are susținere în structurile locale, însă una dintre intervențiile esențiale în perioada imediat următoare va fi procesul de recrutare pentru personal suplimentar, angajat pe o perioadă determinată pentru operațiunile de evaluare.
La nivel național, am ajuns deja la 310.000 dosare evaluate, în condițiile în care am început acest proces cu resursele modeste existente la nivelul caselor teritoriale din toată țara.
Ne-am propus ca, în a doua parte a anului viitor, să finalizăm digitalizarea tuturor celor 5 milioane de dosare din România, iar, pentru a atinge acest obiectiv, resursa umană actuală – 1.300 de angajați la nivel național – nu este suficientă. Spre comparație, ultimul proces similar realizat în România a presupus verificarea a 1 milion de dosare în aproximativ 5 ani, în perioada 2005 – 2010.”, a scris Raluca Turcan.
Raluca Turcan, despre evaluarea dosarelor de pensii: „Ne-am propus ca, în a doua parte a anului viitor, să finalizăm digitalizarea tuturor celor 5 milioane de dosare din România”
Ministrul Muncii și Protecției Sociale a comparat procesul de evaluare a dosarelor de pensii cu ultimul proces de acest fel realizat în România, afirmând că atunci au fost verificate „1 milion de dosare în aproximativ 5 ani, în perioada 2005 – 2010”.
„Spre comparație, ultimul proces similar realizat în România a presupus verificarea a 1 milion de dosare în aproximativ 5 ani, în perioada 2005 – 2010. Prin PNRR, vom avea finanțare de 100 de milioane euro pentru a susține atât procesul de digitalizare a dosarelor de pensii aflate în plată, cât și dotarea cu echipamente și servicii electronice a Casei Naționale de Pensii Publice și a structurilor teritoriale, ceea ce va facilita atât relația cu beneficiarii, cât și accesul acestora, online, la toate informațiile din propriul dosar de pensie”, a mai scris Raluca Turcan pe pagina sa de Facebook.
Raluca Turcan a anunțat că va crește vârsta de pensionare pentru femei
Raluca Turcan, ministrul Muncii, a anunțat că vârsta de pensionare pentru femei va creşte şi va ajunge la 65 de ani, dorindu-se o egalizare cu cea a bărbaților.
Guvernul plănuiește să crească treptat vârsta de pensionare, urmărindu-se un plan de egalizare. În prezent, femeile ies la pensie la 61 de ani.
„Pe actuala lege, noi avem un plan de egalizare a vârstei de pensionare spre 65 de ani, deja asumat până în anul 2030”, a declarat Turcan.
Ministrul Muncii a precizat că se vrea egalizarea vârstei de pensionare, însă nu va fi depășită în niciun caz vârsta de 65 de ani.
„Acum, vârsta de pensionare a femeilor este 61,7, la anul va fi mai mult. Din ce în ce mai mult, până în anul 2030, așa prevede actuala legislație. Vârsta de pensionare a bărbaților și a femeilor va fi egală”, a adăugat Turcan.
Pe de altă parte, premierul Florin Cîțu o contrazice. Acesta spune că PNRR nu prevede creșterea vârstei de pensionare.
„În PNRR nu scrie de vârsta de pensionare de 65 de ani. Hai să discutăm de legea pensiilor când apare. Bineînțeles că există discuții. O să vedem care e propunerea finală. Deocamdată avem această ordonanță, în care se extinde opțional dacă vrei să lucrezi în plus. Azi e singurul proiect pe care îl avem. Prefer să discutăm pe chestiuni concrete.”, a declarat Prim-ministrul României, Florin Cîțu.