Luni, 15 februarie, la Realitatea Plus, Raluca Turcan, ministrul Muncii, a declarat că unele sporuri pentru bugetari vor fi eliminate. Este vorba despre sporul de calculator sau sporul de confidențialitate, care nu ar trebui să existe. De aceea, se va propune eliminarea lor, iar modificările ar urma să fie realizate în Parlament.
În plus, ministrul Muncii a anunțat că scopul eliminării acestor sporuri nu este să facă rău bugetarilor.
„Realmente, sunt categorii de bugetari care muncesc foarte mult și merită motivați și, în același timp, bugetari care lucrează în condiții dificile. Aceștia trebuie sprijiniți acolo unde sunt sporuri anapoda, în momentul în care le luăm la puricat, unul câte unul, punem degetul pe rană și, fie le acordăm într-o sumă fixă, dacă vor fi necesare, dar unele vor fi eliminate”, a spus Turcan.
Raluca Turcan anunță eliminarea unor sporuri pentru bugetari
În ceea ce privește sporul de antenă, Raluca Turcan a menționat că ar trebui să fie acordat într-o sumă fixă.
„Dacă există un nivel de radiații sau expunere la radiații, funcționarii să fie recompensați”, admite ministrul Muncii.
Despre sporul de calculator, Raluca Turcan nu are, însă, aceeași părere.
„Nici nu ar trebui să existe (spor de calculator – n.r.), din punctul nostru de vedere, și vom propune eliminarea. Așa cum am propune eliminarea și pentru sporul de confidențialitate. Dacă lucrezi într-un domeniu care presupune confidențialitate, nu trebuie să fii răsplătit pentru faptul că respecți legea”, a mai spus ministrul Turcan.
Raluca Turcan a vorbit despre o nouă lege a salarizării
Ministrul Muncii anunță că am putea avea o nouă lege a salarizării, într-un an de zile. Această lege ar putea fi „într-adevăr unitară”, pentru că în prezent sunt atât de multe excepţii de la lege, încât „excepţia a devenit regula”.
”Pe fond, nu mai avem foarte mult de lucru la această lege, dar, după ce o finalizăm, ne trebuie un consens politic, evident, în coaliţia de guvernare şi ulterior să începem negocierile cu fiecare categorie socio-profesională. După aceea să trimitem proiectul de lege la Parlament, acolo, evident, vor avea loc dezbateri pentru că nu suntem deţinătorii adevărului absolut şi într-un final să iasă această lege”.
Ministrul este de părere că într-un an de zile am putea avea această nouă lege.
”Eu cred că într-un an de zile am putea avea o nouă lege a salarizării unitare şi care să fie, într-adevăr, unitară (…) Excepţia a devenit regula în sistemul de salarizare unitar.”, a mai afirmat Turcan.
Raluca Turcan: „De ce consider eu că trebuie să fie o doză destul de mare de precauţie, atunci când vorbim de această lege?”
Ministrul Muncii a declarat că Legea 153/ 2019 „a plecat de la premisa de a fi una cât de cât în regulă”.
”S-a creat o grilă de creştere pentru salariile de bază şi o grilă de creştere pentru sporuri, multe dintre ele fiind plafonate într-un procent de 30 la sută din plafonul ordonatorului de credit. Dar, pe acest principiu relativ corect, au apărut excepţii şi unele categorii socio – profesionale au devansat toate etapele de creştere, atât pentru salariile de bază, cât şi pentru sporuri. De ce consider eu că trebuie să fie o doză destul de mare de precauţie, atunci când vorbim de această lege?
Pentru că o categorie beneficiară de excepţie pentru care sporurile au ajuns să fie chiar 85 la sută în plus faţă de salariul de bază o reprezintă sistemul de sănătate şi anume medicii şi sunt medici care cu sporuri cu tot, ajung să aibă 85 la sută în plus faţă de salariul pe care l-ar avea fără sporul de condiţii foarte periculoase, foarte dificile. Ori medicii au fost eroi în această etapă. Gândiţi-vă, cum ar fi să vină un decident şi să spună, hai, nu ne interesează” a mai afirmat Turcan.
Aceasta crede că „trebuie raţiune, populismul lăsat de-o parte”.
”Ştiu că pentru unii politicieni ar fi foarte interesant să vină la televizor şi să spună tăiem toate sporurile, nu ne mai trebuie, bugetarii dacă s-ar putea să trăiască cu salariul minim pe economie. Ştiţi că în momentul de faţă, în sistemul bugetar există aproximativ 60.000 care sunt plătiţi cu salariul minim pe economie. În acelaşi timp, în sistemul privat avem aproximativ 1,3 milioane de angajaţi plătiţi cu salariul minim pe economie”, a ai declarat Turcan.