Raluca Turcan, ministrul Muncii, a anunţat că toate salariile bugetarilor vor fi analizate şi va pregăti o formulă prin care să se reaşeze raportarea sporurilor la salariul de bază.
Raluca Turcan a declarat că sporurile au fost modificate şi vor fi acordate în funcţie de anumite excepţii în cadrul categoriile bugetare, urmând ca unii dintre angajaţi să aibă salarii mai mari ca alţii, aflaţi în aceeaşi poziţie.
„E foarte important ca sistemul bugetar să fie stimulat, să performeze şi să avem şi eficienţă. Dacă arunci anatema pe întreg sistemul rişti ca unii oameni să fie demobilizaţi. Problema este de aplicare a legii şi vina nu o au cei care au beneficiat de sporuri peste plafonul prevăzut de lege, ci la cei care în permanenţă, prin diferite modificări la legislaţia în vigoare au permis tot felul de excepţii. Din nefericire o lege a salarizării unitare în sistemul public a devenit, prin excepţii, o lege a salarizării neunitare“, a delcarat Raluca Turcan.
Raluca Turcan: „Am ajuns să avem funcţii cu salarii diferite de bază“
Ministrul Muncii a mai spus că s-a ajuns să avem funcţii cu salarii diferite de bază, iar unii au dat în judecată statul și au avut câștig de cauză.
„În mod normal, principiul legii salarizării unitare era ca sporurile să nu depăşească 30% din salariul de bază. Acest plafon de 30% a fost depăşit, o dată, prin excepţii pentru anumitencategorii bugetare. Ulterior el a fost transferat la ordonatorul principal de credite și au început să adauge sporuri neţinând cont de funcţiile de bază şi am ajuns să avem funcţii cu salarii diferite de bază, oamenii au dat în judecată pentru că considerau că la pregătirea egală, muncă egală trebuiau să aibă un salariu egal. Au câştigat muţi dintre ei în instanţă şi am ajuns ca unii dintre ei să aibă lefuri mai mari decât alţii din aceeaşi categorie ocupaţională care nu au mai dat statul în judecată”, a menționat ministrul Turcan.
Ce se întâmplă cu sporurile din sistemul sanitar
Ministrul Muncii a precizat că sistemul sanitar este unul dintre domeniile în care unii dintre angajaţi au ajuns să aibă salarii la nivelul anului 2022, în timp ce în alte cazuri remunerația se menţine la nivelul anului 2018.
„Zona sistemului sanitar este un exemplu despre cum s-au putut sparge echipele sanitare din acelaşi domeni. Au crescut unele lefuri, dar au fost lăsate infirmierele, brancardierii, unii beneficiazăde salarii la nivelul anului 2022, iar alţii sunt cu salariile la nivelul anului 2018, în condiţiile în care, pe categoria ocupaţională, sănătate, trebuia să avem o ierarhizare a acestor salarii în funcţie de relevanţa muncii pe care oamenii o prestează”, a declarat Raluca Turcan.
„Aşezăm nivelul sporurilor raportat la nivelul salariilor de bază“
Ministrul Muncii, Raluca Turcan a explicat şi ce măsuri au fost luate la nivelul Ministerului, aceasta adăugând că se dorește aşezarea nivelul sporurilor prin raportarea la nivelul salariilor de bază.
„Am creat o echipă mixtă din Ministerul Muncii şi Protecţiei Sociale cu Ministerul Apărărăii, Ministerul de Interne şi Ministerul Finanţelor, care să pregătească o formulă care să reaşeze în primul rând raportarea sporurilor la salariul de bază. Noi credem că trebuie să existe un plafon care să nu mai fie depăşit cu niciun fel de excepţie. Aşezăm nivelul sporurilor raportat la nivelul salariilor de bază, reanalizăm numărul sporurilor, pentru că sunt unele sporuri care pur şi simplu nu sunt justificate şi evaluăm ca ele să fie acordate în sumă fixă”, a mai spus Raluca Turcan.