Ministrul Muncii, Raluca Turcan, a declarat că salariile bugetarilor nu vor fi tăiate. În schimb, Raluca Turcan susține că se va umbla la sistemul de acoperire echitabilă a celor plătiţi din bani publici, subliniind, în acest sens, că se face o verificare o a justeţei unor sporuri.
„Una este să te referi la nivelul de salarizare şi una este ce se adaugă în plus la salarizarea din sistemul public. Este foarte posibil ca, echilibrând acest sistem de sporuri, unii care beneficiau de spor, nu ştiu, de antenă, într-un loc unde nu au nicio treabă cu antena să nu mai beneficieze de acel spor. Dar nu se taie salariile. Se umblă la sistemul de acoperire echitabilă a celor plătiţi din bani publici. Facem o verificare a justeţei unor sporuri”, a declarat Raluca Turcan.
Raluca Turcan: „ Legea salarizării unitare a creat disproporţii şi inechităţi atât de mari“
Ministrul Muncii a precizat că în momentul de faţă este haos în privinţa salarizării bugetare, deoarece nu se mai respectă niciun principiu din lege.
„În momentul de faţă, din 2017, suntem pe o lege în sistemul public de salarizare care se cheamă Legea salarizării unitare, dar care numai unitară nu este, întrucât din momentul în care a intrat în aplicare s-au creat disproporţii şi inechităţi atât de mari încât avem şi nemulţumire şi distorsiuni care nu îşi au local.
Dau câteva exemple. În primul rând legea este gândită pe grupe ocupaţionale, în care unii au fost crescuţi mai repede. În categoria celor care au crescut există activităţi similare altor categorii ocupaţionale şi, în momentul în care au crescut aceştia, cei din alte categorii au dat în judecată statul, invocând echitate de salarizare şi în felul acesta am ajuns la procese în instanţă, câştigate, cu drepturi care trebuie plătite“, a menționat Raluca Turcan.
„Nimeni nu îşi propune să taie venituri“
Ministrul Muncii a mai spus că nu și-a propus o tăiere a veniturilor bugetarilor, ci vrea o corectare a legii.
„Deci, practic, este un haos în momentul de faţă în privinţa salarizării bugetare, pentru că nu se mai respectă niciun principiu din acea lege. La început de mandat am solicitat o evaluare a tuturor acestor inechităţi, să vedem unde s-au produs distorsiunile şi să încercăm să corectăm şi legea salarizării unitare. Nimeni nu îşi propune să taie venituri. Aceasta este o temă inventată, propagată în perioada de campanie electorală, şi s-a dovedit a fi neadevărat”, a mai spus Raluca Turcan.
Florin Cîțu a anunțat că e umblă la sporuri
Premierul Cîţu afirmă că în sectorul bugetar, în ultimii ani, „au fost create motivaţii greşite, acele creşteri salariale fără limită”. Acesta anunţă că în legea bugetului pe anul 2021 se vor modifica sporurile în sectorul bugetar.
Întrebat despre sporul de 30% acordat angajaţilor din prefecturi în 2020, Cîţu a afirmat că „a fost o lege dată anul trecut în mijlocul pandemiei”.
„Ne uităm la toate sporurile în sectorul public pentru bugetul din 2021 să vedem care dintre ele se justifică sau nu şi ne uităm la tot sistemul de salarizare. În acelaşi timp, pentru 2021, vom veni cu o lege a salarizării care să elimine din inechităţi. Aşa cum a fost făcută, Legea salarizării în 2017 promitea acest lucru. După aceea, au apărut tot felul de excepţii şi, de fapt, tineţi minte, primul lucru care s-a spus a fost că preşedintele României are cel mai mare salariu şi nu mai este aşa. Au apărut tot felul de excepţii şi trebuie corectate”, a mai spus Florin Cîţu.