Joi seara, 18 februarie, Raluca Turcan a anunțat, pe o rețea de socializare, că noul soft, care va fi folosit în procesul de evaluare a dosarelor de pensii din sistemul public, a fost testat astăzi, la Casa Județeană de Pensii Tulcea.
Aceasta a subliniat că noul soft va fi prezentat agențiilor din teritoriu în cursul săptămânii viitoare.
„De săptămâna viitoare, vom prezenta acest soft tuturor caselor teritoriale de pensii, care vor evalua astfel:
– 250 000 de dosare ale agricultorilor, care sunt în format letric (dosar cu șină);
– 1 300 000 de dosare într-un format mai ușor de accesat;
– 3 400 000 de dosare într-un format intermediar care va fi modernizat.La AJPIS Tulcea, am discutat cu inspectorii sociali și cu reprezentanții AJOFM despre situația persoanelor vulnerabile identificate în cadrul campaniei pe care o avem în derulare, dar și despre modul în care se realizează consilierea celor care pot intra pe piața muncii.
Astfel, persoanele cu o educație sub nivelul a opt clase sunt îndreptate către programe de tipul ”a doua șansă”, iar cele care pot avea acces la calificare sunt îndrumate să acceseze cursuri în acord cu cererea de pe piața locală a muncii.
Până în momentul de față, la nivel național au primit repartiții de angajare 10% dintre persoanele consiliate, adică 3000 din totalul de aproximativ 30 000.
Sperăm ca la finalul acestei campanii, în cadrul căreia vom evalua 170 000 de titulari de ajutor social și 413 000 beneficiari reali, să creștem rata de ocupare și integrarea acestor persoane pe piața muncii.”, a scris Raluca Turcan pe pagina sa de Facebook.
✅ Am testat astăzi, la Casa Județeană de Pensii Tulcea, noul soft care va fi folosit în procesul de evaluare a dosarelor…
Publicată de Raluca Turcan pe Joi, 18 februarie 2021
Raluca Turcan rămâne fermă pe poziții: „Nu vreau să anatemizez sistemul de justiţie sau alte sisteme”
Ca urmare a afirmațiilor ministrului Muncii legat de sporuri de 85% în Justiție și Sănătate, Parchetul General, CSM și șefa ÎCCJ au spus că sporurile din justiție nu depășesc 30%. Cu toate acestea, Raluca Turcan rămâne fermă pe poziții și declară că nu doreşte să „anatemizeze” sistemul de justiţie, însă există excepții de la articolele de lege pentru multe profesii, care prevăd că sporurile se limitează la 30% raportat la ordonatorul de credit.
„Nu intenţionăm să învrăjbim categoriile sociale între ele. A fost cea mai mare pacoste a ultimilor ani. (…) Scopul nostru nu este nici să stigmatizăm sistemul de sănătate. Dimpotrivă, au fost eroi în această perioadă. Din acest motiv am spus că abordarea sporurilor nu poate fi făcută heirupist, pentru că în Sănătate sunt sporuri mai mari, dar asta nu înseamnă că nu le merită. Nu vreau să anatemizez sistemul de justiţie sau alte sisteme, ci dimpotrivă”, a declarat ministrul Muncii în timpul unei conferinţe de presă.
Raluca Turcan a subliniat legătura care există între sistemele privat şi public:
Sistemele privat şi public trebuie văzute în echilibru. Pentru un sistem privat puternic trebuie să ai un sistem public care să educe sistemul privat, un sistem public care să însănătoşească oamenii care lucrează în sistemul privat, să-i apere, să facă dreptate. Datoria noastră este să sprijinim întreaga societate, iar în materie de sistem public de salarizare, doar să aducem echitate, unitate şi sustenabilitate”, a spus Raluca Turcan.