Situație alarmantă la Iași după ce în mai multe zone se braconează fără nicio jenă. Aproape zilnic în pădurile din județ se organizează partide de vânătoare ilegale, iar situația pare scăpată de sub control. Legile sunt destul de blânde, iar asta nu face decât să-i încurajeze pe braconieri. Un dosar deschis pentru braconaj la sfârșitul verii trecute nu a fost nici acum finalizat. Atunci, polițiștii de frontieră au surprins mai multe persoane cu ajutorul unei camere de termoviziune. O armă a fost ridicată, însă nu s-a luat nicio măsură încă
La Iași se braconează. Nu este nicio noutate. De ani și ani se organizează partide de vânătoare ilegale în tot județul. Totuși, în câteva comune se pare că situația este scăpată de sub control. Vorbim despre comunele Prisăcani, Comarna, Costuleni și Răducăneni. În zonă există un număr destul de mare de porci mistreți și sunt destul de des întâlnite și căprioare. Numărul mare de animale ridică și „apetitul” vânătorilor. Deși periodic, conform reglementărilor, se organizează partide de vânătoare, nu este suficient, din câte se pare, iar braconajul este în floare. Reporterii BZI au vorbit cu mai mulți localnici din comunele mai sus menționate. Mulți spun că aproape în fiecare zi se aud focuri de armă.
„Se tot aud pocnituri. Ziua nu prea, dar noaptea se aud. Braconieri, doar un om întreg nu se duce noaptea prin pădure”, a spus un localnic din Prisăcani.
Noaptea, braconierii acționează cel mai bine. De regulă apelează la o metodă foarte bine cunoscută și anume „la far”. Cum se braconează? Vânătorii montează lumini puternice pe mașini de teren și merg prin zonele în care se găsesc animale sălbatice. Când surprind vânatul, trag de multe ori cu arma direct din mașină. Această metodă de braconaj i-a trimis pe mulți pe mâinile medicilor. Au fost cazuri în care armele s-au descărcat accidental.
Legile sunt blânde
Braconajul este oarecum încurajat de legi și de relații. Reporterii BZI au vorbit cu un vânător, sub protecția anonimatului. Acesta a spus că cei mai mulți braconieri sunt tot din rândul vânătorilor autorizați.
„Înainte, oamenii mai puneau capcane, șfacuri, acum se merge mai mult pe împușcat. Vănătorii autorizați sunt și cei mai mari braconieri. Motivul este simplu. Când mergi la o vânătoare autorizată trebuie să plătești dacă vrei să iei trofeul, nu poți împușca poate cât ai vrea și tot așa…”, a spus vânătorul. Există voci care spun că porcii împușcați la braconaj ar ajunge pe sub mână în comerț. Încă de la începutul acestui an, în comunele mai sus menționate s-ar fi braconat peste o sută de porci mistreți. Desigur, datele sunt pur estimative, însă asta este părerea paznicilor de vânătoare. „Peste o sută de porci s-au împușcat în zona Prisăcani-Răducăneni anul acesta. Cel puțin”, a spus un paznic de vânătoare.
Anchetă într-un caz de braconaj
În luna august 2019, mai mulți indivizi au fost surprinși de polițiștii de frontieră în apropierea unei stâni. După ce s-au auzit focuri de armă, polițiștii de frontieră au apelat la ajutorul unei camere cu termoviziune. Așa au observat mai multe persoane care cărau un obiect destul de voluminos. Oamenilor legii nu le-a fost prea greu să-și dea seama despre ce este vorba. Persoanele erau de fapt braconieri, iar obiectul cărat era un mistreț abia împușcat.
„În data de 12.08.2019, la ora 01:30, pe un fond de vânătoare gestionat de Direcția Silvică Iași, din extravilanul localității Costuleni, au fost găsiți trei mistreți împușcați. Organele de cercetare deplasate la fața locului au identificat în zonă patru persoane, precum și un autoturism de teren în care s-au găsit cartușe de vânătoare. De asemenea, există indicii că în activitatea ilegală au mai fost implicate alte două persoane.
Mistreții împușcați au fost predați Direcției Sanitare Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor Iași, în vederea stabilirii cu certitudine a cauzei morții, precum și pentru efectuarea analizelor obligatorii, inclusiv a celor pentru determinarea virusului Pestei Porcine Africane. Cu privire la implicarea persoanelor în posibilul caz de braconaj, se efectuează cercetări de către organele competente. În cazul în care vor fi găsiti vinovați, braconierii riscă închisoarea de la 3 la 7 ani”, se arăta într-un comunicat al RNP ROMSILVA – Direcția Silvică Iași, imediat după ce în cotidianul BUNa ZIUA IAȘI au apărut informații legate de cazul de braconaj.
Au fost identificați toți cei implicați
Polițiștii de frontieră care i-au observat pe indivizi au ajuns la o stână. Când au ajuns, doar patru persoane se mai aflau acolo. Când polițiștii de frontieră au început să verifice zona, au găsit trei cadavre de mistreț. Într-un autoturism de teren au fost găsite patru cartușe de vânătoare și cinci tuburi. Două dintre cartușe erau cu glonț, iar două cu proiectil unic. Din cei șase indivizi, doar unul deținea permis de port armă și deținea arme de foc. Nu a fost însă găsit la momentul respectiv.
Polițiștii ieșeni au deschis un dosar penal și au făcut verificări. După ceva timp au stabilit cine au fost cei implicați în această poveste. Este vorba despre Mihai Stavarache, Ionuț Toderică, Laurențiu Dodan, George Lungu și Andrei Ursu. Cel din urmă avea permis de port armă și deținea arme de foc. În urma anchetei, o armă de vânătoare i-a fost ridicată bărbatului. Anchetatorii cred că porcii au fost împușcați cu ajutorul acesteia.
Nimeni nu a fost încă pedepsit
Deși au trecut câteva luni bune, ancheta nu a fost finalizată, deci, nimeni nu a fost tras la răspundere. În orice caz, dosarul penal a fost deschis în REM. Surse din cadrul anchetei au precizat că arma de vânătoare a fost trimisă la expertiză și urmează să se stabilească cine este vinovat. Teoretic, toți indivizii care au fost găsiți lângă stână au fost părtași. Practic însă, lucrurile probabil vor sta altfel. În județ au fost extrem de puține cazuri în care braconierii au ajuns după gratii.
Anul trecut, polițiștii din cadrul Inspectoratului de Poliție Județean (IPJ) Iași au constatat 63 de infracțiuni la regimul armelor și munițiilor, cu 11 fapte mai multe decât în anul 2018. De asemenea, au fost confiscate 104 arme și 1.449 cartușe. Legat de regimul fondului cinegetic și protecția vânatului au fost constatate doar patru infracțiuni. În tot acest timp, sătenii din comunele Prisăcani, Comarna, Costuleni și Răducăneni își continuă nestingheriți măcelul din păduri, chiar sub nasul autorităților? Sau cu complicitatea lor? Vom reveni!