Prima pagină » National » Raed Arafat, supărat pe cei care nu vor să respecte regulile: „Să nu forțăm să ajungem la cifre pe care nu le putem gestiona”

Raed Arafat, supărat pe cei care nu vor să respecte regulile: „Să nu forțăm să ajungem la cifre pe care nu le putem gestiona”

10 mart. 2021, 21:53,
Bianca Rebegea, în National

Miercuri seara, 10 martie 2021, Raed Aarafat, șeful Departamentului pentru Situații de Urgență, a vorbit, la B1 TV, despre carantinarea impusă din cauza pandemiei de coronavirus. El consideră că foarte mulți oameni se luptă din greu să nu respecte regulile.

Secretarul de stat este de părere că ora 22 pentru limitarea circulației pe timp de noapte este o oră rezonabilă, fiindcă „în Franța îți spune să ajungi acasă la 18”.

„Pentru fiecare măsură vine cineva și găsește o soluție. Dar de fapt ne păcălim singuri. Pe lângă măsurile care sunt, mai puțin se observă măsurile care se văd pe zone.

În ceea ce privește ora 22, efectul este ca să ajungi acasă la 22, te pui în mișcare de la 21. Nu am luat măsuri cum e în Frranța, care îți spune să ajungi acasă la 18.

Referitor la stațiuni, intenția este reducerea aglomerației. 70 la sută poate duce la reducerea aglomerației în hoteluri. În lift o să fie 2 în loc de 4, la masă o să fie mai puțini la micul dejun.

Când apare o măsură, în loc să înțeleagă ce înseamnă măsură, încearcă să găsească soluții să eludeze.

Din păcate singurul mod pentru a nu ajunge la un vârf, este esențial să respectăm regulile. Dar să nu forțăm să ajungem la cifre pe care nu le putem gestiona”, spune Raed Arafat.

Raed Arafat, despre mutațiile coronavirusului: „Era clar că vom avea tulpinile în România”

Luni, 8 martie, la Antena 3, Raed Arafat a vorbit despre cele trei mutații ale coronaviruslui, care au ajuns și în România. Șeful DSU spune că era de așteptat să ajungă și în țara noastră, deoarece lumea circulă, merge în concediim și există o mișcare constantă.

„Era de aşteptat. În momentul în care se călătoreşte, exista mişcare, lumea merge în concedii, era clar că vom avea tulpinile în România. O metodă de control rămâne protecţia, asta înseamnă masca, distanţare, anumite măsuri luate temporar ca la Timişoara. La acest moment vaccinul este soluţia optimă. E posibil să se ajungă la alte doze de rapel, ca vaccinul antigripal când apar mutatii şi modificări. Vaccinurile reduc şansele unei forme grave.

Continuăm cu limitarea mişcării şi a contactului până avem un număr mai mare de vaccinări. Aceste tulpini se răspândesc mai uşor, sunt mai agresive, de aici vine presiunea pe sistemul sanitar. Apelul spre populaţie este să ne intelega, înţelegem şi noi ca oamenii au ajuns la limita răbdării”, a declarat Raed Arafat.

Institutul Național de Sănătate Publică – Centrul Național de Supraveghere și Control al Bolilor Transmisibile a fost informat, de către laboratorul INBI Balș, că în România au fost confirmate două cazuri de infectare cu SARS-COV-2, cu varianta braziliană P.1. a SARS-CoV-2.

Unul dintre cazuri este un bărbat în vârstă de 38 de ani, din Muninicipiul București, simptomatic, având condiții medicale preexistente, fără istoric de călătorie și fără contact cunoscut cu caz confirmat cu COVID 19. Sursa nu poate fi precizată.

Al doilea caz este un bărbat, în vârstă de 57 de ani, tot din București, simptomatic, având condiții medicale preexistente și care ar proveni dintr-un focar de colectivitate cu 3 cazuri, sursa posibilă fiind unul dintre colegi.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *