Prima pagină » Actualitate » Raed Arafat, şeful DSU, revoltat că un manager a solicitat o maşină de pompieri să păzească spitalul: „Nu există!” – VIDEO
Raed Arafat, şeful DSU, revoltat că un manager a solicitat o maşină de pompieri să păzească spitalul: „Nu există!” - VIDEO

Raed Arafat, şeful DSU, revoltat că un manager a solicitat o maşină de pompieri să păzească spitalul: „Nu există!” – VIDEO

07 oct. 2021, 10:21,
Elena Nicoleta Bujor, în Actualitate

Reprezentantul Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă din cadrul Ministerului Afacerilor Interne, medic Raed Arafat, afirma faptul că solicitarea de a avea o autospecială de pompieri în curtea unităţii medicale este una absurdă. Secretarul de stat a menţionat ca această variantă nu este fezabilă, însă fiecare spital ar trebui să aibă, potrivit legii, personal autorizat pentru a verifica instalațiile de energie.

”Nu există! Să păzești spitalele cu mașină de pompieri, nu există. Asta înseamnă să ai câte o mașină la fiecare spital din țară și asta nu se poate. Legea spune că fiecare instituție trebuie să aibă personal propriu de prevenire, să verifice situația energetică. Personal propriu este că ai pe tură 2-3 pompieri care verifică pe partea asta de prevenție. Nu poți să pui o mașină de pompieri să păzească spitalul, asta nu se întâmplă nicăieri în lume. Incendii în spitale au fost și în afară, în alte țări. Asta nu scuză ceea ce s-a întâmplat la noi, dar nici să nu credem că doar la noi se întâmplă.”, a spus Raed Arafat, la DigiFM.

Cristian Oancea, managerul Spitalului din Timișoara, a solicitat o mașină de pompieri de frica unui incendiu ca la Spitalul din Constanța

Cristian Oancea, managerul Spitalului „Victor Babeș” din Timișoara a transmis ieri, 6 octombrie 2021, faptul că îi este frică de posibilitatea izbucnirii unui incendiu asemănător ca cel de la Spitalul de Boli Infecțioase din Constanța.

Managerul, în cauză, a făcut solicitare la Inspectoratul pentru Situații de Urgență, pentru a i se trimite o autospecială de stingere să fie permanent în curte în caz de incendiu.

De precizat faptul că aceeași conducere consideră că la Spitalul din Timișoara ar putea izbucni un incendiu la fel ca cel de la Spitalul din Constanța. Mai mult decât atât, Cristian Oancea așteaptă răspuns de la Inspectoratul pentru Situații de Urgență dacă cererea sa va primi sau nu aprobare, întrucât nu a mai fost făcută o astfel de solicitare.

Incendiu puternic la Spitalul din Constanța. 10 persoane au decedat

Reamintim faptul că la data de 1 octombrie 2021, un incendiu puternic a izbucnit la Spitalul Clinic de Boli Infecțioase din Constanța. Zeci de pompieri și nu mai puțin de 40 de ambulanțe din municipiu și alte județe s-au deplasat pentru a lichida incendiul. În cauză au fost activate planurile de intervenție alb și roșu.

„Spitalul este în subordinea primăriei, dar am activat planul Alb. Sunt ambulanțele. Nu este în subordinea președintelui CJ, dar suntem în contact în permanență cu cei care sunt la fața locului. Deocamdată, din ce știu, nu sunt victime și nu sunt răniți. Planul Alb înseamnă evacuarea UPU și a secției de terapie intensivă. Pacienții vor fi transferați la Spitalul Județean. Se va face și o triere, cei în stare critică vor fi duși la terapie intensivă”, a transmis președintele Consiliului Județean Constanța.

În urma incidentului nefericit, au fost declarate 10 persoane decedate, unde șapte dintre acestea au murit arse vii în interiorul spitalului. Ulterior, la câteva zile după izbucnirea incendiului, au mai fost anunțate trei pacienți decedați. Bilanțul victimelor a ajuns la zece.

La spital s-au găsit mai multe nereguli la instalație, aceasta necesitând a fi înlocuită integral. Se crede că suprasolicitarea din ATI de la paturile cu oxigen ar fi principala cauză.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *