Raed Arafat, șeful DSU, s-a deplasat la Constanța acolo unde a izbucnit incendiul. Iată primele declarații ale șefului DSU oferite în cadrul conferinței de presă realizate pe subiectul incendiului de la Spitalul din Cluj, alături de mai multe autorități.
Raed Arafat a comunicat concluziile preliminare despre felul în care s-a acționat la momentul incendiului.
Raed Arafat declarații despre incendiul de la Spitalul din Constanța
În urma incendiului izbucnit la secția de ATI a Spitalului din Constanța, Raed Arafat s-a deplasat la fața locului pentru a ancheta împreună cu autoritățile competente, incendiul. După analiză, a fost susținută o conferință de presă, unde alături de Rodica Tudoran, șefa UPU, Silviu Coșa, prefectul județului, șeful ISU Dobrogea, Cristian Amarandei, Cristian Radu, prim adjunctul IGSU și alții au făcut declarații despre situația Spitalului.
În declarațiile acestuia sunt relatate pe scurt evenimentele subliniind felul în care echipajele au intervenit la fața locului.
„Condoleante familiei celor decedați în tragedie. Au intervenit după un apel la 9.48. Primul echipaj a sosit la 9.56 minute. Au fost suspuse la dispoziţie 128 de subofiţeri, 51 de mijloace, 10 ambulanţe, opt maşini de prim ajutor şi una de terapie intensivă, două autoscări. Din judeţul Ialomiţa au venit alte ambulanţe, din Călăraşi 7 maşini de prim ajutor şi una din Galaţi.
Incendiul a fost lichidat la 10.55, la aproximativ o oră de la apel. În spital au fost 125 de pacienţi internaţi, 120 pacienţi covid, din care 10 la AŢI. Clar că s-a procedat la evacuarea pacienţilor şi transferul bolnavilor la alte unităţi sanitare din Constantă. Am venit aici să venim în sprijinul autorităţilor”, a declarat Raed Arafat.
Incendiul a pornit la secția ATI
Cristian Radu, a făcut și el declarații în cadrul conferinței de presă din data de 1 octombrie 2021. Acesta a menționat faptul că în momentul producerii tragediei, la fața locului s-au mobilizat toate resursele umane pentru a salva victimele.
„După primirea apelului de urgenţă s-a declasat planul roşu de intervenţie. Toate resursele umane au fost mobilizate. S-au salvat şi evacuat pacienţii. Incendiul s-a manifestat în zona de AŢI a spitalului, afectând mai multe saloane. Cauză probabilă – suntem în curs de cercetare. Avem victime decedate. S-a deschis un dosar penal, cercetările sunt în curs de desfăşurare. La momentul acesta nu avem practic leziuni grave în rândul pacienţilor”, a afirmat Cristian Radu.
7 pacienți morți în urma incendiului
Deși inițial, au fost declarați 9 morți, această informație fiind confirmată de Ministrul Sănătății, ulterior oficialii au ieșit în față, spunând că cifra nu este cea corectă, numărul deceselor oficial înregistrate fiind cel de 7, unde 5 dintre aceștia murind la spitalul cu pricina iar 2 la spitalele la care au fost transferați.
„Pacienţii vor rămâne la Constanță. 201 paturi cu oxigen urmau să se deschidă în următoarea perioadă, dar s-au deschis acum pentru pacienţii de la spitalul Constanță. Sunt 7 persoane decedate. La început s-a confirmat cifra de 9, iar după a fost actualizata şi corectata la 7. Ne cerem scuze pentru informaţia iniţială. Asta înseamnă situaţia în dinamică.
La spitalul incendiat au fost găsite nereguli. Nu avea autorizație de la ISU
Cât despre ancheta în ceea ce privește controalele făcute la spital înainte de izbucnirea incendiului, Arafat a declarat că au fost sesizate nereguli iar pe biroul celor de la ISU nu ar fi ajuns nicio autorizație. Ancheta a fost făcută conform raportului realizat în 2020.
„Spitalul de la Constanță a fost supus la 2 controale de către ISU Constantă. În cadrul ultimul control au fost constatate ultimele nereguli care se referă la instalaţiile electrice, siguranţe dezechilibrate. Existau în spital senzori pentru oxigen care existau în saloane. Instalaţia de detectare a incendiilor nu există. Nu putem să tragem la raspungere. Există un procuror care investighează cazul”.
Am alertat colegii de la Bucureşti pentru unele transferuri dacă va fi nevoie. Cauzele incendiului vor fi comunicate după investigaţii. Autorizaţia spitalului nu a ajuns la ISU”, a mai declarat Raed Arafat.
Șefa UPU, Rodica Tudoran, despre situația pacienților transferați de la Spitalul din Constanța
În cadrul aceleiași conferințe de presă, din data de 1 octombrie 2021, susținută alături de Raed Arafat, Rodica Tudoran a făcut declarații despre situația pacienților transferați la alte spitale, afirmând că afară de cei 2 decedați, restul sunt stabili, fără a suferi arsuri.
„Datele pe care le am la acest moment: S-au evacuat pacienţii şi au fost transferaţi la 3 spitale. S-au deschis paturi noi la ATI din alte spitale. Am primit la UPU Judeţean 42 de pacienţi şi 3 membri ai personalului medical. Un pacient a decedat. La Spitalul Judeţean au fost internaţi 16 pacienţi. Am transferat din cei 42 de pacienţi 7 la spitalul de Pneumologie. La Spitalul Militar au ajuns 28 de pacienţi şi din păcate un pacient a decedat”, a spus în cadrul conferinței Rodica Tudoran.
Amintim faptul că pe data de 1 octombrie 2021, a la Spitalul din Constanța a izbucnit un incendiu, declanșându-se planurile alb și roșu de intervenție. S-a deschis dosar penal și se anchetează în continuarea situația pentru a se determina cine va fi tras la răspundere.