Prima pagină » Actualitate » Raed Arafat se așteaptă după implementarea măsurilor de combatere a pandemiei ca numărul infectărilor să scadă

Raed Arafat se așteaptă după implementarea măsurilor de combatere a pandemiei ca numărul infectărilor să scadă

07 nov. 2020, 15:16,
Cristian ZAVASTIN în Actualitate

Șeful Departamentului pentru Situații de Urgență, Raed Arafat, se așteaptă ca peste o lună după implementarea măsurilor de combatere a pandemiei ca numărul infectărilor să scadă.

„Mereu o să fie cineva care o să spună că  nu sunt bune măsurile. Dacă măsurile sunt corecte sau nu vom vedea la 30 de zile care va fi impactul. Reușita va însemna ajungerea la un platou și apoi să scădem numărul de cazuri. Măsurile din plan național sunt suplimentate de măsurile locale”, a declarat Raed Arafat.

Raed Arafat, despre excepția de la regula decalării programului, acolo unde sunt peste 50 de angajați

Angajatorii, care au peste 50 de salariați, sunt nevoiți să organizeze un program decalat de începere a zilei de muncă, în așa fel încât o parte să vină la serviciu şi să plece de la serviciu la o distanță de cel puțin o oră. Conform șefului Departamentului pentru Situații de Urgență, Raed Arafat, măsura a fost adoptată pentru evitarea aglomerațiilor în transportul în comun.

Șeful DSU a declarat și o excepție de la regula decalării programului: persoanele care nu folosesc transportul în comun sunt exceptate, chiar dacă nu scrie acest lucru în actele oficiale. Astfel, Raed Arafat a afirmat: „daca cineva foloseste masina proprie sau vine pe jos la serviciu, poate fi exclus din acele grupuri” pe care le organizeaza angajatorul.

„În zonele cu incidență 1,5 la mia de locuitori, recomandarea este ca toți agenții economici, publici și privați, să ia în considerare munca de la domiciliu și unde nu se poate decalarea programului. Acest lucru trebuie să devină o obligație în toate zonele cu incidență mai mare de 1,5 la mia de locuitori”, a spus Raed Arafat.

„Nu scrie în hotărâre,  dar este de organizare logică. Scopul nostru este să reducem numărul persoanelor care merg în același timp în transportul în comun”, a precizat șeful DSU.

Declaraţia pe propria răspundere pentru localităţile carantinate

Declaraţia pe propria răspundere pentru localităţile carantinate, pe care trebuie să o completeze persoana ce va ieşi din casă după ora 23,00 pentru motivele permise, poate fi scrisă de mână, a declarat, vineri, secretarul de stat în MAI Raed Arafat.

„Declaraţia va fi scrisă de mână, în care spune clar motivul deplasării, bineînţeles, cu datele personale ale persoanei respective. Poate să fie şi un formular, pentru cine vrea să descarce un formular; deci merg amândouă soluţiile”, a declarat Raed Arafat.

„Se păstrează excepțiile privind purtarea măștii“

Șeful Departamentului pentru Situații de Urgență a mai spus că se menţin excepţiile de la portul măştii dacă persoana respectivă se află singură, mănâncă, bea sau fumează.

„Dacă cineva mănâncă sau bea, este normal că se menţin (excepţiile de la portul măştii – n.r.), dar asta este o chestiune numai dacă eşti singur undeva şi nu eşti cu alte persoane. Normal că nu poţi să le spui la oameni să nu mănânce, să nu bea apă sau pe cei care au viciul fumatului să îi opreşti şi posibilitatea să o facă afară. Dar condiţiile sunt foarte clare: nu poţi să faci aceste lucruri împreună cu alte persoane”, a explicat Arafat.

Referitor la sălile de sport, el a menţionat că regulile sunt stabilite prin ordinul ministrului Sănătăţii şi rămân valabile.

„Exact ce a zis ministrul Sănătăţii, asta va fi; ordinul lui va fi aplicat. Este acolo spaţiu închis, este spaţiul care are reguli stabilite prin ordinul ministrului Sănătăţii şi acest ordin se aplică mai departe, nu s-a anulat”, a precizat secretarul de stat în MAI.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`
BZI - Editia Digitală - pdf
18 octombrie 2024
18 octombrie 2024