Prima pagină » National » Raed Arafat respinge acuzația că a aruncat pompierii în foc, în contextul exploziilor de la Crevedia: „Asta e meseria”
Raed Arafat respinge acuzația că a aruncat pompierii în foc, în contextul exploziilor de la Crevedia: „Asta e meseria”

Raed Arafat respinge acuzația că a aruncat pompierii în foc, în contextul exploziilor de la Crevedia: „Asta e meseria”

28 aug. 2023, 21:00,
BZI.ro, în National

Șeful DSU Raed Arafat respinge acuzația că a aruncat pompierii în foc, în contextul exploziilor de la Crevedia.

„Una din competența lor este focul. Asta e meseria, din păcate, și ăsta e riscul. Și când merge acolo sunt riscuri calculate, asumate. Când ajungi ca pompier și vezi situația nu pot eu să mă pun în locul comandatului primului sosit acolo. El văzând, analizând situația a decis anumite chestii. Dacă știa cineva că va fi această explozie, cu siguranță evacuam toți pompierii de acolo. Aceste lucruri sunt imprevizibile. Pompierii au anual intervenții în care răcesc cisterne, intervin pentru prevenirea extinderii unui incendiu. Acolo nu au fost numai cisterne. Acolo au fost și opt case care erau afectate. La explozie au mai apărut alte 11 case care au avut geamuri distruse. (…) Ei voiau să prevină extinderea incendiului la casele respective. Din punctul meu de vedere, a veni acum și a spune la pompieri nu trebuia să fiți acolo, că știați că o să apară o explozie, ei știau că există posibilitatea unei explozii, există posibilitatea unei agravări și ei încercau să-l reducă”, a spus Raed Arafat, luni seară, la Digi24.

Raed Arafat: „Sursa de foc probabil că a fost o țigară”

Raed Arafat spune că „probabil” sursa focului care a provocat exploziile din Crevedia o reprezintă o țigară.

„Din ce-am văzut și ce s-a auzit, e vorba de o sursă de foc. Sursa de foc probabil că a fost o țigară. Ceva nu s-a respectat, ceva a fost. Da, e posibil ca de la o țigară să fi pornit totul, asta va fi stabilit de cei care anchetează la procuratură”, a declarat Arafat.

În continuare zona este supravegheată pentru că mai multe cisterne au în continuare scurgeri și pericolul nu este complet eliminat.

„Sunt cisterne cu scurgeri mici, controlate de pompieri până la epuizarea lor, pentru că e riscant sa intervii asupra lor, deci trebuie sa se scurga sa se finalizeze situatia. O cisternă avea scurgere mai importanta, dar mai sunt si altele”, a indicat șeful DSU. „Riscul este minim, dar daca pompierii simt orice, vor apela la o evacuare mai larga si un perimetru de siguranta”, a adăugat Arafat.

Raed Arafat: „Probabil că are suspiciuni”

 Raed Arafat a vorbit și despre dosarul pe care l-a deschis DNA cu privire la exploziile devastatoare din Crevedia, Dâmbovița.

„DNA-ul, dacă deschide, probabnil că are suspiciuni. Eu văd că ISU, a retras autorizația, a nulat-o, a înștiințat autoritățile.

Ce s-a modificat acolo, n-au mai avut skid, cu făceau altceva. Pe linia ISU, înseamnă cu au luat măsuri clare ca firma să închidă.

ISU nu face zilnic verificări în același loc și acolo unde au competență.

Dacă sunt alte suspiciuni, este treaba celor care investighează”, a spus Raed Arafat.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *