Raed Arafat a avut o primă reacție la cenzurarea presei. Secretarul de stat în MAI consideră că dezinformarea este o armă care este în prezent folosită şi că acest lucru trebuie să înceteze. Șeful DSU, al cărui organism se va ocupa de platformă a menţionat faptul că sunt şi directive europene.
Vă aducem aminte faptul că se pregătește cenzurarea presei. Un proiect arată faptul că DSU va avea în subordine o platformă care va verifica ştirile online. Se pare că platforma ar putea stabili că un jurnalist care publică un articol legat de fapte de corupție ar putea fi considerat prorus şi că încearcă să destabilizeze statul român.
Ce spune Raed Arafat despre cenzurarea presei
Într-o intervenție oficială Raed Arafat a explicat faptul că sunt directive europene şi că dezinformarea este o armă care este puternic folosită în această perioadă. El este de părere că presa nu va fi cenzurată şi că Guvernul trebuie să combată genul ăsta de campanie.
”Dezinformarea este o armă a altora în acest moment. Noi trebuie să o combatem. Noi nu am trecut la închiderea unor portaluri, dar vedeţi în lume s-au luat unele măsuri democratice. Dar o armă folosită în aceste momente, armă a dezinformării şi manipulării trebuie oprită cu toate mijloacele. Monitorizarea şi răspunsul la anumite chestiuni inexacte, distorsionate şi în mod intenţionat dezinformatoare este o datorie a noastră, sunt directive europene în acest sens, sunt reguli europene”, a spus Arafat.
În continuarea declarațiilor, Raed Arafat a menţionat faptul că nu DSU va conduce grupul care va verifica ştirile false din presa online. Informaţiile prelucrate nu sunt destinate DSU ci sunt pentru entități private sau publice dar şi din mediul ONG-urilor. În trecut, Raed Arafat a spus că este o minciună ceea ce se declară despre platforma online.
Jurnalistul ar putea fi considerat prorus dacă va critica Guvernul său pe Klaus Iohannis
Situaţia este una destul de complicată mai ales în contextul în care noua organizație va verifica ştirile online după anumite cuvinte cheie. Se pare că în softul care va fi creat vor fi semnalizate cuvintele cheie care au legătură cu posibile dezvăluiri de corpuție din Guvernul României şi nu numai. Așadar, dacă un jurnalist ar scrie despre o posibilă faptă de corupţie pe care, de exemplu premierul Nicolae Ciucă ar fi suspect că a făcut-o, acel jurnalist ar putea fi considerat prorus și că încearcă să destabilizeze instituţia Guvernului.
Potrivit propunerilor transmise, prima dintre combinațiile care avertizează o „posibilă dezinformare și propaganda rusă” în algoritmii platformei este cea care ar asocia, în același text, Guvernul, premierul Nicolae Ciucă sau președintele Iohannis cu un context de „corupție” ori „incompetență”, având ca marker de dezinformare expresii precum „mizerie” sau „furtișag”.
Așadar, vom vedea dacă cenzurarea presei este o directivă europeană sau Raed Arafat se folosește de un pretext.