Raed Arafat, șeful Departamentului pentru Situații de Urgență (DSU), a afirmat că valul 5 al pandemiei nu reprezintă un pericol doar din cauza numărului mare de persoane infectate cu virusul SARS-CoV-2 ci și din cauza faptului că personalul medical începe să se îmbolnăvească.
”Din păcate, valul 5 se caracterizează printr-un număr mare de cazuri. Vedem în lume cifre foarte mari, chiar și peste 200.000 de cazuri pe zi.
Impactul valului 5 la noi e pe două paliere: e posibil un impact serios pe sistemul medical, din cauza numărului mare de pacienți, chiar dacă o parte vor fi cu simptomatologie ușoară. Vor fi și cazuri grave, cu impact pe ATI.
Problema a doua a acestui val este problema resursei umane care se îmbolnăveşte în masă şi ajunge la izolare. Canada nu degeaba a chemat medicii pozitivi înapoi, la lucru, pentru că, atunci când ţi se îmbolnăvesc zece medici, asistenţi într-o secţie, secţia asta devine inoperabilă, adică nu mai ai oameni în ea. (…)
Noi astăzi am avut în unele sectoare, câte cinci de aici, cinci de acolo, care au plecat în izolare”, a afirmat Raed Arafat, luni seară, 10 ianuarie 2022.
Ca să poată fi combătut valul 5 al virusului COVID-19 sectorul sanitar nu poate rămâne fără personal
Acesta a mai spus că este vorba despre zone din sectorul medical, precum partea pentru situații de urgență, dispecerate unde „stau oamenii împreună”, iar în aceste condiţii a insistat pentru purtarea măştii de protecţie, subliniind că există riscul ca oamenii din personalul medical să se îmbolnăvească între ei până când nu o să mai fie oameni disponibili în sistemele de servicii care trebuie să asigure continuitate.
Șeful DSU a explicat cum anumite ramuri ale economiei pot suferi grav din cauza numărului mare de angajați care ajung să fie izolați după ce au intrat în contact cu persoane bolnave. El susține că există posibilitatea de a apărea dificultăți în continuare activităților în anumite sectoare, printre care și cel sanitar.
„Dacă creşte numărul foarte mult, presiunea va fi pe întregul sector: va fi pe medicii de familie, va fi pe ambulatoriu (…) toate astea e un risc să ajungă să fie colmatate la diferite momente”, a afirmat Raed Arafat.
Medicul a reconfirmat acuratețea testului PCR, care poate confirma o infecție cu varianta Omicron, spre deosebire de anumite teste antigen rapide care pot apărea fals negative. De asemenea, el a recomandat persoanelor care prezintă simptome ale bolii să evite să intre în contact cu alți oameni, până la efectuarea unui test PCR, pentru a evita să îi îmbolnăvească și pe alții.
Măsuri luate la nivel național pentru prevenirea și combaterea răspândirii virusului COVID-19
În contextul creșterii recente de cazuri COVID-19, Guvernul României a adoptat, prin hotărâre de urgență, o serie de măsuri suplimentare pentru combaterea virusului și stoparea valului cinci pandemic, printre care prelungirea cu 30 de zile a stării de alertă și scoaterea din legalitate a măștii textile.
Mai mult decât atât, masca sanitară sau de tip FFP2, care rămân singurele măști acceptate, trebuie purtate în mod obligatoriu, în toate spaţiile închise şi deschise. Aceasta reprezintă una dintre cele mai eficiente măsuri de prevenţie a COVID-19, la nivelul Uniunii Europene.