Prima pagină » Actualitate » Raed Arafat îi contrazice pe liberali: „Nu pot să recomand deschiderea restaurantelor!”
Raed Arafat îi contrazice pe liberali: „Nu pot să recomand deschiderea restaurantelor!”

Raed Arafat îi contrazice pe liberali: „Nu pot să recomand deschiderea restaurantelor!”

26 aug. 2020, 17:38,
Cristian ZAVASTIN în Actualitate

Şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgnţă, Raed Arafat, îi contrazice pe liberali, spunând că în ceea ce privește redeschiderea restaurantelor el nu poate recomanda deschiderea acestora.

„Urmează discuții în acest sens. Ele nu se iau de o persoană singură. Se discută în cadrul Grupului tehnico-științific, la nivel de experți, specialiști. Nu e vorba doar de aspecte medicale, de aici nu mă pronunț până nu se termină discuțiile și avem concuziile finale. Nu pot să recomand deschiderea restaurantelor. “, spune raed Arafat.

Şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgnţă consideră că niciun medic nu ar putea veni să recomande redeschiderea restaurantelor.

„Ce pot să vă spun e că dacă se deschid, ce pot recomanda medicii sunt regulile foarte stricte și în ce condiții se deschid. Dar nu cred că cineva vine să recomande să deschidem restaurantele. Nu poate fi o recomandare. Dacă se dorește deschiderea restaurantelor la un moment dat, putem spune condițiile pentru a reduce riscurile“, a menționat medicul Raed Arafat.

Medicii vor stabili recomandările în cazul deschiderii restaurantelor

Medicul Arafat susține că Recomandările medicale vor fi modalitatea prin care se poate face redeschiderea restaurantelor cu cel mai mic risc posibil.

„E la atitudinea populației, că una e să le deschizi și alta e dacă populația va merge acolo și în ce condiții va merge acolo, în spațiile închise vorbim. Încă sunt discuții, urmează să se ia o decizie finală. Recomandările medicale vor fi modalitatea prin care se poate face asta cu cel mai mic risc posibil. Nu vreau să intru în subiect și să dăm drumul la speculații și, în final, să ne trezim că e așa sau altfel”, a precizat Raed Arafat.

Doar anumite restaurante s-ar putea redeschide

Premierul Ludovic Orban a declarat că doar anumite restaurante s-ar putea redeschide de pe data de 1 septembrie. Premierul susţine că vor fi luate şi măsuri suplimentare de siguranţă odată cu deschiderea restaurantelor.

Conform declaraţiilor făcute de premierul Ludovic Orban, în discuţii se afla şi o propunere de redeschidere doar a anumitor restaurante, baruri sau teatre. Propunerea se referă la menţinerea restaurantelor închise în zonele în care exista un grad de transmitere comunitară ridicată. Autorităţile ar putea calcula numărul de noi cazuri din ultimele 14 zile şi apoi, în consecinţă, ar putea să deschidă sau nu, restaurantele, barurile şi teatrele.

„Vom avea în discuţie această propunere de reluare a activităţii în anumite spaţii închise, reluarea unor activităţi culturale – teatre. cinematografe, reluarea activităţii în unităţi de servire a mesei din spaţii închise – restaurante.

Încă nu pot să vă spun care va fi forma finală pentru că nu iau decizii singur. M-am consultat cu specialişti. Există o propunere să nu se deschidă peste tot, să nu se deschidă unde există un nivel de răspândire a virusului peste un anumit număr de cazuri în ultimele 14 zile. De asemenea, sunt discuţii despre regulile care trebuie respectate odată cu reluarea activităţii în teatre, cinematografe, instituţii de cultură, restaurante”, a declarat Ludovic Orban.

În urmă cu câteva zile, mai mulţi reprezentanţi din domeniul HoReCa au protestat împotriva menţinerii închise a activităţilor din domeniul reprezentat de aceştia.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *