Şeful DSU, Raed Arafat, explică în ce condiţii putem reveni la starea de urgenţă. Într-o intervenţie televizată, acesta a explicat faptul că în aceste momente situaţia este una stabilă, dar începând din septembrie, situaţia s-ar putea schimba. Raed Arafat a menţionat faptul că, în momentul în care în România vor exista constant peste 2500 de cazuri pe zi, iar secţiile de Terapie Intensivă nu vor mai putea face faţă, s-ar putea reveni la starea de urgenţă.
Raed Arafat explică în ce condiţii putem reveni la starea de urgenţă
Conform declaraţiilor făcute de şeful SMURD, Raed Arafat, în aceste momente în România situtia este una stabilă. Totuşi, din luna septembrie se aşteaptă o creştere a numărului de cazuri de îmbolnăviri cu COVID-19.
”Suntem într-un moment care este destul de îngrijorător. A crescut numărul de cazuri și suntem la un plafon, sperăm să vedem o scădere, dar acest lucru depinde foarte mult de modul în care cu toții respectăm regulile. Trebuie respectate regulile nu numai când ne văd alții, chiar și în familie trebuie să le respectăm. Așa putem să controlăm situația și să scădem încet-încet cifra la care a ajuns. Este un efort comun. Septembrie vine cu riscuri suplimentare”, a spus Arafat, la Realitatea Plus.
Vor apărea focare de COVID-19 în şcoli, menţionează Raed Arafat
Odată cu începerea şcolilor, autorităţile se aşteaptă ca în unele unităţi de învăţământ să apară focare de COVID-19. Raed Arafat oferă câteva sfaturi pentru părinţi. Acesta menţionează că, odată ce elevul are un simptom de răceală, acesta nu trebuie dus la grădiniţă sau la şcoală.
”În primul rând, și unul dintre cele mai importante aspecte, dacă are orice simptom de răceală, copilul nu trebuie să fie dus la grădiniță sau la școală. Asta este responsabilitatea numărul 1. Regulile din interiorul școlilor fac obiectul unui Ordin care urmează să fie explicat și va stabili regulile, inclusiv când se închide școala. Ne așteptăm să apară focare. Această abordare este și în alte țări, nu este o chestiune pe care o facem doar noi. Se pune și problema accesibilității la online pentru ca toți copiii să aibă acces la învățământ”, a subliniat Arafat.
Sistemul medical este mai pregătit decât la început, dar exista o limită
În încheierea interviului, şeful DSU, Raed Arafat a explicat că sistemul medical este mai bine pregătit decât la începutul pandemiei. Totuşi, acesta are o limită, iar dacă scenariul în care vom avea 2500 de infectări cu COVID-19 pe zi va deveni realitate, autorităţile ar putea impune revenirea la starea de urgenţă.
”Suntem mai pregătiți din punctul de vedere al dotărilor, a crescut numărul ventilatoarelor, crește numărul echipamentelor, există experiența care la început nu a fost, dar există și limite. Am crescut numărul paturilor de la ATI la peste 1.000 în zone precum București, Brașov, Mureș, Cluj, Timișoara, Constanța, Hunedoara. Avem și alte soluții, dar asta înseamnă să folosim și paturile de la Terapie Intensivă care sunt pentru alte situații. În acest moment, media clinică ajunge la aproape 540-550 de internați pe paturile de la Terapie Intensivă, din care 40-50 așteaptă confirmarea sau infirmarea pentru Covid-19, dar care se află în stare critică. Nu putem exclude nimic la acest moment pentru că nu știm ce se va întâmpla. Situația este cât de cât stabilizată la 1.300-1.400 de cazuri. Ce este periculos este numărul de pacienți în plus la ATI. Dacă situația se agravează, nu putem exclude niciuna dintre măsuri.
Vom vedea ce va fi și la nivelul CCR pentru că, din nou, legea carantinării a fost contestată. Vom vedea dacă decizia va afecta modul în care putem acționa la acel moment. Toamna vine cu riscuri suplimentare. Locurile de muncă se vor umple din nou, firmele vor trebui să impună respectarea regulilor, începe școala, vor fi alegeri. Dacă ajungem la 2.500 de cazuri pe zi, este foarte posibil că impactul la Terapie Intensivă să fie mult mai mare și atunci este posibil să necesite o abordare diferită, impunând anumite reguli de restricții pe regiune sau zone”, a conchis Arafat.