Raed Arafat, șeful Departamentului pentru Situații de Urgență a vorbit despre situația epidemiologică din România, iar despre restricțiile impuse acum două – trei săptămâni a precizat că „nu putem să spunem că situația este spre bine, nici că există creșterea care a existat”.
Duminică seara, 22 noiembrie, la Digi 24, Raed Arafat a fost întrebat cum evaluează rezultatele măsurilor impuse în urmă cu două trei săptămâni. Aceasta a oferit următorul răspuns:
„În acest moment putem să spunem că nu mai avem această creștere exponențială care a fost, suntem undeva la un platou, cu unele creșteri și scăderi. Deci nu putem să spunem că situația este spre bine în acest moment, nici nu putem să spunem că există creșterea care a existat acum două trei săptămâni”, a declarat secretarul de stat în MAI.
Măsurile au început să aibă efect, însă durează 30 de zile ca autoritățile să vadă dacă au avut efectul cerut: „Dacă nu, atunci trebuie prelungite sau luate măsuri suplimentare”.
Mai mult, acesta a fost întrebat despre veștile bune în ce privește vaccinul, dar și despre avertismentul OMS, privind un al treilea val al pandemiei. Raed Arafat a afirmat că: „Trebuie să ne pregătim mai departe și să lucrăm pe combaterea impactului virusului și în același timp să ne pregătim pentru administrarea vaccinului și pentru vaccinarea populației într-un număr cât mai mare posibil”.
În legătură cu ceea ce reprezintă campania de vaccinare, șeful DSU a menționat că „se lucrează foarte serios”, pentru a nu exista nicio întârziere în momentul în care vaccinul va deveni disponibil.
Raed Arafat, despre cum vor fi implicați în tratarea bolnavilor de COVID-19 studenţii de la facultăţile de medicină
Miercuri, Raed Arafat a făcut un anunț important: Guvernul Orban va adopta o ordonanţă de urgenţă care va reglementa modul în care vor fi implicați în tratarea bolnavilor de COVID-19 studenţii de la facultăţile de medicină.
„Ordonanţa este gata pentru adoptare astăzi. Noi, de altfel, în colaborare cu universităţile, am început să creăm listele, deci au început universităţile să creeze listele. În secunda în care este publicată, o să începem să preluăm studenţii care s-au înscris şi să îi repartizăm. (…)
Nu am aşteptat adoptarea, ştiind că a fost în primă lectură şi am început deja să ne mobilizăm. Când se publică, sperăm mâine, deja începem să o implementăm”, a afirmat Raed Arafat în şedinţa de guvern.
Tătaru: Încă 24 de unități medicale intră în lupta cu COVID-19, dar și 280 de paturi de ATI
La rândul său, ministrul Sănătății, Nelu Tătaru, a anunțat că încă 24 de unități medicale din țară intră în lupta cu noul coronavirus. Mai mult, vor fi operaționalizate alte 280 de paturi de ATI.
„Am căutat suplimentarea paturilor de terapie intensivă la nivel național și în București. Astăzi (miercuri – n.r.), am introdus în ordinul 555/2020 încă 24 de unități medicale în totalitate sau doar cu o parte de ATI, urmând în 7 până la 21 de zile să operaționalizăm 280 de paturi de terapie intensivă”, a spus Nelu Tătaru, în ședința de Guvern.
Ministrul Sănătății a menționat că după ce va fi evaluat fiecare spațiu în parte de echipele de la inspecția sanitară de stat, ISU și cele de la ANMDR, va urma o evaluare a necesarului de personal pentru a putea operaționaliza cele 280 de paturi de ATI.